Mėnesio kulinarei labiausiai patinka saldumynai

Mėnesio kulinarei labiausiai patinka saldumynai

Mė­ne­sio ku­li­na­rei la­biau­siai pa­tin­ka sal­du­my­nai

Rugp­jū­čio mė­ne­sio „Šiau­lių kraš­to“ re­cep­tų kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja ta­po Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ap­tar­na­vi­mo sky­riaus vy­res­nio­ji spe­cia­lis­tė Ra­mu­nė Kri­pie­nė. Mė­ne­sio ku­li­na­rei sėk­mę at­ne­šė juo­dų­jų ser­ben­tų ir varš­kės tor­to re­cep­tas.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Tor­to pirk­ti ne­be­rei­kia

R. Kri­pie­nei „Šiau­lių kraš­tas“ do­va­no­jo Juo­zo Va­si­liaus­ko kny­gą „Žo­li­nin­kas pa­ta­ria“.

Varš­kės ir ser­ben­tų tor­to idė­ją mo­te­ris ap­ti­ko in­ter­ne­te. Re­cep­tą pa­to­bu­li­no, tor­tą ke­pa ke­lių sluoks­nių. Anks­čiau ku­li­na­rė ne­mė­go juo­dų­jų ser­ben­tų, nes ne­ži­no­jo, ką iš jų ga­li­ma pa­si­ga­min­ti. Šis re­cep­tas pa­suf­le­ra­vo pui­kią ga­li­my­bę, kaip pa­nau­do­ti šias uo­gas – pri­si­rpus ser­ben­tams, tor­tu mė­gau­ja­si vi­sa šei­ma.

Lai­mė­ji­mas, šyp­so­si R. Kri­pie­nė, bu­vo ne­ti­kė­tas. Mo­te­ris bu­vo ma­lo­niai nu­ste­bin­ta, kad pa­žįs­ta­mi, ko­lek­ty­vas vie­ni per ki­tus su­si­ži­no­ję, kad da­ly­vau­ja kon­kur­se, itin ak­ty­viai įsi­jun­gė į bal­sa­vi­mą.

Juo­dų­jų ser­ben­tų ir varš­kės tor­tu šiau­lie­tė ko­le­gas yra vai­ši­nu­si per vie­ną iš ren­gi­nių, tad ska­nės­to sko­nis jau bu­vo įver­tin­tas ir pa­gir­tas.

R. Kri­pie­nė mėgs­ta ga­min­ti, o ypač – sal­du­my­nus: tor­tus, py­ra­gus, sau­sai­nius. Sma­li­žiai – ir vi­sa šei­ma. Mo­te­ris nuo­lat ieš­ko įdo­mes­nių, nau­jes­nių re­cep­tų kny­go­se, in­ter­ne­te. Iš­ban­do ir to­bu­li­na.

Se­ną re­cep­tų są­siu­vi­nį R. Kri­pie­nė yra iš­sau­go­ju­si dar iš mo­kyk­los lai­kų: pri­si­me­na, kaip iš­skirp­da­vo re­cep­tus iš tuo­met ei­da­vu­sio laik­raš­čio „Lie­tu­vos pio­nie­rius“.

Mo­te­ris tu­ri iš­sau­go­tą ir švie­saus at­mi­ni­mo mo­čiu­tės py­ra­go re­cep­tą. Šio py­ra­go sko­nis ge­rai ži­no­mas jau ne vie­nai kar­tai. Da­bar šis re­cep­tas, sa­ko R. Kri­pie­nė, pa­to­bu­lin­tas, nes anks­čiau trūk­da­vo pro­duk­tų. Py­ra­gas ga­mi­na­mas su ke­fy­ru, varš­kės sū­re­liais, o vir­šu­ti­nis sluoks­nis – že­lė.

Ga­min­ti la­bai mėgs­ta ir R. Kri­pie­nės se­suo, ir ma­ma. „Yra su kuo pa­si­tar­ti, pa­si­da­ly­ti re­cep­tais“, – džiau­gia­si mė­ne­sio ku­li­na­rė.

R. Kri­pie­nė šyp­so­si, kad vir­tu­vė­je tu­ri įpė­di­nių: šei­mo­je au­ga dvi duk­ros. Vy­res­nia­jai yra 17 me­tų, jau­nes­nia­jai – 10. Mer­gai­tės kol kas ke­pa py­ra­gus.

