
Naujausios
Mokytoją džiugina pavasario žalumynai
Naujosios Akmenės muzikos mokyklos dailės mokytoja Rita Almanis tapo geriausia kovo mėnesio kulinare. Skaitytojai įvertino jos pasiūlytą ukrainiečių mėgstamo valgio „okroška“ receptą. Redakcija kulinarę apdovanojo knyga „Gaminame kartu“.
Vytautas RUŠKYS
vytautas@skrastas.lt
Pedagogė receptą praėjusią vasarą parsivežė iš Ukrainos. Ten buvo nuvykusi kaip savanorė vesti meno terapijos užsiėmimų vaikams netoli fronto linijos Mariupolio apylinkėse.
Tai ne vienintelis akmeniškei patinkantis to krašto patiekalas. Pirmiausia pamėgo ukrainietiškus barščius. Mokiusis virti iš uošvės, o paskui iš ukrainiečių bendraamžių, su kuriomis gyveno tame pačiame name, kai dirbo Ispanijoje.
Iš lietuviškų valgių anksčiau Rita dažnai kepdavo žemaitiškus blynus, taip pat virdavo koldūnus. Dabar virtuvei mažiau beskiria laiko, tačiau būna priversta. Kadangi netinka valgyklų ar kavinių maistas, nes yra sūrokas. Mat pati visiškai nevartoja druskos, o mėgsta valgyti aštriai.
„Iš vaikystės pripratau prie aitrių prieskonių, nes tėtis juos naudodavo“, – sakė R. Almanis.
Iš mamos perėmė patirtį nuo ankstyvo pavasario į stalą tiekti natūraliai gamtoje augančius žalumynus. Tad buvo verdamos dilgėlių sriubos, ruošiamos salotos su kiaulpienių lapeliais ir kitomis patvoryje pridygusiomis žolelėmis.
R. Almanis taip pat džiaugiasi jau sužaliavusiais žalumynais šiuo metų laiku ir siūlo salotų receptų.
Dubenyje susmulkinti žliūgėių dilgėlių, garšvų, kiaulpienių, ridikėlių, agurklių, rūgštynių (arba kiškio kopūstų) lapų, svogūnų laiškų ir įberti aštrių prieskonių, o paskui viską sumaišyti su grietine ar aliejumi.
Kitam patiekalui reikia apie 100 gramų susmulkintų kiaulpienės lapų ir žiedų, 5–6 graikinių riešutų ir viską suvilgyti 1 šaukštu alyvuogių aliejaus. Kam labai nepatinka kartus skonis, gali kiaulpienių lapus nuplikyti karštu vandeniu.
Autoriaus nuotr.
Geriausia kovo mėnesio kulinare tapo Rita Almanis iš Naujosios Akmenės.