
Naujausios
KEDešimtoji Jurginių šventė stebino sūrių gausa
Sekmadienį Pakražančio kultūros centre surengta dešimtoji respublikinė Jurginių šventė „Jurgis, Jorgis ir Jurgelis – skamba jis visom tarmelėm“.
Dažnai sūrių švente vadinamas renginys įrodė esąs tikrai vertas tokio vardo. Į šventę atvyko net 46 šeimininkės su 78 sūriais, kurie sunkiai tilpo ant erdvių stalų. Pirmą sykį varškė buvo traukinama ir sūris spaudžiamas per pačią šventę.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Gaspadinė (Dalia Zakarienė) ir gaspadorius (Zigmas Gaidauskas) džiaugėsi, jog į jubiliejinę Jurginių šventę „Jurgis, Jorgis ir Jurgelis – skamba jis visom tarmelėm“ Pakražantyje šiemet susirinko net 46 šeimininkės su 78 sūriais.
Per dešimtmetį sūrių prispausta daugiau kaip 300. Gaspadoriai vardijo įvairiausių rūšių sūrius. Be jau įprastų tradicinių varškės sūrių, šeimininkės stebino kiaušinių, žuvies, žirnių, lašinių, grybų, daržovių sūriais su netikėčiausiais priedais, žolelėmis, prieskoniais, papuošimais, originaliais pateikimais. Gausus šeimininkių būrys vos tilpo scenoje. Visoms sūrių gamintojoms šventės rengėjai įteikė praktiškų dovanų.
Jurginių šventėje šiemet pirmą kartą sūris spaustas tiesiog lauke, pievelėje. Gaspadinė, stebint gausiam žiūrovų būriui, traukino varškę, bėrė kmynų ir spaudė geriausiai visiems žinomą varškės sūrį.
Gaspadorius tvirtino, jog Jurginių ir sūrių šventė ne veltui vyksta Pakražantyje. Šiame krašte vyrauja šeimos ūkiai, kuriuose ūkininkai laiko po 10-20 karvučių. „Pieno mes turime sočiai, todėl ir sūrių netrūksta“, – džiaugėsi gaspadorius, paminėdamas ir žemės ūkio kooperatyvą „Pakražantis“, kuris pieną iš ūkininkų superka.
Gaspadinė sakė, jog šventės išvakarėse susimąstė, kada ir kokie sūriai pradėti spausti. Ir išsiaiškino, jog pirmieji sūriai Lietuvoje atsirado XVIII amžiuje. Dvarininkai, laikydami gyvulių, samdydami garsius virėjus, sumanė gaminti sūrius. Iš pradžių sūriai buvo apvalūs, trikampė forma pradėta naudota kur kas vėliau – XIX amžiaus antroje pusėje. 1936 metais leidinyje „Didžioji virėja“ rašė, jog gaspadinių, mokančių spausti sūrius, buvo labai nedaug, po vieną dvi kaime. Bet dailų, skanų sūrį suspaudusi šeimininkė būdavo labai gerbiama ir vertinama.
Tradiciškai per Jurgines Pakražantyje aukotos šv. mišios Pakražančio šv. Mergelės Marijos bažnyčioje. Po mišių nuo bažnyčios link Pakražančio kultūros centro surengta šventinė eisena su linksmais muzikavimais.
Šventėje buvo vaišinama gira, duona, ką tik iškepta kiaušiniene. Pakražantyje per Jurgines ilgai netilo muzika, netrūko geros nuotaikos.
Autorės nuotr.
Nuo sūrių įvairumo, margumo raibo akys.
Kareivių kaimo gyventoja Inesa Šteimanienė su vyru Valdu šventei suspaudė ir išrūkė daugiau kaip dvi dešimtis sūrių.
Gaspadinė (Dalia Zakarienė) varškę traukino ir sūrį spaudė pievelėje, prie Pakražančio kultūros centro pastato. Šalia – gaspadorius (Zigmas Gaidauskas).
Salomėja Barzinskienė iš Žadvainių kaimo laiko dešimt ožkų ir spaudžia iš jų pieno sūrius. Jurginėse moteris siūlė sūrių, pagardintų peletrūnais, raudonėliais ir česnaku.
Alina Žalandauskienė iš Žalpių šiemet, kaip ir per pirmąją Jurginių šventę, atvežė burnoje tirpstantį varškės sūrį su raugintais agurkais.
Dešimtojoje Jurginių šventėje Pakražantyje dalyvavo 46 šeimininkės, atvežusios 78 sūrius.