Židinys namie, į ką reikia atkreipti dėmesį?

zidinys
Ugnis židinyje visada asocijuojasi su komfortu. Gyvas židinys su maloniai mirgančia ugnimi ne tik sukuria namų jaukumo atmosferą, ramina, gerina nuotaiką, bet ir sušildo bei palaiko reikiamą temperatūrą patalpoje.

Židinių modelių yra labai daug, todėl kartais gali būti sunku pasirinkti būtent jums visiems tinkantį modelį. Todėl namų židinį reikia rinktis prieš tai išsiaiškinus savo poreikius ir atkreipiant dėmesį į profesionalų patarimus.

Pagrindiniai židinio pasirinkimo kriterijai

Labai dažnai daugelis sustoja ties židinio pasirinkimu: pasirinkti atvirą arba uždarą modelį.

Atviras židinys

Jis yra praktiškas ir patogus daugeliu atvejų, tačiau turi ir reikšmingų skirtumų lyginant su uždaru židiniu.

Atvirai ugniai labai svarbus kokybiškas kaminas, kuris patikimai pašalins

dūmus, neleis jiems patekti į gyvenamąsias patalpas.

Atvira ugnis gerai šildo patalpą, tačiau šiluma trumpalaikė: malkos greitai

perdega dėl sąlyčio su oru. Todėl šildymas vyksta tik dėl spinduliavimo energijos.

Neabejotinai atvira krosnelė yra nuostabi mėgaujantis degančiomis žarijomis ir ryškiais gyvos liepsnos atspindžiais.

Uždaras židinys

Su tokiu židiniu galite išmokti gana produktyviai šildyti namą. Jis uždaras, todėl modernaus židiniuose esančio stiklo pagalba, ilgiau išlaiko šilumą. Taip pat, uždarame židinyje yra tokia svarbi dalis kaip židinio grotelės ir moderni sistema, užtikrinanti teisingą karšto oro patekimą į namo patalpas. Aukštas šilumos perdavimo lygis – svarbiausias privalumas. Šiuolaikinės technologijos leidžia tokiuose židiniuose reguliuoti įvairias galimybes: šilumos tiekimo lygį, liepsnos intensyvumą bei dydį.

Ketus ar plienas?

Žaliava, iš kurios gaminami židiniai, vaidina svarbų vaidmenį renkantis židinį, nes būtent ši dalis prisideda prie konstrukcijos patvarumo ir užtikrina šilumos laidumą.

Ketaus židiniai yra patvarūs, jis gerai praleidžia šilumą ir ilgai vėsta, dėl to temperatūra patalpoje ilgą laiką išlieka optimali. Ketaus yra sunki medžiaga, tačiau nereikalauja pagalbinio grindų sutvirtinimo ir gali būti montuojamas bet kurioje patalpoje. Vienas pagrindinių privalumų – konstrukcijos ilgaamžiškumas ir atsparumas perkaitimui bei temperatūros svyravimams.

Plienas yra geras laidininkas, todėl akimirksniu įkaista, bet ir greitai atšąla, todėl tokiame židinyje reikia nuolat prižiūrėti ugnį.

Tad prieš pasirenkant savarankiškai, verta pasikonsultuoti su profesionalais, kad pasirinktas variantas jus džiugintų ir suteiktų norimą rezultatą.

Užs. Nr. 503838