
Naujausios
Patiekalų receptai sugula į katalogą
„Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir balsuok“ vasario mėnesio laimėtoja, Radviliškio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Nijolė PAKŠTIENĖ egzotiką ne itin mėgsta ir dažniausiai gamina tradicinius patiekalus. Mėgiamų patiekalų receptus saugo pačios sudarytame kataloge.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
N. Pakštienės „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlytas jautienos ir aitriosios paprikos sriubos receptas sulaukė daugiausia balsų. Laimėtojai įteikta bestseleriu tapusi receptų knyga „Kodėl prancūzės nestorėja“.
„Mūsų šeimoje sriubos – mėgiamas patiekalas, todėl jas verdu dažnai. Stengiuosi pakaitalioti ingredientus, tuomet ir tradiciniai barščiai ar rūgštynių sriuba kaskart būna su nauju atspalviu“, – sako ponia Nijolė.
Nei daržovių, nei prieskoninių žolelių ji neperka – užsiaugina savo darže.
„Kadangi stengiamės daržoves auginti daug netręšdami, ne visada jų derlius būna itin gausus. Tačiau bent jau žinome, jog valgome nepertręštas ir sveikesnes“, – pasakoja N. Pakštienė.
Dalis daržovių jau rudenį iškeliauja į stiklainius mišrainių pavidalu. Šeimai nereikia pirkti konservuotų ar raugintų agurkų arba burokėlių. Gerai rūsyje išsilaiko ir šviežios daržovės. O prieskonines žoleles ponia Nijolė džiovina. Šaldytos jai nepatinka, nes atšilusios sutyžta.
Parduotuvėje perka nebent aštriųjų ar kokių įdomesnių prieskonių.
„Mėgstame įvairius troškinius, dažniausiai būna su kiauliena. Ant šeimos stalo vis dažniau atsiranda ir žuvies patiekalų. Žuvis skaniausia kepta folijoje, pridedant įvairių daržovių, prieskoninių žolelių. Bet jei gera žuvis, tai net nereikia papildomų pastangų norint atskleisti jos skonį“, – kulinarinėmis paslaptimis dalijasi mėnesio kulinarė.
Sekmadieniniai pietūs Pakštų šeimoje būna šventiškesni. Namai pakvimpa pyragu, atsižvelgiama į šeimos narių pageidavimus.
Namuose N. Pakštienė turi jai patikusių patiekalų katalogą, kur kortelėse surašyti reikiamų produktų kiekiai, gaminimo eiga. Čia moteriai praverčia bibliotekininkės patirtis.
Autorės nuotr.
Vasario mėnesio kulinarinio recepto laimėtoja tapusi radviliškietė Nijolė Pakštienė nesitikėjo sulauksianti tiek palaikymo balsų.