
Naujausios
Konkurso nugalėtojui virtuvė nesvetima
Kulinarinio konkurso „Gamink ir balsuok“ rugsėjo mėnesio nugalėtoju tapęs radviliškietis Julius JASIUS virtuvės nesibodi. Tik dabar, kai užaugo vaikai, sumažėjo poreikiai, pasikeitė valgymo įpročiai.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
„Etatinis“ šašlykų kepėjas
Su „Šiaulių krašto“ skaitytojais rugsėjo mėnesį J. Jasius pasidalijo dviem paprastais receptais – pagerintos grikių košės ir žemaitiškų „dešrainių“ (bulvinių blynų su pieniškų dešrelių įdaru) ir sulaukė didžiausio skaitytojų palaikymo.
„Genialumas slypi paprastume arba gera turėti daug draugų“, – juokiasi Šiaulių autoservise dirbantis radviliškietis, paklaustas, kas galėjo prisidėti prie jo laimėto titulo.
Tačiau ne vien grikių košę ir originalius dešrainius šeimai gamina vyras.
„Kol augo vaikai, visa šeima labai mėgome bulvinius patiekalus. Tad tekdavo ir cepelinus virti, ir blynus arba bulves kepti. Pastarąsias itin mėgo sūnūs. Dabar cepelinai garuoja gal dažniau kaime, kai susirenkame pas tėvus“, – sako Julius, save vadinantis neišrankiu maistui, tačiau turinčiu mėgstamų valgyti ir gaminti patiekalų.
Tarp tokių – ir makaronų patiekalai. Jų įvairiais pavidalais Juliui teko skanauti būnant darbo kelionėje Italijoje.
Dar vienas Jasių šeimos susibūrimuose mėgiamas patiekalas – šašlykai. Čia jau bemaž visada leidžiama pasireikšti Juliui – jis ir mėsą marinuoja, ir ją kepa.
Pasak J. Jasiaus, per daugelį metų jis yra išbandęs pačius įvairiausius mėsos marinatus: su majonezu, actu, pomidorų padažu, kefyru, mineraliniu vandeniu ir net alumi. Kai nusibosta vienas, mėgina kitą.
Pastaruoju metu grįžo prie pradinio varianto – į marinatą su prieskoniais ir svogūnais pila šiek tiek acto ir labai gerai viską išminko. Nuo to, kaip gerai mėsa yra „išmasažuojama“ esą priklauso ir šašlykų minkštumas bei skonis.
Draugai Julių vadina „etatiniu“ šašlykų kepėju, mat bet kokiame susibūrime ši svarbi pareiga paprastai yra patikima jam.
Stengiasi valgyti sveikiau
Penkių vaikų šeimoje augęs radviliškietis sako ir paauglystėje mėgdavęs pasisukioti virtuvėje – padėdavęs mamai, kuri buvusi puiki šeimininkė, ruošusi maistą ne vienerioms vestuvėms ar šermenų pietums.
J. Jasius sako, kad pastaraisiais metais jo šeima ėmė labiau domėtis sveikesniu maistu, todėl ant stalo sumažėjo kiaulienos patiekalų.
Ją vis dažniau pakeičia vištiena, žuvis, o bulvių vietą užėmė žalios ir troškintos daržovės. Vietoj duonos valgomi įvairių grūdų trapučiai.
Mažiau bereikia ir konservuotų produktų, kurių anksčiau prisiruošdavo dešimtimis litrų. Daržovių šeimos poreikiams užsiaugina pas kaime gyvenančius tėvus.
Retkarčiais abu su žmona išmėgina ir kavinių maistą, ypač jei kur nors išvažiuoja.
Be pusryčių į darbą neišvykstantis, darbe pirmu ir antru patiekalais pasilepinantis vyras, vakare dažniausiai skanauja žmonos pagamintą vakarienę, o „susižvejotas“ kalorijas išbarsto vakarais šokdamas šokių kolektyvo „Šelmiai“ repeticijose.
Autorės nuotr.
Knygą apie sveiką mitybą dovanų gavęs radviliškietis Julius Jasius sako anksčiau nesveiko maisto valgydavęs daugiau.