
Naujausios
Nuo antrosios emigracijos apsaugojo kebabai
Kebabais Kražiuose galima mėgautis nuo praėjusių metų pavasario. Miestelio centre stovi vietos ūkininkų Bakučių kioskelis. Ūkį su verslu suderinusios vyresniųjų ir jaunųjų Bakučių šeimos džiaugiasi, jog verslas pasiteisino. Anglijoje dirbusiems Gintarei ir Valdui Bakučiams nereikės dar kartą emigruoti.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Maži atlyginimai išvijo į Angliją
Gintarė Bakutienė kilusi iš Junkilų. Baigusi Užvenčio Šatrijos Raganos gimnaziją išvažiavo į Kauną. Dirbo parduotuvėje. Paskui nusprendė važiuoti į Šiaulius – arčiau namų ir mylimojo Valdo.
„Šiauliuose to paties tinklo parduotuvėje užėmiau tas pačias pareigas, tačiau atlyginimas buvo pora šimtų litų mažesnis, – pasakoja moteris. – Su Valdu nusprendėme grįžti į Kražius, pas jo tėvus, ir drauge ūkininkauti.“
Gimė dukra. Jaunai šeimai gyvenimo pradžiai daug ko reikėjo. Nusprendė išvykti užsidirbti į Angliją.
Valdas įsidarbino pas ūkininką. Dirbdavo po 80 valandų per savaitę. Darė viską: liuobė gyvulius, remontavo techniką. Gintarė tuo metu augino dukrelę. Kai vyras grįždavo po darbo, ji bėgdavo tris valandas padirbėti kavinėje, kad susimokėtų už gyvenimą vagonėlyje ir kuo daugiau sutaupytų iš vyro algos.
Kai dukrai sukako ketveri metai, teko apsispręsti – atgal į Lietuvą ar likti Anglijoje. Mat, vaikai ten nuo ketverių metų turi eiti į mokyklą. Iškilo problema – kas ją nuveš ir parveš iš mokyklos, kai vyras darbą pradeda paryčiais. Be to, norėjosi, kad dukra mokytųsi lietuvių kalba.
Antrasis grįžimas į Kražius
Gintarė ir Valdas susikrovė mantą ir grįžo į Kražius. Valdas įsidarbino Šiauliuose, „Putokšnio“ bendrovėje. Gavo iš pradžių pakuotojo, paskui mechaniko pareigas. Šiauliuose nuomojosi butą. Gintarė liko Kražiuose, pas jo tėvus.
„Vyras buvo labai patenkintas darbu bendrovėje. Jam patiko darbdavių požiūris į darbuotoją. Tenkino atlyginimas, – pasakoja Gintarė. – Tačiau nuolat reikėjo plėšytis tarp Šiaulių ir Kražių. Ūkininkavome kartu su tėvais. Vyro tėtė dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Namuose būna retai. O ūkyje nuolat reikia vyriškos rankos. Galvojome, kokią išeitį radus...“
Artimi Bakučių giminaičiai jau kuris laikas Kauno rajone turi kebabinę. Verslas sekasi puikiai. Susitikę vis įkalbinėdavo Bakučius imtis panašios veiklos.
„Ilgai dvejojome, – pasakoja Gintarės anyta Danutė. – Juk Kražiai – kaimas. Žmonės neturi pajamų. Kas čia tuos kebabus pirks? Dabar įsitikinome, jog visuomet verta pabandyti.“
„Apsisprendėme, kai vieną dieną giminaičiai griežtai pasakė: „Arba jūs darote, arba mes darysime“, – mena Gintarė.
Giminaičiai jiems labai padėjo, iki šiol naudojasi jų patarimais. Perėmė netgi jų kebabų receptūrą.
„Mūsų ir jų parduodami kebabai ypatingi tuo, jog dedama ne malta mėsa, o kepti jos gabaliukai. Be to, padažus gaminame patys. Yra ir kitų receptūros paslapčių, – pasakoja Gintarė. – Tai sunkiau ir sudėtingiau, nes, pavyzdžiui, pačių gamintą padažą galima naudoti tik dvi paras. Tačiau kebabų skonis pirkėjų nenuvilia. Pas mus jų pirkti atvažiuoja iš Kelmės, Užvenčio ir kitų vietovių.“
Užsakymai ir telefono žinute
Kebabų kioskelis Kražių centre stovi nuo praėjusių metų gegužės mėnesio. Jame darbuojasi Gintarė Bakutienė. 28 metų moteris pasakoja, jog į verslą nemažai teko investuoti: pirkti prekybinio automobilio būdelę, ją apšiltinti, įvesti komunikacijas, pastatyti šaldytuvus ir kitą reikalingą įrangą. Kai ką sumeistravo pats Valdas Bakutis. Pavyzdžiui, iš paprasto šaldytuvo padarė specialų šaldytuvą padažams.
