
Naujausios
Braškių pinigai maitina per žiemą
Julija ir Rimantas Dveliai iš Kirnaičių kaimo (Joniškio rajonas) braškes pradėjo auginti daugiau kaip prieš dešimtmetį, kai už pieną supirkėjai ėmė mažai mokėti ir šeima nutarė atsisakyti karvių. Šiuo metu jie turi hektarą įvairių veislių braškių, iš kurių ir taip pat maždaug hektaro česnakų uždirbti pinigai padeda išgyventi žiemą. Po braškių sezono vyras dar dirba pas ūkininkus.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Priskina iki 150 kilogramų
Kirnaitiškius Juliją ir Rimantą Dvelius galima sutikti Joniškio centre prie vienos iš parduotuvių. Nuo saulės ir lietaus saugančioje palapinėje pora rikiuoja plastikinius indelius su raudonomis uogomis, čia pat deda ant svarstyklių ir – su indeliu į maišelį. Tokiu ritmu darbas vyksta nuo maždaug pusės aštuonių ryto iki dvyliktos ar pirmos valandos dienos. Priklausomai, kaip greitai pirkėjai išgraibsto uogas. Vieną kilogramą didesnių braškių praėjusią savaitę kirnaitiškiai pardavinėjo po keturis, mažesnių – po tris eurus.
Kol sezono pradžia, kasdien šeimininkai priskina ir parduoda 40–50 kilogramų. Braškių derėjimui įsibėgėjus, kiekis išaugs iki pusantro šimto kilogramų.
Darbas prasideda ketvirtą ryto
„Pirkėjai nori geros prekinės išvaizdos, saldžių uogų. Įprastai mažesnė uoga yra saldesnė nei didelė. Nors, žinoma, priklauso ir nuo veislės, – aiškina kirnaitiškė. – Mes braškes auginame beveik ekologiškai, netręšiame sezono metu, tik tada, kai uogų derlius baigiasi arba ankstyvą pavasarį. Tiesa, negalėtume registruoti ekologinio ūkio ir todėl, kad aplink yra kitų ūkininkų dirbamos žemės, o atstumas nuo jų per mažas“.
Kad uogas suskintų, J. ir R. Dveliai į braškyną išskuba kevirtą ryto vos prašvitus. Uogų kiekiui padidėjus, į talką prisijungia vaikai, atostogų išeinančios marčios.
Daugiau kaip dešimtmetį braškių ūkį turinti šeima jau džiaugiasi pastoviais klientais, kurie atvažiuoja tiesiai į namus iš Joniškio, Šiaulių. Prie jų palapinės Joniškyje taip pat atskuba jau pažįstami pirkėjai.
Augina ir česnakus
Braškių sezonas šiemet, anot augintojų, prasidėjo maždaug savaite anksčiau.
„Paskubino itin šiltas gegužės mėnuo“, – pastebi Rimantas Dvelys.
Pirmą kartą uogomis prekiauti kirnaitiškiai šiais metais pradėjo birželio 1-ąją. Sezonas paprastai tęsiasi iki liepos vidurio. Į pabaigą, kai prasideda agurkų raugimas, šeima jau parduoda ir česnakus. Jų turi užsodinę taip pat apie hektarą.
Kai braškės baigiasi, Rimantas Dvelys įsidarbina pas ūkininkus per derliaus ėmimą ar sėją. Žiemą jam darbo nėra arba – keliauja į mišką malkų gaminti. Julija Dvelienė dar dirba puse etato. Uogos jiems nemenka paspirtis.
Pardavė karves ir pasodino braškes
J. ir R. Dveliai braškes auginti nusprendė po to, kai pardavė karvutes. Laikydavo jų 3–4 ir pragyvenimui prisidurdavo pinigų už parduotą pieną. Tačiau supirkėjams ėmus sparčiai mažinti kainas, nutarė pakeisti ūkio profilį.
Iš pradžių pasodino apie 15 arų braškių daigų. Vėliau po truputį braškyną plėtė. Bandė eksperimentuoti, augindami įvairias veisles. Ne visos tiko, kai kurios uogos buvo netinkamos transportuoti, kitos – nelabai mėgiamos pirkėjų.
„Šiemet trūko lietaus, tačiau laistome mes labai nedaug, tik sklypelį prie namų. Laukuose laistyti nėra sąlygų, be to, jei truputį paliesi, gali būti dar blogiau. Reikia vandens tikrai gausiai skirti, negailėti. Žinoma, svarbu nelieti ant uogų, nes jos pradės pūti“, – aiškina Julija Dvelienė.
Kirnaitiškiai braškėmis prekiavo ne tik Joniškyje, bet ir Šiaulių turguje, tačiau pasirodė, kad per didelės išlaidos: kuras, brangesnis mokestis už vietą turguje nei Joniškyje. Be to, ir konkurencija gerokai didesnė.
Tuo metu, kai prekiaudavo Šiauliuose, pasitaikydavo ir parduodančiųjų lenkiškas braškes, bet pristatančių jas kaip augintas Lietuvoje.
„Būdavo, kol praeina tikrintojai, užraše skelbia, kad braškės iš Lenkijos, o vėliau kortelę pakeičia. Gal dabar taip nebūna“, – juokiasi Julija Dvelienė.
Braškių uogos per trumpą sezoną nenusibosta. Šeimininkai jas valgo šviežias, garina sultis, užšaldo žiemai.
Autorės nuotr.
BRAŠKĖS: Julija ir Rimantas Dveliai braškes augina jau maždaug dešimtmetį.