Ruošti valgį mokė gyvenimas

Ruošti valgį mokė gyvenimas

Ruošti valgį mokė gyvenimas

Tomo Vaitkaus, Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo, receptą „Šiaulių krašto“ skaitytojai balsuodami pripažino rugpjūčio mėnesio geriausiu. Nugalėtojui įteiktas prizas – knyga „Pas Oliverį namie“.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Suktukai – mėgstamas valgis

Rugpjūčio pradžioje dienraštyje išspausdintas suktuko receptas skaitytojus labai sudomino. Tomas Vaitkus sako, kad jį parsivežė iš Valensijos (Ispanija).

Žinoma, gaminami namuose, šie suktukai skiriasi nuo tų, kuriais teko mėgautis Ispanijoje, nes ten yra galimybių gauti visai kitokių šiam patiekalui reikalingų produktų. Gamindamas su lietuviškais, ponas Tomas tarėsi su Irena, savo žmona.

Suktukai Vaitkų namuose – dažnas, mėgstamas valgis. Jis šeimoje juokais vadinamas nesveiku maistu. Jeigu nusprendžiama pasiruošti jį, darbo imasi šeimos galva.

Nesveiku maistu pavadino gal todėl, kad jam paruošti naudojami prekybos centre pirkti „Tortilijos“ paplotėliai. O ateityje šeimininkas paplotėlių ketina pats išsikepti.

Šeimoje labai mėgstamos daržovės. Ypač jas mėgsta Irena.

Daržovių užsiauginama

Daržovių užsiaugina savo sode. T. Vaitkus sako, kad vakarais einant pro prekybos centro daržovių skyrių vis kyla minčių vakarienei pasiruošti to, ko neužsiaugina. Todėl dažnai į namus parsineša, tarkime, špinatų.

Daržovių, žuvies bei kitko mėgstama virti garuose. Tomas tvirtina, kad taip paruoštas maistas tikrai labai skanus. Taip pat  žiemai prisiruošiama ir uogų.

O kai skrandis prašo mėsos arba organizuojami šeimos susiėjimai, sulaukiama svečių, nesibaidoma ir mėsos.

Kai darže nuimamas derlius, stengiamasi daržovių, uogienių pridėti į šaldiklį. Žiemai. Mažais pakeliais, kad užtektų vienam  dviem kartams pavalgyti.

Gaminti maistą, ruošti atsargas T. Vaitkui jau seniai tapo pomėgiu. Prie viryklės pasidarbuoja tai jis, tai Irena.

Tomui tai pavyksta rečiau, nes ir savaitgaliai neretai būna užimti darbu.

Cepelinas netilpo į šaukštą

Darbuotis virtuvėje Tomas pradėjo seniai.

Buvo trylikos metų, kai amžinojo poilsio išlydėjo mamą. Liko gyventi su tėčiu. Stebėjo, kaip jis ruošia valgį. Taip kartu ir mokėsi.

Jis gerai prisimena, jog kai dviese pirmą kartą virė cepelinus, jie netilpo į šaukštą. Cepeliną keliant, jis lūžo.

Baigęs profesinę mokyklą, iškart išėjo gyventi atskirai. Dirbdamas studijavo Šiaulių universitete. Baigė bakalauro, magistro studijas. Gyveno vienas, pats turėjo pasirūpinti ir valgiu. Gamino įprastus patiekalus.

T. Vaitkus sako, kad buvo ir gerų, ir blogų dienų. Tuo labiau kad iš pradžių studentui „geriau nevalgyti – geriau pasimokyti“.

Pomėgis ruošti valgį neišblėso ir gyvenant su žmona. Daržas yra, užsiaugina patisonų, cukinijų, pupelių, paprikų ir kitko.

„Žmona virtuvę užleidžia ir man, bet tai – ne mano karalystė“, – sako geriausias rugpjūčio mėnesio  kulinaras.

Autoriaus nuotr.

KULINARAS: Tomas Vaitkus įsitikinęs, kad šeimoje pravers ir laimėtoje knygoje aprašomi patiekalų receptai.