„Per vasarą verslas sekėsi puikiai. Kebabus per vasaros darbymetį savo darbininkams pirkdavo ūkininkai. Taip sutaupė laiko, jį galėjo skirti žemės darbams. Į Kražius atostogauti pas senelius atvažiuoja daug jaunimo. Per šventes kražiškius lanko vaikai ir giminaičiai. Be to, Kražiuose daug renginių. Miestelio svečiai taip pat mielai naudojosi mūsų paslaugomis, – pasakoja G. Bakutienė. – Manėme, jog per žiemą teks užsidaryti. Bet suprekiaujame tiek pat kaip ir vasarą.“
Per keliasdešimt minučių, kol kalbinau Gintarę kebabinėje, prie langelio atėjo ne vienas klientas. Jauna simpatiška moteris su šypsena skuba jį aptarnauti. Iš šaldytuvo traukia lavašą, apiberia jį daržovėmis, sudeda gabaliukus mėsos, susuka, kiša į krosnelę, pašildo, pagardina kliento pageidaujamu padažu, susuka į foliją, įdeda į maišelį, prideda servetėlę ir ištiesia pirkėjui.
Pakalbintas vienas pirkėjų sakė atvažiavęs iš Karklėnų į seniūniją tvarkyti reikalų. Praalko. Nusprendė paragauti kražiškių kebabų. Vyras džiaugėsi, kad yra tokia galimybė užkąsti.
Užsakymų ponia Gintarė gauna ir telefonu. Keli gimnazijos mokiniai atsiuntė žinelę, kad sutartam laikui jiems paruoštų tris porcijas keptų koldūnų. Šiltas maistas sudedamas į vienkartinius indus. Gali parsinešti į mokyklą ir ramiai suvalgyti.
Bakučiai stengiasi plėsti asortimentą. Turi ir bulvyčių, ir kotletų, ir kitų pirkėjų mėgstamų patiekalų.
Geriau dirbti sau negu svetimiems
Įsisukus verslui, Valdas Bakutis atsisakė darbo Šiauliuose. Užtenka veiklos ir ūkyje. Be to, kartą per savaitę tenka važiuoti pirkti produktų kebabams. Lavašus, šaldytas bulvytes ir mėsą atveža pats tiekėjas.
Savo verslą sukūrę Bakučiai sako patyrę, jog žymiai geriau ir smagiau dirbti sau. Stebuklų nesitiki, bet atlyginimus jauna šeima užsidirba.
Gintarė ir Valdas gyvena pas Valdo tėvus. Niekur iš jų neketina kraustytis. Kam investuoti į būstą, kai tėvų namai 400 kvadratinių metrų? Trijų aukštų name telpa vyresnieji Danutė ir Vytautas Bakučiai, jų dukros ir sūnaus šeimos.
„Džiaugiuosi, kad vaikai šalia. Vienuose namuose visi trys anūkai. Jeigu jų nebūtų, parduočiau namą ir keliaučiau iš Kražių. Vyras išvažiavęs savaitėmis. Dukra taip pat išvažiuoja dirbti į Daniją. Be to, nusipirko atskirą namą. Išsikraustys. Viena bijočiau būti, – atvira Danutė Bakutienė. – Visi drauge sukūrėme verslą. Investicijos ne taip greitai atsiperka. Bet svarbu, kad vaikai turi darbo“.
Gintarė ir Valdas laimingi grįžę į tėviškę. Viliasi, jog iš ūkio ir verslo pavyks pragyventi ne blogiau negu darbuojantis užsienyje.
Pavasarį ketina pastatyti šiltnamių, kad kebabams turėtų savų, ekologiškų daržovių. Kol kas naudodavo tik savus kopūstus. Su pačių užaugintais pomidorais ir agurkais kebabai bus dar skanesni, o jų savikaina – mažesnė.
Autorės nuotr.
Gintarė Bakutienė sako, jog į kebabų kioskelį teko nemažai investuoti.
Gintarė Bakutienė dirba po devynias, o vasarą ir po dvylika valandų per dieną.
Gintarė Bakutienė džiaugiasi, kad jos, vyro ir uošvių verslas sekasi geriau negu tikėjosi.
Per keliasdešimt pokalbio su Gintare Bakutiene minučių prie kioskelio langelio priėjo ne vienas pirkėjas.