
Naujausios
Kaip už 50 eurų pamaitinti 30 vienuolių?
Kai kaimynė Vilmos Baškienės paprašė paruošti pietus į svečius atvykstantiems vienuoliams, ji turėjo tik 50 eurų, o reikėjo pamaitinti 30 žmonių. Bet puikiai pavyko.
Užvenčio (Kelmės r.) Šatrijos Raganos gimnazijoje įkurto maltiečių vaikų dienos centro socialinę pedagogę V. Baškienę gyvenimas privertė pakeisti ne vieną profesiją, tačiau pomėgis gaminti maistą išliko. Ji planuoja vesti edukacines maisto gamybos pamokėles.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Viskas prasidėjo nuo „Leningrado agurkinės“
Potraukį gaminti maistą V. Baškienė paveldėjo iš močiutės. Ji ruošdavo valgius vestuvėms, gedulingiems pietums ir kitiems pobūviams.
Kai pradėjo draugauti su būsimu savo vyru Gintaru Baškiu, šis jai atnešė „Namų ūkio enciklopediją“ ir paprašė nusirašyti kelis receptus. Gal rūpinosi, kad būsimoji žmona mokėtų šeimininkauti?
„Nusirašiau „Leningrado agurkinės“ sriubos ir balandėlių receptus, pradėjau mokytis gaminti“, – mena ponia Vilma.
Nuo tada atsirado susidomėjimas valgiais. Dalijosi receptais su draugėmis, pirko receptų knygas, ieškojo jų žurnaluose ir laikraščiuose. Netrukus pradėjo ir konservuoti.
Šiuo metu V. Baškienė Užventyje žinoma kaip puiki šeimininkė.
Iš savo močiutės moteris išmoko įdaryti lydeką, marinuoti ir tinkamai iškepti veršienos ir kiaulienos kumpius, daryti mėsos vyniotinius ir paruošti naujoviškų gurmaniškų patiekalų, pavyzdžiui, iškepti nugarinę, įdarytą saulėje džiovintais pomidorais.
Ponia Vilma visuomet pati kepa duoną. Dažniausiai ruginę su lašinukais, grūdais arba vaisiais.
Jai patinka ir dekoruoti stalus, komponuoti puokštes. Stalus dažniausiai papuošia storomis, masyviomis žvakėmis, padarytomis iš savo bičių vaško.
Malonus stresas
V. Baškienės profesija – mokytoja. Anksčiau kartu su vyru darbavosi Kolainių pagrindinėje mokykloje. Mokyklą uždarė. Ketverius metus važinėjo į Škotiją skinti braškių. Dirbdavo nuo penkių ryto iki 22 valandos vakaro. Per 50 dienų uždirbdavo visų metų mokytojos atlyginimą.
Universitete baigusi pradinių klasių mokytojos specialybę, vėliau dar geografiją studijavusi moteris šiuo metu dirba socialine pedagoge. Iš projektinių lėšų finansuojamos darbo vietos gali nelikti, todėl ponia Vilma orientuojasi į savo pomėgį.
Jos sūnus kaime nusipirko senovinę sodybą. Moteris svajoja čia pastatyti duonkepį, įsirengti didelę virtuvę ir vesti edukacines pamokėles apie maisto gamybą.
Be to, ten galėtų gaminti maistą ir pobūviams.
Valgio gaminimą V. Baškienė laiko kūrybiniu procesu. Jai maloniau eksperimentuoti, nors ir daugiau rizikos. Antra vertus, viskas priklauso ir nuo pobūviui skiriamo biudžeto, nuo progos ir panašiai.
Buvo atvejis, kai už 50 eurų reikėjo pavaišinti 30 vienuolių. Jauna šeimininkė puikiai išsisuko iš padėties. Svečiai jautėsi pamaloninti. „Nuo to karto pradėjau labiau pasitikėti savimi“, – sako ponia Vilma.
Kadangi Baškių šeima ūkininkauja, turi bityną, gamindama šeimai maistą, šeimininkė naudoja tik savus, natūralius produktus. Ko trūksta, perka turguje.
Ponia Vilma pasiūlė vieną greitai paruošiamo patiekalo receptą.
Įdarytos krabų lazdelės
Reikės: 200 gramų krabų lazdelių, 100 gramų karštai rūkytos kiaulienos filė, 1 tepamo sūrelio, 2 kiaušinių, kelių šaukštų džiūvėsėlių, stiklinės aliejaus, paprikos.
Įpjauname krabų lazdeles. Į vidų dedame susmulkintą filė, sumaišytą su smulkinta paprika. Aptepame sūreliu, vėl suvyniojame ir pavoliojame džiūvėsėliuose, paskui kiaušinio plakinyje. Dedame į verdantį aliejų, paverdame labai trumpai, kol išsipučia. Virtą lazdelę galima susukti į salotos lapą.
Autorės nuotr.
Pedagogės išsilavinimą turinti užventiškė Vilma Baškienė „atsargine“ laiko virėjos profesiją.
Vilma Baškienė kepa kelių rūšių bandeles.
Pačios šeimininkės iš vaško padarytos žvakės tarnauja kaip stalo puošmena.