R. Kri­pie­nė gim­ta­die­nio tor­to ne­per­ka: na­muo­se pa­ga­min­tas – pa­ts ska­niau­sias. Daž­niau­siai ke­pa „sni­ke­ri­nį“ tor­tą: „Jį ga­na ne­sun­ku ga­min­ti, vi­sa­da ge­rai pa­vyks­ta.“

Tor­tas „Snic­kers“

Bisk­vi­tams rei­kės: 2 kiau­ši­nių, 1,5 stik­li­nės mil­tų, 0,5 stik­li­nės cuk­raus, 0,5 skar­di­nės vir­to kon­den­suo­to pie­no „Ru­du­du“ (aš na­mie ver­du sal­din­tą su­tirš­tin­tą kon­den­suo­tą pie­ną 3 va­lan­das), 1 stik­li­nės grie­ti­nės, 1 šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių.

Grie­ti­nė­lės kre­mui rei­kės: 400 mi­li­lit­rų grie­ti­nė­lės, 2 šaukš­tų cuk­raus.

Ka­ra­me­li­niam kre­mui rei­kės: 0,5 skar­di­nės vir­to kon­den­suo­to pie­no, 100 gra­mų minkš­to, kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ros svies­to, 80–100 gra­mų pa­ke­pin­tų že­mės rie­šu­tų.

Šo­ko­la­di­niam per­te­pi­mui rei­kės: 100 gra­mų šo­ko­la­do, 50 mi­li­lit­rų pie­no.

Bisk­vi­tams su­lais­ty­ti rei­kės: 1/4 stik­li­nės pie­no, 2 šaukš­te­lių cuk­raus.

Bisk­vi­tai. Kiau­ši­nius iš­pla­ka­me su cuk­ru­mi. Su­pi­la­me grie­ti­nę, kon­den­suo­tą pie­ną ir vis­ką ge­rai iš­mai­šo­me. Įbe­ria­me ke­pi­mo mil­te­lius ir mil­tus. Tu­ri gau­tis grie­ti­nės tirš­tu­mo bisk­vi­to teš­la. Pi­la­me į for­mą, iš­klo­tą ke­pi­mo po­pie­riu­mi, pu­sę teš­los ir ke­pa­me 180C apie 15 mi­nu­čių. Taip iš­ke­pa­me du bisk­vi­tus. At­vė­su­sius per­pjau­na­me per pu­sę į du lakš­tus – gau­na­me 4 lakš­tus.

Grie­ti­nė­lės kre­mas. Grie­ti­nė­lę iš­pla­ka­me su cuk­ru­mi ir pa­sta­to­me į šal­dy­tu­vą.

Ka­ra­me­li­nis kre­mas. Minkš­tą svies­tą iš­plak­ti su vir­tu kon­den­suo­tu pie­nu „Ru­du­du“ (ga­li­ma pa­lai­ky­ti skar­di­nę karš­ta­me van­de­ny­je – minkš­tes­nį bus leng­viau plak­ti) iki vien­ti­sos ma­sės. Su­dė­ti ir iš­mai­šy­ti su­smul­kin­tus, pa­ke­pin­tus rie­šu­tus (ga­li­ma ke­pi­nant įber­ti drus­kos).

Šo­ko­la­di­nis per­te­pi­mas. Šo­ko­la­dą su pie­nu pa­kai­tin­ti ant vi­du­ti­nės ug­nies mai­šant, kol šo­ko­la­das iš­tirps. At­vė­sin­ti.

Si­ru­pas bisk­vi­tams su­lais­tyti. Pie­ne iš­tir­pi­na­me cuk­rų.

Tor­to „su­rin­ki­mas“. Į tor­to for­mą de­da­me vie­ną bisk­vi­tą, su­lais­to­me si­ru­pu, už­pi­la­me šo­ko­la­do, už­te­pa­me grie­ti­nė­lės, de­da­me ant­rą bisk­vi­tą, su­lais­to­me si­ru­pu, su­de­da­me ka­ra­me­li­nį kre­mą, de­da­me tre­čią bisk­vi­tą, su­lais­to­me si­ru­pu, su­pi­la­me li­ku­sį šo­ko­la­dą, grie­ti­nė­lės kre­mą ir už­den­gia­me pa­sku­ti­niu bisk­vi­tu. Lai­ko­me šal­dy­tu­ve, kol su­stings. Tor­tą ap­te­pa­me grie­ti­nė­le. Puo­šia­me grie­ti­nė­le, rie­šu­tais, šo­ko­la­du – pa­gal sa­vo no­rus.

Ska­naus!

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Rugp­jū­čio mė­ne­sio re­cep­tų kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja ta­po Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ap­tar­na­vi­mo sky­riaus vy­res­nio­ji spe­cia­lis­tė Ra­mu­nė Kri­pie­nė.