Švietimo skyriaus kieme veikė „restoranas“

Švietimo skyriaus kieme veikė „restoranas“

Švietimo skyriaus kieme veikė „restoranas“

Šeštadienį rajono Švietimo skyriaus kiemas porai valandų buvo virtęs inscenizuotu restoranu: į jį užsukę praeiviai už simbolinę kainą galėjo paragauti čia pat gamintų patiekalų. „Restorano diena“ pavadintas renginys rajone vyko pirmą kartą.

Stanislava VIČAITĖ

stanislava@skrastas.lt

Užsukti kvietė malonūs kvapai

Nors restoranas lankytojams „duris“ atvėrė vidurdienį, Švietimo skyriaus kiemas šurmuliavo nuo pat ryto.

Vienos moterys maišė tešlą blynams ir ruošė jiems įdarus, pjaustė daržoves sriubai virti, vėrė vėrinukus su lašinukais, duona ir rudens gėrybėmis. Vėliau įrenginėjo „virtuvę“, kūrė lauko krosneles.

Kitos ruošė restorano valgomąjį: sustatė stalus ir suolus. Tam puikiausiai tiko šaligatvio plytelės ir vadinamieji europadėklai. Ant laikinųjų stalų tiesė popierines staltieses, puošė rudeninių gėlių puokštėmis, vaisiais ar daržovėmis.

Kai į restoraną pradėjo rinktis pirmieji lankytojai, visas kiemas jau kvepėjo ant laužo katile kunkuliuojančia sriuba, didelėje keptuvėje čirškėjo blynai su kelių rūšių įdarais, o šašlykinėje tiesiog ant žarijų susuktos į foliją kepė bulvės, įdarytos lašinukais ir kmynais.

Netrukus užsukusieji skanavo kvepiančius blynus, pagardintus kiek aitroka šermukšnių ar saldžia braškių uogiene, obuoliene.

Kadangi tą dieną šiluma nelepino, tiko karšta daržovių ir makaronų sriuba, balinta grietine. Šildė ir čia pat virta kvapni kava, melisų, nasturtų arbata su citrina.

Patiekalai kainavo nuo pusės iki dviejų litų. Nors ne vienas už juos nepagailėjo ir dešimtinės. Užsidarius restoranui paaiškėjo, kad iš viso buvo surinkta daugiau nei pustrečio šimto litų. Pinigai bus skirti Pakruojo vaikų dienos centro valgyklai „Spindulėlis“ paremti.

„Restorano diena“ – bendruomeniškumui skatinti

„Restorano diena“ pavadintas renginys – Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro vykdyto projekto baigiamoji dalis. Tačiau, anot šio projekto koordinatorės Rimos Leimontienės, jis gali būti ir kaip atskira akcija, kaip yra ne vienoje užsienio šalyje.

„Tokia akcija ne tik skatina bendruomeniškumą, bet ir padeda pastebėti ir pagalvoti apie šalia mus esančius žmones. Taigi mes sugalvojome kartu organizuoti ir paramos akciją – už patiekalus sumokėtus pinigėlius paaukoti labdaros valgyklai", – „Krašto žinioms“ pasakojo R. Leimontienė.

Šiai valgyklėlei bus skirti ne vien pinigai, bet ir įvairios daržovės bei prieskoninės žolelės. Jos augo dėžėse, kurios buvo įrengtos rajono Švietimo skyriaus ir vieno daugiabučio Pakruojyje kiemuose. Augalai pasėti ir pasodinti pavasarį, o per vasarą juos prižiūrėjo ne tik „Restorano dienos“ organizatoriai, bet ir daugiabučio namo gyventojai.

Dėžėse užaugusios daržovės ir prieskoninės žolelės buvo panaudotos gaminant patiekalus „Restorano dienai“. Jos naudotos ir maisto gaminimo kursuose.

Miesto daržininkystės ir sodininkystės idėją Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro specialistės parsivežė iš Suomijos. Šioje šalyje gimė ir vadinamosios Restorano dienos, kurias rengia bendruomenės.

Anot R. Leimontienės, šeštadienį vykusi „Restorano diena“ – tik bandymas. Valandos ar poros valandų „restoranas“ Pakruojyje duris turėtų atverti ir lapkričio 15-ąją, kuomet bus oficiliai švenčiama Restoranų diena.

„Tą dieną planuojame visame rajone atidaryti „restoranų tinklą“. Prie šios akcijos kviesime prisidėti švietimo, kitas įstaigas, bendruomenes. Galbūt tie restoranėliai valandai bus įrengti parkuose, kiemuose ar įstaigų patalpose“, – bendruomeniškumo skatinimo planais dalijosi R. Leimontienė.

Autorės nuotr.

LANKYTOJAI: Prie restorano stalų netrūko lankytojų.

ATIDARYMAS: Vidurdienį Rima Leimontienė paskelbė, kad restoranas oficialiai atidarytas.

BLYNAI: Didelėje keptuvėje čirškėjo blynai su obuoliais.

SRIUBA: Šaltą dieną karšta sriuba – tikras išsigelbėjimas.

GARDU: Restorano meniu siūlomais patiekalais žmonės gardžiavosi ir stovėdami.

PAKLAUSA: Porą valandų veikusio restorano darbuotojos vos spėjo suktis prie prekystalių.