
Naujausios
777 bandelės bus išdalytos labdarai
Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriuje vakar nuo ankstaus ryto buvo minkoma, kildinama tešla, formuojamos bandelės. Šiandien vidurdienį 777 bandelės, skirtos Šiaulių gimtadieniui paminėti, bus išdalytos labdarai.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Moksleivių idėja
Prekybos ir verslo skyriaus mokymosi laboratorijoje puodai tarškėti pradėjo nuo 7 valandos ryto. Lupti obuolius, minkyti tešlą palinko pirmas konditerių kursas, kuriame mokosi 26 būsimieji kulinarai. Grupė kepti bandeles pasidalijo per pusę – po pietų atėjo pamaina.
Kepimo procesui vadovavo grupės vadovė Daiva Vidugirienė ir profesijos mokytoja Zita Šuminskienė.
Iškepti 777 bandeles reikėjo 32 kilogramų miltų, 8 kilogramų cukraus, 80 kiaušinių, 2 kilogramų mielių, 8 litrų pieno, 8 kilogramų sviesto, 25 kilogramų obuolių, 7 kilogramų slyvų, 100 gramų vanilinio cukraus, 400 gramų cinamono, šiek tiek druskos ir aliejaus skardai ištepti.
Pasak Z. Šuminskienės, tai – tradicinis mokykloje kepamų bandelių receptas, tik gerokai padidintas produktų kiekis.
Kepti 777 bandeles sumanė moksleiviai. Tik įstoję pirmakursiai teiravosi, ar bus siekiama kulinarinio rekordo, nes ankstesni šio skyriaus moksleiviai yra kepę ilgiausią pyragą, didžiausią „Skruzdėlyną“, lieję didžiausią triufelį.
Pirmakursiams bandelių kepimas – rimtas išbandymas, kulinarijos jie dar tik pradėję mokytis. Išbandymas ir mokytojoms – tokio kiekio nebuvo kepusios.
Laimino vyskupas
Jaunųjų kulinarų ir jų mokytojų darbą palaimino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.
„Nemiegojot visą naktį?“ – pamatęs, kiek darbo reikia įdėti, kad būtų prikepta šimtai bandelių, šmaikštavo vyskupas.
E. Bartulis dėl vizito į Prekybos ir verslo skyrių padarė išimtį, nes šiuo metu vyksta trijų dienų rekolekcijos, kurias veda kunigas iš Italijos.
„Palaimink šį jaunimo darbą ir bandeles, kad jos pasotintų vargingai gyvenančius žmones, varguolėlius“, – laimino vyskupas.
Šiandien vidurdienį Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas 777 bandeles išdalys Šiaulių labdaros valgykloje.
Jono TAMULIO nuotr.
DARBAS: Moksleiviai pasiskirstė darbais. Keturios merginos nuo ryto lupo obuolius.
PAGALBA: Profesijos mokytoja Zita Šuminskienė padėjo užminkyti tešlą.
PROCESAS: Būsima kulinarė Gerda rodo kildinamas bandeles.
REZULTATAS: Iš krosnies Justina Krištopaitytė ištraukė pirmuosius kepinius.
PALAIMINIMAS: Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis laimino jaunimą ir bandeles.