
Naujausios
Naminė degtinė klesti ir be įstatymo
Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis ir Andrius Palionis vėl sujudino seimūnus užmoju legalizuoti naminės degtinės gamybą. Esą tai – būdas kelti valstybės ir privačių ūkių ekonomiką, didinti Lietuvos kaimo sodybų patrauklumą užsieniečiams.
Oponentų nuomone, tai – tiesiausias kelias nugirdyti tautą.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
Įstatymas – pakeliui į visuomenę
Su „Šiaulių kraštu“ kalbėdamas apie siūlomas įstatymo pataisas R. Žemaitaitis akcentavo, kad „naminę degtinę galėtų gaminti ne bet kas, o tik kaimo turizmo sodybų šeimininkai, įgiję kultūrinio paveldo leidimą.“
Ir gaminti būtų galima tik iš rugių, o ne iš kviečių, cukrinių runkelių ar uogų.
Anot R. Žemaitaičio, būtų numatyta griežta gamybos technologija, gaminimo įrangos galimybės, patalpos, pagamintos produkcijos kiekiai, kokybės standartai, realizavimo keliai ir t.t.
Legalizuoti naminės degtinės gamybą užsimojęs ir tik pliusus šiame versle matantis Seimo narys prisipažino, jog nerimauja, kad naminukės verslas gali turėti neigiamų pasekmių. Nerimaujama ir dėl pagaminto produkto, nuo kurio būtų mokami mokesčiai į valstybės biudžetą, apskaitos.
Politikas – už
„Labai normaliai žiūriu. Kodėl neleisti naminės išvaryti sau ir ja svečių nepavaišinti?“ – paklaustas apie naminės degtinės fabrikėlių legalizavimą šypsosi Antanas Bezaras, ūkininkas, Šiaulių rajono vicemeras.
Politikas sako retai kada išgeriantis, tačiau neslepia naminukės Žemaitijoje ragavęs ir nenusivylęs.
Ne pirmus metus ūkininkaujantis A. Bezaras sako galbūt kada nors ir pats rimčiau pagalvos apie naminės degtinės gaminimą savo ūkyje.
Jis įsitikinęs, kad tinkamai įstatymais apibrėžus planuojamą veiklą, būtų užtikrinta ir kokybė, ir apskaita.
„Jei viskas bus apgalvota iš pagrindų, situacija tikrai netaps nekontroliuojama“, – teigė A. Bezaras.
„Legali degtinė – legalūs nuodai“
Šiaulių priklausomybės ligų centro vadovas Elmantas Pranas Zevertas kategoriškas: planuojant atrišti rankas naminės degtinės gamybai ne apie žmogų galvojama.
Mediko nuomone, legalizavus naminės degtinės gamybą, geriančiųjų skaičius dar labiau išaugs, nes „bet kokios degtinės patekimas į rinką skatina jos vartojimą“.
„Ir kodėl dabar kalbama tik apie naudą: valstybei, kaimo turizmo sodyboms, užsieniečiams, – pasipiktinimo neslepia gydytojas, turintis didžiulę alkoholinių psichozių gydymo praktiką. – Ne kaip apie gėrį apie alkoholį reikia kalbėti, reikia kalbėti apie tautos legalų nugirdymą, legalų jos nuodijimą, netgi žudymą.“
Šiaulių priklausomybės ligų centro vadovo žodžiais, pataisytas Alkoholio kontrolės įstatymas greičiausiai kažkam naudingas.
Anot E. P. Zeverto, naminės degtinės gamybos legalizavimo iniciatoriams derėtų susipažinti ir su alkoholizmo sukeltų ligų, mirčių, psichozių statistika.
Būtent alkoholio sukeltų psichozių skaičius pastaraisiais metais, palyginti su sovietmečiu, išaugo daugiau nei dvigubai.
Iš dvėselienos, bet pigi
Ar miškų glūdumų, garažų degtindariai pritrūks klientų?
Visuomenės apklausos rodo, kad net 62 procentai šalies gyventojų pateisina šešėlinę ekonomiką.
Vien Šiaulių policijos aptarnaujamoje teritorijoje šiemet konfiskuota per pusantro tūkstančio litrų naminės degtinės ir beveik septyni tūkstančiai litrų raugo.
Lyderiai šiuo metu – Raseinių pogrindininkai. Nepaisant policijos naikinamų taškų, jų nemažėja.
„Šiaulių krašte“ ne kartą rašyta apie Raseinių rajoną, kuris, neatmetama, namine degtine aprūpina ir Šiaulių apskritį.
Pareigūnai rado Zborčiznos kaime veikusį "bravorą". Nustatyta, kad naminė degtinė buvo gaminama iš raugo, paruošto iš pašvinkusios karvės mėsos.
Tąsyk uždarytas fabrikėlis atgimė dar kelis kartus. Spalio 13-ąją, apžiūrėję sodybos prieigas, pareigūnai įsitikino, kad naminės degtinės gaminimo receptas čia liko tas pats. Buvo rasta talpa su skystyje tyvuliuojančiais pūvančios mėsos gabalais, netoliese mėtėsi ir nupjauta karvės galva.
Martyno Ambrazo ELTA nuotr. Gedimino Savickio ELTA nuotr 01
NAUDA: Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, inicijuojantis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, įsitikinęs, kad naminės degtinės legalizavimas bus visokeriopai naudingas.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
LEGALIZAVIMAS: Šiaulių priklausomybės ligų centro vadovas Elmantas Pranas Zevertas naminės degtinės legalizavimą vadina legaliu tautos nuodijimu.
Šiaulių apskr. VPK nuotr.
FABRIKAI: Naminės degtinės fabrikai miško tankmėje rūksta ir greičiausiai rūks dar ilgai.