Žuvienės katiluose – politikų viralas

Žuvienės katiluose – politikų viralas

Žuvienės katiluose – politikų viralas

Savaitgalį Šilutės mažųjų laivų uoste 49 katiliukuose kunkuliavo per 2000 litrų žuvienių. Penktą kartą pamariečiai pakvietė į respublikinį žuvienės virimo čempionatą. Tarp gardžių įspūdžių kaip ašaka gerklėje šiemet strigo itin ryškus politinių žuveliokų plaukiojimas.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Šmaikštūs prisistatymai

Komandos be pavadinimo, šmaikštaus prisistatymo ir šaukštų – tas pats, kas valas be kabliuko ar žuvis be galvos, iš anksto informuoja organizatoriai.

Šmaikštus žodis ir pasmailintas liežuvis – svarbus žuvienės virimo čempionato akcentas. Primenama, kad nedalyvaujantiems siunčiamas linkėjimas – tegul jus besimaudančius ešeriai užkutens.

Nenorėdami išduoti tikrųjų virtuvės paslapčių, virtuvės šefai bandė užkalbėti dantį vaišindami „Karpio ašaromis“, vytinta žuvimi, įvairiais gardėsiais. Juodkrantiškių aiškinimu, jų sriuboje plaukioja kormoranų kojų galiukai ir varnų kulšelės.

„Šilutės vandenų“ komandos nariai pristatė, kad jų žuvienėje galima rasti paskutinį stintos atodūsį, karpio žiaunų kvapą, medūzos bučkį, ungurio stuburo čiulpų.

Pagal taisykles virėjai didžiąją dalį sriubų nemokamai išdalija žiūrovams.

Paragauti visų žuvienių šiemet buvo sudėtinga. Dėl geriausio žuvienės samčio riterio titulo varžėsi kone dvigubai daugiau komandų nei pernai – 45.

Čempionatas tapo tarptautinis, dalyvavo komandos iš Rusijos Federacijos (Kaliningrado srities), Latvijos, Norvegijos.

Politikų sąskrydis

Žuvienes vertino 18 narių komisija, vadovaujama europarlamentaro Zigmanto Balčyčio. Darnų ir teisingą komisijos darbą patikėta prižiūrėti aplinkos apsaugos ministrui Valentinui Mazuroniui.

Žuvienės virimo čempionatas politikus iš visos Lietuvos pritraukė kaip masalas žuvis. Žuvienę virė beveik visų politinių partijų atstovai.

„Mano širdis – kairėje“, – skelbė raudonas užrašas ant socialdemokratų marškinėlių. Gandro kostiumu pasipuošęs berniukas nušilęs skrajojo primindamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sriubą.

„Vyrai, už Lietuvą ir už Šilutės žuvienę“, – ant scenos užsibraklinęs savo „hitą“ šūktelėjo Petras Gražulis. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Šilutės skyriaus komanda savo būstinėje įkurdino net „Gražulio alėją“. .

Tarp žuvienės ragautojų sukiojosi Vilniaus meras, Sąjungos „TAIP“ lyderis Artūras Zuokas, buvęs Seimo narys, šoumenas Arūnas Valinskas.

Skaniausia – politikų žuvienė

Žuvienės vertintos žuvies sriubos ir tradicinės žuvienės kategorijose. Po šio čempionato girdėjosi replikos, jog reikėtų įsteigti atskirą politikų sriubos kategoriją.

Sutapimas ar ne, tačiau visos trys tikrosios žuvienės nugalėtojų komandos suburtos iš politinių partijų atstovų: trečioji vieta atiteko Darbo partijos jaunimui – komandai „JOD‘as ir draugai“, antroji – Šilutės socialdemokratams, pirmoji – „Tvarkos ir teisingumo“ komandai „Erelių moterys“. Absoliučiu žuvienės virimo čempionu tituluota Šilutės liberalcentristų komanda. Virėjams atiteko unikalus Žuvienės virimo čempiono žiedas.

Partijoms nepriklausančios komandos laimėjo tik žuvies sriubos kategorijoje. Komisija nutarė, jog skaniausią žuvies sriubą išvirė „Elektrinio ungurio“ komanda iš Elektrėnų.

Dar prieš čempionatą renginio organizatorius, vyriausiasis šefas Marijus Budraitis sakė, jog dėl menkniekio, kad čempionate dalyvauja daug įvairaus rango politikų, neverta nervintis.

„Prisiminkite patikrintą taisyklę, kad geriausi žuvienės virėjai vis dėlto yra žvejai, o žvejai – niekam ne paslaptis – yra nepataisomi melagiai. Žinant, kad šią savybę turi ir daugelis politikų, nenuostabu, kad Žuvienės virimo čempionatui jie neabejingi“, – aiškino M. Budraitis.

Autorės nuotr.

"AŠAROS": Komandos „Juodkrantės inkliuzas“ narė vaišino „Karpio ašaromis“.

LAŠIŠOS: Rusniškis žurnalistas Sigitas Grinčinaitis virė savo tradicinę lašišų žuvienę. Svarbiausias procesas – į katilą įmesti lašišų gabalėlius.

KEPURĖ: Žuvienės virimo čempionato dalyviai kasmet stengiasi originaliai pasipuošti, šmaikščiai prisistatyti.

PUODAI: Komandos turi turėti ne mažesnį nei 20 litrų talpos puodą. Išvirta žuvienė nemokamai išdalijama žiūrovams.