
Naujausios
Sportininko hobis – kulinarija
Šiaulietis 29 metų Dainius Bražas, kiokušin sportininkas, sporto klubo „Tori“ narys, išrinktas rugpjūčio mėnesio geriausiu kulinaru. „Šiaulių krašto“ skaitytojams labiausiai patiko jo „Lašišos vėrinukai“, pasiūlyti „Dienos receptų“ konkursui. Nugalėtojas apdovanotas knyga „Šiuolaikinė lietuvių virtuvė“.
Rūta JANKUVIENĖ
ruta@skrastas.lt
Pirmas blynas – su lukštais
„Mano hobis – gamta, sportas, ir kulinarija, – sako Dainius. – Sportininkui labai svarbu sveika mityba, ir pačiam reikia prisižiūrėti, ir kitam parodyti pavyzdį.“
Jis įsitikinęs, jog valgį reikia patiems gamintis, jeigu norime sveikai maitintis.
„Kulinarija yra ir puikus būdas atsipalaiduoti, ir smagiai praleisti laisvalaikį“, – tikina geriausio recepto autorius.
Pomėgis gaminti ne iš karto atsiradęs.
„Mano mama puiki kulinarė, bet man nepatiko pačiam gaminti, kol nepradėjau studijuoti, – prisimena pašnekovas. – Mamai tada tik skambindavau ir klausdavau patarimų, o ji net stebėjosi, iš kur toks pomėgis atsirado“.
Iki tol mokėjo tik sumuštinį sutepti ir omletą išsikepti ar paprasčiausios sriubos išsivirti. Dabar ir troškinius gamina, ir pyragus kepa.
Ir savo seneliui yra dėkingas už kulinarijos pomėgį. Pirmą kartą būtent jis leido šešiamečiui anūkui pačiam blynų išsikepti. Tik prižiūrėjo, kad namų „nesusprogdintų“. „Blynai išėjo su kiaušinių lukštais, bet senelis valgė ir gyrė, – prisimena. – Jeigu jam nebūtų patikę, gal prie kulinarijos niekada ir nebūčiau sugrįžęs.“
Virtuvėje Dainius mėgsta improvizuoti. Į patikusį receptą žiūri tik kaip į pradinį variantą. Niekada neskaičiuoja gramų ar proporcijų, nebijo skirtingų skonių, pavyzdžiui, saldumo su aštrumu.
Kaip sportininkas lankėsi ne vienoje užsienio šalyje, išbandė jų virtuvių patiekalus, tad gali palyginti: „Lietuviška virtuvė yra aukšto lygio, tik lietuviai neretai bijome improvizuoti ir per daug riebalų vartojame“.
Eksperimentai kartais ir jam nepavyksta.
„Į varškės pyragą dėjau kivio, norėjau patobulinti, bet varškė apkarto, – prisimena. – Dabar žinau, kad kivis kepant duoda patiekalams kartumo“.
Dalijasi ir patarimu nenaudoti jokių riebalų padažams gaminti. Pavyzdžiui, prie mėsos gamina padažą iš natūralaus jogurto, česnako, saldžiosios paprikos, krapų ir kitokių žolelių. Viską reikia tik suplakti.
„Paprasčiausias natūralus padažas ir mažai kalorijų, o draugai tik spėlioja gal čia majonezas?“ – šypsosi Dainius.
Marinuoti šašlykus pataria be jokio majonezo ar juolab acto. Puikiai mėsa išsimarinuoja vien su žolelėmis, pipirais, druska ir būna minkštesnė nei su majonezu.
„Daug kas druskos bijo dėti į marinuojamą mėsą, bet mėsa pasisavina druskos tiek, kiek reikia“, – teigia Dainius.
Firminis patiekalas
Firminis patiekalas, kuriuo vaišina savo svečius, yra guliašas. Pabrėžia, jog „guliašo pagrindas yra padažas“.
„Paprastai darau jį iš kiaulienos ar vištienos, nes jautieną ilgiau reikia troškinti, – dalijasi firminiu receptu Dainius. – Mėsos gabaliukus su žolelėmis marinuoju gerą pusdienį arba visą dieną.“
Guliašo padažui naudoja ne pomidorų padažą, o pomidorų pastą, kad galėtų suteikti padažui savą skonį. Deda įvairių žolelių, baziliko, kurį pats užsiaugina, porą, česnaką, morką, dviejų rūšių paprikos, kad spalvos būtų gražesnės. Kartais įdeda „dar tokio slapto cukraus“.
Mėsą pakepa su miltais, kad miltai apliptų mėsos gabaliukus ir sutirštintų padažą. Apkepus mėsai įpila į keptuvę truputį vandens ir supila paruoštą padažą. Troškina, kol mėsa suminkštėja.
„Dar vienas patarimas – daug kas bijo stambesnių mėsos gabalėlių, bet stambesnis yra sultingesnis, – sako pašnekovas. – Ir daržoves supjaustau didesniais gabalėliais – ir sultingesnės, ir padažas gražiau atrodo“.
Geriausias mėnesio kulinaras džiaugiasi dovanų gavęs valgių receptų knygą. Sako, jog knygos laukia ir jo žmona Areta.
„Žmoną esu uždegęs kulinarijos pomėgiu – anksčiau gamino minimalistiškai, o dabar virtuvėje ji yra mano konkurentė“, – sako vyras.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
NUGALĖTOJAS: Geriausio recepto autorius šiaulietis sportininkas Dainius Bražas sako, jog kulinarija – jo hobis. Semsis naujų įdėjų ir iš padovanotos knygos.