
Naujausios
Sodų bendrijoje veikė „mėsos kombinatas“
Šiaulių sodų bendrijoje „Žibutė“ pričiupta nelegali mėsos perdirbimo įmonė. Manoma, kad čia pagaminti mėsos gaminiai buvo skirti prekybai turgavietėse.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai kartu su Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir Mokesčių inspekcijos specialistais pagal gautą informaciją patikrino sodo sklype esančius statinius – gyvenamąjį namą ir ūkines patalpas.
Apžiūros metu rasta dėžių su žalia mėsa, kurios bendras svoris – daugiau nei 600 kilogramų.
Patalpose užklupti keturi antisanitarinėmis sąlygomis dirbantys mėsos perdirbėjai: sodo šeimininkas, jo sutuoktinė ir du kaimynai.
Šalia ūkinio pastato nelegalūs perdirbėjai buvo įsirengę mėsos rūkymo patalpas.
Ūkinėse patalpose nelegaliai (neturint būtinų leidimų), antisanitarinėmis sąlygomis, nepritaikytose patalpose buvo išpjaustoma, apdorojama žalia mėsa, gaminami mėsos gaminiai, stovėjo talpyklos mėsai mirkyti bei kita mėsos apdorojimo įranga.
Be to, nustatyta, kad pagaminti mėsos gaminiai į realizavimo vietas buvo gabenami nešvarioje taroje, nesilaikant higienos reikalavimų, nesupakuoti.
Įtariama, kad antisanitarinėmis sąlygomis įrengtame nelegaliame mėsos perdirbimo ceche pagaminti mėsos gaminiai be apskaitos dokumentų galėjo būti parduodami turgavietėse, nes šią veiklą organizavęs sodo sklypo savininkas turėjo verslo liudijimą prekiauti mėsos gaminiais šeštadieniais Telšių turgavietėje.
Po patikrinimo bus vertinamas neteisėtos prekybos mėsos gaminiais mastas ir gautos neteisėtos pajamos iš šios prekybos.
Visa nelegaliame ceche surasta mėsos žaliava ir gaminiai sulaikyti ir pasibaigus tyrimui turės būti sunaikinti.
Per keletą pastarųjų metų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai kartu su finansinius nusikaltimus tiriančiais pareigūnais, policija ir kitomis atsakingomis institucijomis šalyje išaiškino 21 nelegalų mėsos perdirbimo cechą, kuriame ne tik buvo slepiamos pajamos, bet ir veikusį antisanitarinėmis sąlygomis.
„Kasmet mūsų pareigūnai sulaiko ir neleidžia realizuoti vidutiniškai apie du tūkstančius tonų nesaugių ir nekokybiškų maisto produktų. Nemenką dalį šio kiekio sudaro nelegaliai pagaminta ar suklastota produkcija“, – teigė VMVT direktorius Jonas Milius.
FNTT nuotr.
REALIZACIJA: Įtariama, kad antisanitarinėmis sąlygomis Šiauliuose esančioje sodų bendrijoje „Žibutė“ pagaminti mėsos gaminiai buvo realizuojami turgavietėse.