
Naujausios
Mėgsta ir naujoves, ir išmėgintą klasiką
„Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir balsuok“ spalio mėnesio laimėtoja tapusi radviliškietė socialinė darbuotoja Mireta BANAITIENĖ mėgsta artimuosius nustebinti vis nauju patiekalu, tačiau yra ištikima seniems, ne kartą išmėgintiems patiekalų receptams.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Per šventes – tik pačios gaminti patiekalai
Radviliškietė M. Banaitienė nuo pat jos recepto paskelbimo dienos išsiveržė į lyderės poziciją ir tapo spalio mėnesio nugalėtoja.
Gaminti mėgstanti moteris tąkart „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlė išmėginti iš mėsos faršo ir tešlos savo jau senokai gaminamų „sraigių“ patiekalą.
M. Banaitienė juokėsi: nemažai draugų yra ragavę jos „sraigių“, tad gal visi valgiusieji už jas ir balsavo.
Ne vien šis patiekalas yra mėgiamas Miretos šeimoje ir tarp draugų. Pagal turimą senovinį receptą ji kepa tortą „Jaunystė“, kuris kuo ilgiau stovi, tuo yra skanesnis. Šeimos šventės neapsieina ir be naminės mišrainės, nors šiaip majonezines mišraines ji stengiasi pakeisti lengvesnėmis.
„Didžiausia mano patiekalų vertintoja yra dukra – ji visada pasako, ko patiekalui trūksta, ar jis skanus. Kiti gal ir nedrįsta tiesiai į akis to pasakyti, todėl tik giria“, – vėl juokiasi recepto laimėtoja.
Namiškiai per šventes dažniausiai renkasi Banaičių namuose.
„Tam pradedu ruoštis iš anksto – apgalvoju meniu, sudarau reikiamų produktų sąrašą, susiperku juos ir tada jau pasiraitoju rankoves“, – apie rengimąsi šeimos šventėms pasakoja Mireta.
Anot jos, kiekvienoms šventėms ji stengiasi pagaminti vieną ar kelis naujus, dar neragautus patiekalus, bet pagrindą visada sudaro tradiciniai, jau ne kartą išmėginti patiekalai.
„Pati gaminu viską – pas mane nebūna parduotuvinių tortų ar pyragų. Ir juos, ir užkandžius ar karštus patiekalus ruošiu pati. Man patinka artimuosius ir draugus pradžiuginti skaniais valgiais“, – sako M. Banaitienė.
Kasdien Mireta nieko ypatingo negamina, mat, vyrą išleidusi į tolimuosius reisus, gaili laiko maisto gaminimui. Užtat vyrui į kelionę prideda tiek visko, kad užtektų savaitei ar dviem.
„Pripratinau jį valgyti troškinius, išmokiau, kaip ką reikia šildytis. O ir man kelioms dienoms taip pat lieka prigamintų patiekalų“, – sako radviliškietė.
Idėjos – iš knygų, draugių ir interneto
M. Banaitienė sako atmintinai žinanti tik seniausiai gaminamų patiekalų receptus, o šiaip vis žvilgteli tai į knygą, tai į internetą.
Turi ir itin seną receptų knygą, kurioje kai ką net sunku suprasti, ypač senovinius matavimo vienetus. Negirdėti būna ir kai kurių ingredientų pavadinimai.
„Ne visais parašymais gali aklai pasitikėti. Pastebėjau, kad internetiniuose receptuose būna ir klaidų arba ne viskas parašoma. Būna, pavyzdžiui, kad vaizdo įraše matai vienokią eigą ir sudėtines dalis, o aprašyme – kitką, todėl tenka vadovautis visuma“, – pastebėtus netikslumus atskleidžia gamintoja.
Tuos receptus, kuriuos išmėgina ir jie patinka, Mireta pasižymi arba atsispausdina, kad prireikus, turėtų po ranka.
Jų šeimoje nebe tokie populiarūs, kaip anksčiau, konservuoti produktai. M. Banaitienė nebegamina kompotų, mažiau verda uogienių. Jei jau konservuoja, tai mamos užaugintus agurkus, o šiaip garnyrui nemažai valgo šviežių ar raugintų daržovių.
Ir visokiausių anksčiau populiarių „vegetų“ nebenaudoja – geriau jau įprastų prieskonių: druskos, pipirų, krapų, kitų prieskoninių žolelių. Krapų žiemai prisišaldo.
Artėjančioms šventėms Mireta siūlo išmėginti labai nesudėtingą, tačiau skanų ir gražiai ant stalo atrodantį maltos mėsos pyragą.
Šventinis mėsos pyragas
Jam reikės 500 gramų maltos kiaulienos, 1 kiaušinio, kelių riekelių piene mirkyto batono, 4 morkų, 200 gramų špinatų, 3 skiltelių česnako, 3 svogūnų, druskos, pipirų, sviesto kepimui.
Į maltą mėsą reikia įmaišyti kiaušinį, mirkytą batoną ir 1 smulkiai supjaustytą svogūną. Faršą pagardinti pipirais ir druska.
Likusius svogūnus apkepinti svieste, į tą pačią keptuvę sudėti stambiai tarkuotas morkas ir kepti, kol iškeps. Pabaigoje sudėti traiškytą česnaką, pagardinti druska ir pipirais. Gautą įdarą atvėsinti.
Špinatus trumpai pakepinti nedideliame kiekyje sviesto, pagardinti pipirais bei druska.
Pailgą (keksinę) kepimo formą ištepti aliejumi ir tuomet viską sluoksniuoti: faršas, morkų masė, faršas, špinatai, faršas, morkų įdaras ir galiausiai viską uždengti likusiu faršu.
Dėti į orkaitę ir kepti apie valandą 200 laipsnių temperatūroje. Pjaustyti riekelėmis, kai gerai atvėsta.
Skanaus!
Laimos AGANAUSKIENĖS nuotr.
Konkurso „Gamink ir balsuok“ spalio mėnesio nugalėtoja tapusiai radviliškietei Miretai Banaitienei – „Šiaulių krašto“ dovanota knyga.