Šiauliai susitraukė, duobės liko

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono riba – ant asfalto kaip nubrėžta.
Į kuriozinę situaciją pirštu dūrė šiaulietė Jolita. Moteris „Šiaulių kraštui“ parodė kelio ruožą, kuris, atrodytų, nepriklauso nei Šiaulių miestui, nei Šiaulių rajonui. Kuriozo pradžia – Šiaulių miesto teritorijos riboženklis rekonstruojamoje Bačiūnų gatvėje. Toliau – nors ir asfaltuota, tačiau duobėmis bei lopais nusėta kelio atkarpa. Po pusšimčio metrų – kokybiškas asfaltas. „Kas čia, ar Šiauliai susitraukė, ar Šiaulių rajono ribos išsiplėtė, kad liko neremontuota atkarpa?“ – replikavo kasdien minėtu keliu važiuojanti skaitytoja.

Kas yra kas?

Pasak ponios Jolitos, kelio riboženklis, žymintis Šiaulių miesto pabaigą, neseniai buvo perkeltas.

„Kone kas dieną tenka pro miesto ribos ženklą pravažiuoti, tad tikrai žinau, kur buvo riba – ties įmone „Linas agro“ grūdų centru, Bačiūnų gatvėje 156, – sakė moteris. – Buvo be galo keista, kai, vykdant kelio remonto darbus, paruošiamieji darbai nebuvo vykdomi iki ten stovėjusio ženklo. Tad galiausiai kelio ženklą perkėlė palikdami atkarpą neremontuoto kelio“.

Moters žodžiais, išeina, kad, perkėlus riboženklį, praplatėjo Šiaulių rajono ribos, nes logiška: pasibaigus Šiaulių miestui, prasideda Šiaulių rajonas, taigi neremontuotas kelio ruožas atsidūrė Šiaulių rajono teritorijoje.

„Vadinasi, rajonas nesusiremontavo to kelio galiuko. Nors aiškiai matosi, kad po tos atkarpos, po keliasdešimties jos metrų, einantis kelias – dar tikrai geros būklės, – teigė pašnekovė. – Todėl ir klausiu, ar Šiauliai susitraukė, ar Šiaulių rajonas padidėjo?“

Teritorija – rajono, atkarpa – Kelių direkcijos

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Gipoldas Karklelis „Šiaulių kraštui“ paaiškino, kad, nors kelias, taigi ir minėtas nesuremontuotas ruožas į arčiausiai esantį Šiaulių rajono Einoraičių kaimą ir kitus miestelius yra Šiaulių rajono teritorijoje, iš tiesų rajono Savivaldybei nepriklauso – tai yra valstybės turtas, kurį patikėjimo teise valdo VĮ „Lietuvos automobilių kelių direkcija“.

Pasak G. Karklelio, jei vykstančios Šiaulių miesto, Bačiūnų gatvės rekonstrukcijos metu Šiaulių miesto ribos pakoreguotos tiksliai ir teisėtai, paliktos kelio atkarpos remonto darbai tampa Kelių direkcijos pareiga.

„Rajonas už nesuremontuotą atkarpą atsakomybės prisiimti negali, kadangi tai nėra Savivaldybės turtas ir negali būti Savivaldybės lėšomis remontuojamas. Pažadu su specialistais šią situaciją išanalizuoti ir, esant reikalui, kreiptis į kelio savininkę dėl būtinybės atkarpą sutvarkyti. O jei paaiškėtų, kad to ruožo savininkas – miestas, kreipsimės į Šiaulių miesto savivaldybę“, – užtikrino rajono Administracijos direktorius.

Pažadėjo suremontuoti. Kada nors

„Nei miestas susitraukė, nei rajonas išsiplėtė. Bet, matyt, kai Lietuvos automobilių kelių direkcija tą valstybinės reikšmės kelią kažkada remontavo, kažkaip pražiūrėjo 60 metrų...“ – „Šiaulių kraštui“ sakė Eglė Bružienė, Šiaulių miesto savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja.

Anot jos, Bačiūnų gatvės rekonstrukcijos metu, kilus įtarimui dėl galbūt netikslios Šiaulių miesto teritorijos ribos, buvo pakelti ir išanalizuoti visi reikiami dokumentai, kilo daugybė klausimų ir abejonių, kas ką pražiūrėjo ir kaip visą tai galėjo nutikti.

„Paaiškėjo, kad pražiūrėjimas – ne mūsų. Taigi miesto ribą atstatėme tokią, kokia ji turi būti. Dabar yra viskas teisinga – minėta atkarpa yra valstybinės reikšmės kelio dalis ir jos priežiūra priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai“, – informavo Šiaulių miesto Ūkio ir aplinkos skyriaus vadovė.

Miesto savivaldybė kreipėsi į minėtą valstybės įmonę ir informavo apie jos priežiūrai patikėtą apleistą ruožą.

„Paprašėme nepalikti gabaliuko, kuris, tiesą sakant, ir mums juokingai atrodo“, – sakė E. Bružienė.

Anot jos, Kelių direkcija nepaneigė, kad minėta atkarpa priklauso jai, tačiau, kaip įvyko, kad ji liko nesuremontuota, nepaaiškino. O suremontuoti pažadėjo tik atėjus laikui – visi valstybinės reikšmės keliai esą yra tvarkomi pagal iš anksto sudarytą prioritetinę eilę.

„Ketiname pabandyti dar paieškoti kompromiso. Ar pasiseks kažką rasti, neaišku. Jei biudžetas sudėliotas, prioritetai sudėlioti, vargu, ar kažką pavyktų paskubinti“, – „Šiaulių kraštui“ sakė E. Bružienė.

Šiaulių miesto, Bačiūnų gatvės, rekonstrukcijos darbus planuojama baigti šių metų vasarą.

Susijusios naujienos