Patiekalai – ne tik žaliavalgiams

Patiekalai – ne tik žaliavalgiams

Patiekalai – ne tik žaliavalgiams

Elvyros Kruopienės, Akmenės rajono Kruopių neįgaliųjų ir pagyvenusių žmonių bendruomenės pirmininkės pavaduotojos, receptą „Šiaulių krašto“ skaitytojai balsuodami pripažino spalio mėnesio geriausiu. Nugalėtojai įteiktas prizas – knyga „Pas Oliverį namie“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

Spalio pradžioje dienraštyje išspausdintas daržo maltinio receptas skaitytojus labai sudomino. E. Kruopienė sako, kad tokį valgį pradėjo gaminti, susidomėjusi sveika mityba.

„Užpraeitą vasarą Kruopiuose atidengiant paminklą pasaulinio garso žaliavalgystės propaguotojai Anai Wigmore, kilusiai iš mūsų krašto, apie ją pasakojo iš Amerikos atvažiavę pasekėjai. Vėliau paskaičiau knygų“, – sakė kruopiškė.

Derindama maisto produktus, daugiau valgydama patiekalus iš daržovių, grūdinių kultūrų, moteris atsikratė kai kurių ligų, pagerėjo bendra savijauta. Patenkinta, kad vis mažėja svoris – jau nebeliko 10 nereikalingų kilogramų.

Tačiau ji nėra kategoriškai nusistačiusi prieš mėsinius patiekalus, kartais valgo, tikėdama, kad tokio reikia sveikam žmogui.

Antra vertus dažną dieną mėsos patiekia į stalą, nes ją mėgsta vyras.

Moteris atranda vieną kitą receptą vegetariško valgio, kuriuo pasistiprina ir visa šeima. Pavyzdžiui, virtomis ir su keptais svogūnais patiektomis pupelėmis.

Namuose pamėgti iš grūdų kepti kotletai.

Jų receptas toks: apie puskilogramį spaustų trijų grūdų užplikyti verdančiu vandeniu ir uždengtus palaikyti. Tuo tarpu pakepinti aliejuje daug supjaustytų svogūnų. Juos karštus supilti ant pašutusių grūdų ir dar pridėti šaukštą miltų, žalią kiaušinį – ir viską ranka išmaišyti. Tada suformuoti plokščius kotletukus, juos pakepinti aliejuje ir sudėti į dubenėlį. Kotletus apibarstyti supjaustytu česnaku ir užvožti bent kelioms minutėms dangčiu – kad pritrauktų česnako skonio.

Valgyti tinka su grietine ar kokiu padažu. Patiekalo skonis primena grybus.

E. Kruopienė, pamėgusi „gyvo“ maisto patiekalus, jiems daugelį daržovių užsiaugina.

Prieš kelis mėnesius gavo dovanų elektrinę džiovyklėlę, todėl ėmė kaupti ir džiovintas atsargas: petražoles, krapus, salierus. Pradėjo džiovinti ir kai kurių daržovių gumbus.

Ir pati daro „vegetas“. Apie jų sudėtį, dedamų džiūvėsių santykį niekur neskaitė.

„Kuriu iš savo fantazijos, nes labai įdomu, o galiausiai pavyksta skaniai“, – sakė moteris.

Savos gamybos „vegetomis“ E. Kruopienė gardina sriubas, antruosius patiekalus. Skanu ir apibarsčius grietine arba sviestu teptą duonos riekę.

Būtent taip moteris pataria suvalgyti mišinio iš krapų, kmynų ir kalendrų sėklų, kurias reikia atskirai po vienodai sumalti ir sumaišyti. Tokio pagardo per parą pakanka vieno arbatinio šaukštelio tiems, kas nori pagerinti žarnyno veiklą.

E. Kruopienės specialybė – kulinarija. Ją įgijo daugiau kaip prieš 40 metų, tačiau šį darbą dirbo tik kelerius metus. Iš pradžių Klaipėdos krašto, vėliau – Šiaulių rajono viešojo maitinimo įstaigose.

Kitų darbų ėmėsi, kai sukūrė šeimą. Į Kruopius atsikraustė beveik prieš dešimtmetį, kai vyras gavo darbą vietos girininkijoje.

Autoriaus nuotr.

KULINARĖ: Elvyra Kruopienė iš Kruopių įsitikinusi, kad šeimoje pravers ir laimėtoje knygoje aprašomi patiekalų receptai.