
Naujausios
Laimėtojos aistra – saldumynų gaminimas
„Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir balsuok“ birželio mėnesio nugalėtoja radviliškietė Alma Karsten virtuvėje ilgiau užsibūna tik gamindama desertus. Tortai, pyragai ir pyragaičiai – jos stichija, antrieji patiekalai – vyro.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Receptų knygų randa ir „antrų rankų“ parduotuvėse
Su „Šiaulių krašto“ skaitytojais ponia Alma pasidalijo torto, kurio nereikia kepti, receptu, birželio mėnesį sulaukusiu didžiausio jų palaikymo.
A. Karsten džiaugėsi, kad už jos pasiūlytą receptą balsavo ir draugai, ir artimieji, kurių dėka ji laimėjo receptų knygą „Šiuolaikinė lietuvių virtuvė“. Pasak jos, ši knyga papildys turimų knygų apie valgių gaminimą lentyną.
Įdomesnių receptų moteris ieško visur – daug jų randa internete, nevengia užeiti ir į „antrų rankų“ parduotuves. Tai, kad nusiperka knygą, parašytą jai nesuprantama kalba, nėra kliūtis – internetu galima išsiversti bet kokį tekstą.
„Išsiverčiu ir būtinai išmėginu, kai ką pakeisdama savaip. Didžiausia bėda, kad tai, ką iškepu, reikia ir suvalgyti“, – juokiasi ponia Alma.
Ponia Alma sako, kad jie virtuvę pasidalijo su vyru: kasdieniams pietums beveik visada žmoną prie stalo šaukia vyras. Ji rankoves pasiraitoja tik kai laukia svečių, kai susirenka vaikai. Tada jau ruošiami įdomesni patiekalai – kad ir upėtakis su „Berno" padažu, blynai su rokforo sūriu ir kiti.
Patiekalus ponios Almos šeima skanina šviežiomis arba šaldytomis prieskoninėmis žolelėmis. Žiemai užsišaldo moliūgų, cukinijų, šparaginių pupelių, špinatų, bazilikų, krapų. Daug ką gamina garuose.
Šeimą saldumynais A. Karsten pradėjo lepinti pradėjusi dirbti tuometinėje medienos perdirbimo įmonėje „Beržas“. Ten kolegės mėgdavo viena kitą vaišinti savo iškeptais saldumynais. Kepė ir A. Karsten. Iš kolegių išmoko kepti „Napoleoną“, „Medutį“.
Iki tol kepdavusi tik sausainius, vėliau mama vaikų šventėms tik namie keptais tortais stalą puošdavo. Beje, „Šiaulių krašto“ Radviliškio redakcijos darbuotojams taip pat teko paragauti ponios Almos keptų saldėsių – bemielės tešlos krepšelių.
Jų receptą A. Karsten siūlo ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.
Bemielės tešlos krepšeliai
Jiems iškepti reikės: 450 g šviežių braškių ar kitokių šviežių uogų, 4 lapų sluoksniuotos bemielės tešlos, 30 g lydyto sviesto, 125 g grietinėlės sūrio „Philadelphia“, 120 ml grūdėtosios varškės, 1 kiaušinio, 50 g plius 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio citrinų sulčių, 1/2 šaukštelio vanilės, 12 šviežių braškių ir 1 kivio papuošimui.
Reikalinga keksiukų kepimo forma, skirta iškepti 8 keksiukams (forma gali būti kitokia, bet iš šio ingredientų kiekio iškepsite 8 krepšelius). Įdubos skersmuo apie 6 cm. Sviestą išlydykite. Trupučiu sviesto ištepkite formos įdubimus. Didesnę sviesto dalį pasilikite tešlai aptepti.
Įdarui gerai sumaišykite grietinėlės sūrį, grūdėtąją varškę, kiaušinį, 1,5 šaukšto cukraus, vanilinį cukrų ir 1 šaukštelį citrinų sulčių. Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros. Iškočiokite visus 4 tešlos lakštus. Teptuku juos aptepkite lydytu sviestu. Visus keturis tešlos lakštus perpjaukite į keturias dalis. Iš viso gausite 16 tešlos kvadratėlių.
Truputį paspausdami, atsargiai įdėkite 8 tešlos kvadratėlius į įdubas formoje. Rankomis suformuokite krepšelius: dugną atsargiai formuokite pirštais, kraštelius gražiai subanguokite. Į visus suformuotus tešlos krepšelius po lygiai dėkite įdaro masę.
Ant viršaus užklokite kitą tešlos kvadratėlį, truputį prispauskite jį ties viduriu ir gražiai suformuokite kraštus. Kepkite 10-15 minučių, kol lengvai paruduos. Atsargiai išimkite krepšelius iš formos ir atvėsinkite ant grotelių. Į braškes pridėkite 50 g cukraus ir suplakite plaktuvu. Tai bus pagaminto deserto padažas. Kiekvieną krepšelį papuoškite trimis skiltelėmis perpjautų braškių ir keliais kivio griežinėliais.
Šis desertas pats skaniausias, kada yra patiektas karštas.
Dar viena stichija – konkursai
Dar viena A. Karsten stichija – įvairūs konkursai. Ji ir pati nebesuskaičiuoja, kur ir kokiuose dalyvauja. Nepatingi sudalyvauti ir patiekalų receptų konkursuose. Tada jau siunčia ne tik receptą, bet ir gaminio nuotrauką.
O kai daug kur dalyvauja, tai ir laimi nemažai. Tai knygų, tai kelionę, tai kokį kosmetikos rinkinį...
„Apėmė dalyvavimo konkursuose azartas, kai išėjau iš darbo ir atsirado daug laisvo laiko. Dabar net nebežinau, kur jis ištirpsta – tiek veiklos turiu“, – sako ponia Alma.
Tarp kitų jos pomėgių – tapyba akrilu ir atvirlaiškiai. Pastaruosius ponia Alma siunčia ir gauna iš viso pasaulio – Urugvajaus, Indijos, Afrikos, Filipinų, Suomijos ir daugybės kitų šalių. Jau turi ir šio pomėgio draugų, su kuriais palaiko glaudesnį ryšį.
„Gyvenimas išėjus iš darbo gali tapti dar aktyvesnis, nei dirbant. Tą pati patyriau – nebespėju nuveikti visko, ką norėčiau“, – tikina receptų konkurso laimėtoja.
Autorės nuotr.
POMĖGIS: Konkurso „Gamink ir balsuok“ birželio mėnesio laimėtoja Alma Karsten labiausiai mėgsta kepti saldumynus.