Sraigių sezonas kviečia... rinkti pinigus

Linos RUDNICKIENĖS nuotr.
Sraigių supirkimo sezonas kasmet prasideda gegužės 1 dieną.
Vynuogines sraiges Lietuvoje leidžiama rinkti nuo jų vegetacijos pradžios gegužės 1 d. iki liepos 1 dienos. Darbo neturintiems asmenims toks užsiėmimas – visai pelningas. Štai Kriukuose gyvenantis Gražvydas Bertulis per 2-3 valandas, po pirmojo gegužės mėnesio pradžios lietaus, buvo pririnkęs net 50 kg sraigių. Už tokį kiekį oficiali delikateso supirktuvė, esanti tuose pačiuose Kriukuose, sraigių rinkėjui atseikėjo 30 eurų.
– Geriau nei akmenis rinkti. Visą dieną akmenis rinkdamas gauni 40 eurų, o čia kelios valandos ir pinigai tie patys, o likusi diena laisva... Bet, kai karšta, sausa, geriau akmenis rinkti, nes sraigių tokiu oru tiesiog nerasi. Jei šilta ir lietus lyja, geriau sraiges, o ne akmenis rinkti – pelningiau, – sako patyręs, maždaug 10 metų kiekvieną pavasarį sraigiaujantis kriukietis.

 

Trūksta šilumos ir drėgmės

Antradienio rytas pasitaikė vėsus. Prie sraigių supirktuvės Pakluonių gatvės garažų masyve nė gyvos dūšios.

Pirmasis į supirktuvę to ryto „ašaras“ – vos kelis kilogramus sraigių – dviračiu atveža Jonas iš Jakiškių. ĮprastaApie 10 val. supirktuvę užplūsta sraigių rinkėjai su savo „preke“, o tądien nyku.

– Nėra biznio: šalta, nėra lietaus... Pavasariniai grybai ir tie visą savaitę stovi vietoje, neauga. Anksti keliuosi, pusę penkių jau „gyvas“. Išėjau į lauką – šalna buvus, tai nieko gero, sraigių rinkti jau neišeis, tai išvažiavau su reikalais į Joniškį. Važiuodamas pro Vilkiaušio mišką iš įpročio vienoje, kitoje pakrūmėje stabtelėjau – kelis kilogramus pririnkau. Čia jau ne biznis. Bet prie to paties, – pasakoja vyras, pasakojęs geru – šiltu, lietingu – oru per kelias valandas prirenkantis ir 30, ir 40 kg sraigių.

Tuo tarpu kriukietis Gražvydas pernai buvo pasiekęs savo rekordą – per tas pačias 2-3 valandas pririnkęs 80 kg sraigių ir už jas uždirbęs 50 eurų. „Tąkart supirkėjas pas mus į kiemą atvažiavo. Buvau ne vienas, keli savo surinktas sraiges sunešėm“, –

Kad šalta ir sausa gegužė nedėkinga sraigių rinkėjams, liudija ir punkte dirbanti priėmėja – kasdien superkanti po 150–160 kg sraigių, o po lietaus jų žmonės atneša ir po 370–380 kg. Pernai pasitaikė diena, kai buvo supirkta beveik tona sraigių.

Renka ir vaikai, ir senjorai

Supirktuvėje dirbanti moteris „Sidabrei“ pasakojo, kad sraiges renka visi: ir vaikai, ir jaunuoliai, ir vyresnio amžiaus žmonės. „Pasitaikė, kad sraigių pririnkę atvežė vaikai. Pasvėrėm – 20 kg buvo. Visas jas surinko sodelyje. Mat tėvai liepę nupjauti žolę, o vaikai joje aptikę sraigių, gaila buvo su žoliapjove traiškyti, tai pirmiausia jas surinko, atnešė į supirktuvę, tik tada žolę nupjovė. Bet sraigių buvo atvežusi ir pagyvenusių sutuoktinių pora iš kaimo. Jie pasakojo, kad po lietaus išėję į kiemą neturėjo, kur kojos padėti – sraigė prie sraigės, praeiti nebegali. Surinkę dėjo į automobilį ir atvežė parduoti. Sraiges mėgsta rinkti ir taip sau pramogoms užsidirbti jaunuoliai, jei tik netingi, nebijo erkių ir mėgsta anksti rytą pasivaikščioti po gamtą, tačiau daugiausia sraiges skuba rinkti ir jas parduoti darbo neturintys žmonės, kartais sraigiauti jie per dieną išeina ir kelis kartus“, – pasakoja jau ketvirtus metus sraiges superkanti moteris.

Reikia vietas žinoti

Jonas iš Jakiškių, sraigiaujantis jau trys metai, sako, kad kartais pilną kibirą sraigių per penkias minutes prirenkantis ir gatvėje šalia gyvatvorės. „Tik spėk semti, po 4-5-7 krūvon sulipusios. Jų visur yra, bet daugiausia pamiškėjse, palei Mūšą, kanaluose... Aš per dieną dviračiu kokį 70 km įveikiu sraiges berinkdamas – iš Jakiškių pro Linkaičius, važiuoju į Jurdaičius, Endriškius, o tada per Joniškį grįžtu namo... „ – pasakoja vyras.

Gražvydas Bertulis tokius sraigių rinkėjus, kaip jis pats, Kriukuose žino bent kelis – sraiges renka ir jas į pinigus maino ir moteriškės, ir vyrai. Pasak Gražvydo, geriausios vietos – senos sodybos, dvarvietės, kur žolė mažiau šienaujama „Ypač gerai po lietaus, sraigės ant augalų stiebų būna sulipusios, tik brauk į kibirą. Iš vieno miško esu 35 kg parsinešęs. Tačiau sraigių randu ir Kriukų mokyklos stadione“, – pasakoja patyręs sraigių rinkėjas, pats kol kas nebandęs šio delikateso ragauti.

Kuo daugiau – tuo brangiau

O štai septintus metus sraiges Joniškyje superkantis Žydrūnas sraigiių yra ragavęs – tiesda, ne pats gamino. „Paruoštų ir užšaldytų su padažais yra ir mūsų prekybos centruose. Tereikia parsinešti, dėti į mikrobangų krosnelę pašildyti. Skonis? Neįprastas. Paragauti įdomu“, – sako vyras, supirktas sraiges pristatantis į gamyklas Lietuvoje, o jau gatava produkcija po to eksportuojama į Belgiją, Prancūziją, kitas šalis.

– Pernai sraigių rinkimo ir supirkimo sezonas buvo labai trumpas dėl koronaviruso – užsienyje restoranai ir kavinės nedirbo, tai ir tokio didelio poreikio nebuvo, – sako sraiges superkantis Žydrūnas, kuris visada pasirengęs tartis dėl sraigių supirkimo kainos su tuos šliužus renkančiais žmonėmis – nors oficialiai už surinktų sraigių kilogramą dabar mokama po 60 eurocentų, tačiau pristačius didelį kiekį, kaina yra susitarimo reikalas ir ji gali būti didesnė nei atnešusiems nedideliais kiekiais.

Egzistuoja ir taisyklės

Renkant sraiges galioja ir taisyklės – kadangi tai saugoma rūšis (jos patenka į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus), jų rinkėjai ir supirkėjai turi atminti keletą esminių dalykų – leidžiama rinkti vynuogines sraiges, kai jų skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių, nei leidžiama.

Nesilaikantiesiems taisyklių, gali būti taikomos baudos. Už tai gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 110 iki 600 eurų. Rinkimo apribojimai taikomi siekiant, kad vynuoginių sraigių populiacija kasmet atsinaujintų ir neišnyktų.