
Naujausios
Rekordiniam margučiui prireikė pusės tonos šokolado
Svoris – 294,3 kilogramo, aukštis – 1,10 metro, apimtis – 2,37 metro, skersmuo – 73 centimetrai. Tokį šokoladinį kiaušinį rekordininką pagamino jungtinė UAB „Rūta“ ir Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus komanda.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Svėrė fabrike
Vakar pasverti kiaušinio į „Rūtos“ saldainių fabriko gamybines patalpas atvyko rekordo fiksavimo komisija: pirmininkas Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas, dizaineris Vilius Puronas, fotomenininkas Saulius Jankauskas. Su fotoaparatu atskubėjo ir garbės svečias – Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.
Prieš patenkant į gamybines patalpas, visiems svečiams reikėjo užsivilkti chalatus, plaukus pridengti kepuraitėmis, veidus – kauke.
„Jums, vyskupe, gerai: jūs iš karto turite kepuraitę“, – juokavo „Rūtos“ direktorius Algirdas Gluodas.
Meras juokėsi, kad buvo galima į fabriką pakviesti bet ką iš gatvės, o paskui prie nuotraukų parašyti: „Meras“ ar „Ekscelencija“ – vis tiek taip „pasipuošę“ neatpažįstami.
Svėrimo komanda parengė svarstykles ir ekrane įsižiebė skaičiai: 365,5. Išminusavus padėklo ir kiaušinio vidaus turinį – 71,2 kilogramo – liko grynas šokoladinio kiaušinio svoris: 294,3 kilogramo.
„Kokio dydžio turėtų būti višta ar strutis?“ – garsiai pamąstė J. Sartauskas. Komisija nusprendė: kiaušinis galėtų būti dinozauro.
Dirbo kaip skulptoriai
Mintis gaminti rekordinį kiaušinį kilo ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvui. Kartu su „Rūtos“ konditeriais plušėjo dvylikos mokinių konditerių komanda su profesijos mokytoja Daiva Vidugiriene.
„Visų pirma reikėjo pasidaryti artimą kiaušiniui – nupjautinio kūgio – formą: vieną bukesnę, kitą aukštesnę. Išliejome keturias formas, kad turėtume rezervo, nes kiaušinis labai skilus. Viską darėme rankiniu būdu – dirbome kaip skulptoriai. Išgavę formą, poliravome, kad kiaušinis įgautų glotnumo. Tuomet nupurškėme šokoladu“, – apie daugiau nei savaitę trukusį procesą pasakojo „Rūtos“ inžinierius konstruktorius Algirdas Vileikis.
Sukurti idealų kiaušinį pavyko ne iš karto: pirmasis bandymas buvo iš kieto šokolado, bet atsirado skilimo žymių, teko keisti šokolado rūšį į pienišką.
Pasak A. Gluodo, įskaičiuojant visus bandymus, kiaušiniui pagaminti prireikė apie pusės tonos šokolado.
Baltojo šokolado raštais kiaušinį išmargino „Rūtos“ dailininkės-dizainerės ir ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus mokinės. Raštus marginti buvo sudėtinga: kiaušinis didelis, į ranką nepaimsi.
Prekybos ir verslo skyriaus konditerė Agnė Česnauskaitė kiaušinio gamybos procese dalyvavo nuo pat pradžios, kasdien – nuo 9 iki 15 valandos. Kartais tekdavo ir ilgiau užtrukti. „Buvo nelengva, darėme kelis bandymus, buvo įvairių nutikimų“, – šypsosi mergina.
Kiaušinio briaunos storis – apie 20 milimetrų. Kiaušinis yra tuščiaviduris, bet jame paslėptas Prekybos ir verslo skyriaus siurprizas – keksiukai.
Užteks tūkstančiams smaližių
„Automobilis turės važiuoti pačiu mažiausiu greičiu“, – dėl kiaušinio kelionės į prekybos centrą „Akropolis“ nerimavo A. Gluodas.
„Akropolį“ margutis pasiekė sėkmingai. Čia jį palaimino vyskupas E. Bartulis.
Komisija išmatavo rekordininką. Paaiškėjo, jog šokoladinio margučio aukštis – 1,10 metro, skersmuo – 73 centimetrai, apimtis – 2,37 metro.
Kiaušinis bus „išlukštentas“ balandžio 27 dieną, per Atvelykį. Pasak A. Gluodo, šokoladinį rekordininką išdalijus gabalėliais po 50 gramų, paskanauti gardumyno pakaktų beveik 6 tūkstančiams smaližių.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
SVARSTYKLĖS: Sveriamas rekordinis kiaušinis.
KIEKIS: UAB „Rūta“ direktoriaus Algirdo Gluodo teigimu, rekordiniam kiaušiniui pagaminti, įskaitant nepavykusius bandymus, prireikė apie pusės tonos šokolado.
PIRMININKAS: „Kam bus atiduodamas lukštas?“ – juokavo rekordo fiksavimo komisijos pirmininkas Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas.
ĮAMŽINIMAS: 294,3 kilogramo svorio, 1,10 metro aukščio kiaušinį fotoaparatu fiksavo ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.
PROCESAS: Prie kiaušinio pristumiamos svarstyklės.