
Naujausios
Po kirmėlaitės sriuboje – patikrinimas valgykloje
Ketvirtadienį Joniškio „Aušros“ gimnazijos valgykloje vyko patikrinimas. Jį Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko po to, kai pietaudama gimnazistė sriuboje aptiko kirmėlę.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Tikrino maisto ir veterinarijos tarnyba
Trečiadienį pietaudama valgykloje Joniškio „Aušros“ gimnazijos mokinė sriuboje aptiko susiraičiusią išvirusią kirmėlaitę.
Mergina radinį paviešino socialiniuose tinkluose, skundas buvo užregistruotas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Pasipylė ir įvairūs komentarai, kuriuose vieni priekaištavo, kad gimnazijos maistas neskanus, neįvairus, kad jame neretai randama plaukų, kiti gynė, esą plaukai gali būti pačių mokinių, o maistą valgo net mokytojai, tad jis esąs skanus.
Vakar specialistai tikrino valgyklos maistą, apžiūrėjo gaminimo įrangą, įvertino darbo ir vietos atitikimą higienos normoms. Paimti poduktų mėginiai, kurie išvežti į laboratoriją. Atsakymai tiesioginius tikrintojus turėtų pasiekti per keletą dienų.
Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Giedrius Kuolas „Šiaulių kraštui“ sakė, kad šiais metais buvo numatytas planinis „Aušros“ gimnazijos valgyklos patikrinimas, tad skundas įvykius tiesiog pagreitino. Tikrinimų dažnumas paprastai priklauso nuo įstaigos rizikos. Maitinimo įstaiga visada turi didesnę riziką, taip pat atsižvelgiama, ar anksčiau yra buvę nusižengimų.
Buvo patekusi į tikrintojų akiratį
Minėta gimnazija į Joniškio VMVT akiratį buvo patekusi 2014-ųjų lapkritį, kada dėl neaiškios ligos mokykloje nepasirodė net 80 moksleivių, keli iš jų po bemiegės nakties buvo paguldyti į Joniškio ligoninę. Vaikus kamavo vėmimas, viduriavimas, būdingi rotavirusui, bet paimti mėginius buvo per vėlu. Todėl ligoniams tiesiog diagnozuota ūminė žarnyno infekcija ir virškinamojo trakto disfunkcija.
Buvo spėliojama, kad užsikrėsta salmonelioze, pavalgius vištienos gaminių mokyklos valgykloje. Tačiau įtarimai nepasitvirtino. Mėsoje salmonelių nerasta.
Pasak Joniškio VMVT viršininko G. Kuolo, tąsyk gimnazijos virtuvėje pastebėta smulkių higienos reikalavimų pažeidimų, kuriuos pareikalauta ištaisyti.
Direktorius sako mielai pietaujantis valgykloje
„Aušros“ gimnazijos direktorius Vidmantas Sutnikas „Šiaulių kraštui“ sakė negalintis konkrečiai komentuoti pastarojo įvykio, nes yra išvykęs, bet tvirtino pats dažnai pietaujantis mokyklos valgykloje ir nusiskundimų neturįs. Jis neatmetė galimybės, kad kirmėlaitė iš tiesų pateko į sriubą: gal iš kažkur nukrito, o gal buvo kruopose, nes, deja, pasitaiko nekokybiškų produktų.
„Virtuvės meniu atnaujinamas kiekvienais mokslo metais ir suderinamas su specialistais. Jis sudarytas dviems savaitėms, tad kas dvi savaites kartojasi. Kasdien paruošiama po kelis antrus patiekalus. Virtuvės įranga gera, visada tiekiamas karštas vanduo. Jei maistas būtų blogas, eilės nestovėtų“, – privalumus vardijo direktorius.
Jis teigė, kad mokyklos maistą gaminant atsižvelgiama į Sveikatos apsaugos ministro bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymus, todėl kai kam pritrūksta aštresnių prieskonių, jei taip įpratę maitintis namuose, kitiems – kokių nors produktų.
Gimnazijos direktorius žadėjo pasiūlyti seniūnų tarybos nariams–moksleiviams patiems sudaryti meniu. Žinoma, bus atsižvelgiama į mokinių maitinimo rekomendacijas.
Autorės nuotr.
POZICIJA: Gimnazijos direktorius Vidmantas Sutnikas neatmetė galimybės, kad kirmėlė iš kažkur galėjo patekti į sriubą, tačiau sakė pats mielai valgantis savo vadovaujamos įstaigos valgykloje.
PAGREITINIMAS: Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Giedrius Kuolas sakė, kad šiais metais buvo numatytas planinis „Aušros“ gimnazijos valgyklos patikrinimas, tad skundas įvykius tik pagreitino.