Seimo komitetas: išslaptinti kagėbistų negalima

Siūlymas išslaptinti informaciją apie asmenų slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS spec. tarnybomis, dėl kurio jie yra savanoriškai prisipažinę, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui. Tai nustatė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Šių metų vasario mėnesį trys Seimo nariai pasiūlė nuo 2021 m. gruodžio 31 d. išslaptinti užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateiktą informaciją ir duomenis apie juos.

Komitetas, apsvarstęs projektą, vertino tai, kad valstybė yra įsipareigojusi saugoti asmenų, paklususių įstatymo reikalavimui ir savanoriškai prisipažinusių apie slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, informaciją 75 metus ir taip patvirtinusi šių asmenų teisėtus lūkesčius, kad valstybės paslaptį sudaranti informacija apie juos nebus atskleista.

Todėl Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė, jog siūlymas – antikonstitucinis.

„Projektas parengtas siekiant išslaptinti užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateiktą informaciją ir duomenis apie juos nuo 2021 m. gruodžio 31 d.

Šiandien žmonės dažnai girdi apie politikų, visuomenės veikėjų buvusį galimą bendradarbiavimą su KGB struktūromis, tačiau jokio pagrindimo ar tai įrodančių faktų neišgirsta. Esant tokiai situacijai galima pakenkti žmogaus reputacijai, skleisti apie jį tikrovės neatitinkančią informaciją, kurios patikrinti neįmanoma. Visuomenė turi žinoti, ką Lietuvoje veikė KGB, kas bendradarbiavo su šia organizacija, būtina paviešinti visus svarbiausius su ta veikla susijusius dokumentus, kaip ta veikla buvo įsiskverbusi ir skverbėsi į įvairias žmogaus gyvenimo sritis. Projektu siekiama užkirsti kelią galimam tų asmenų šantažui ir poveikiui jų sprendimams, kadangi dalis tokių asmenų užėmė ir iki šiol užima aukštas pareigas valstybės valdyme ir teismų struktūrose“, – teigia jo autoriai Česlavas Olševskis, Rita Tamašunienė ir Beata Petkevič, kurie siekė, kad būtų paviešinti tiek prisipažinę, tiek neprisipažinę kagėbistai.