Laikas su šeima: smagiausia dienos dalis ar kompromisų ieškojimo metas?

laikas
Jau kone metus pasaulį kaustanti pandemija uždarė namuose tiek visus vienišius, tiek šeimas. Lėtai bėgantis laikas, įgrisusi rutina ir dėmesio prašantys mažieji, rodos, tuoj išves iš proto. Kaip laiką su šeima paversti smagiausiu ir laukiamiausiu dienos metu ir ką daryti, kad netektų imtis kompromisų ieškojimo?

Sudarykite dienos režimą

Pradėti derėtų nuo aiškaus dienos režimo sudarymo. Taip lengviau kontroliuosite laiką ir suspėsite atlikti visus namų ruošos darbus. Jei dirbate namuose, pirmiausia numatykite savo darbo valandas sudaromame grafike. Taip matysite, kokiu metu ir kuris iš tėvų gali užsiimti mėgstama veikla su vaikais. Jei darbo valandos prasilenkia – būtinai apsvarstykite visas galimybes. Jei darbdavys griežtai darbo valandų neriboja, perkelkite užduotis vakarui, kuomet vaikai jau miega, ar pietų miego metu atlikite keletą smulkesnių darbų. Jei atsiranda neatidėliotinų reikalų, pasitarkite su antrąja puse ir kartu organizuokite darbo iš namų vykdymą.

Apžvelgę darbo valandas, dienos grafike numatykite laiką būtinai vaikų rutinai – pasivaikščiojimams lauke, miegui, žaidimams ir valgiui. Sudėlioję šiuos užsiėmimus galėsite įvertinti, kiek lieka laiko jūsų pačių pomėgiams – knygos skaitymui, mėgstamo serialo peržiūrai ar tiesiog mirkimui vonioje.

Paruoškite ir pristatykite dienos režimo tvarką vaikams. Pieškite, klijuokite, spalvinkite ar kitu būdu sukonstruokite lentą, kurioje bus numatyti visi laikai ir veiklos. Jei vaikučiai dar visai maži – pasitelkite paveikslėlius. Supažindinkite juos su kiekvienu užsiėmimu žaismingai – galite sukurti dainelę, žaidimą ar eilėraštį. Svarbu, kad kiekvienas šeimos narys suprastų, kodėl dienos režimas yra svarbus ir kodėl visi turi jo laikytis.

Numatykite taisykles ne tik mažiesiems

Visa diena, praleidžiama namie su šeima, gali tapti ir nemenku iššūkiu. Mažieji, pastebėję, kad į darželį eiti jau kuris laikas nereikia, o tėveliai nuolatos yra namie, gali pradėti reikalauti gerokai daugiau dėmesio, rodyti „ožiukus“ ar kitaip vesti jus iš kantrybės. Tokiu atveju derėtų įsivesti keletą elementarių taisyklių, kurios padės mažiesiems ugdyti savarankiškumą, o jus apsaugos nuo netinkamų kompromisų. Jei susitarimo su vaikais nepakanka – parenkite dar vieną lentą, kurioje jie matytų, kaip namie elgtis galima, o kaip – netinkama. Pakalbėkite su vaikais ir apie padarinius. Tik nepamirškite, kad bausmės jokiu būdu neturėtų vaikų gąsdinti, verčiau verstų sunerimti ar susimąstyti.

Taisykles pristatykite visai šeimai, kiekvienas jos narys turi būti įtrauktas, taisyklės turi galioti ir tėveliams. Pristatymui galite pasitelkti net animacinius filmukus. Šiuo metu internete gausu vaikų mylimų personažų, susiduriančių su kasdienėmis vaikiškomis problemomis.

Pradėkite veikti išvien

Šeima turėtų veikti išvien net ir karantino metu. Jei rutina jau įgriso, o vaikams trūksta užsiėmimų, pasvarstykite apie hobius visai šeimai. Pirmiausia atsižvelkite į tai, ką mėgsta mažieji, taip lengviau rasite jiems artimą hobį. Galite išmėginti spalvų ar kinetinio smėlio žaidimus namuose – tokios raminančios veiklos ne tik padės smagiai laiką praleisti drauge, bet ir padės susikaupti, nurimti. Jei vaikai įprastai lanko kokius nors užsiėmimus, galite pratęsti juos ir namuose. Leiskite kūrybai rasti vietą jūsų šeimoje – muzikuokite, šokite ar dainuokite. O jei mėgstate aktyvias veiklas – pats laikas skubėti į kiemą pažaisti kamuoliu.

Jei mažieji ypač mėgsta piešti, spalvinti ar kurti rankdarbius, galite net pradėti naują šeimos verslą. Su tėvelių pagalba ir vaikučių kurtu logotipu tikrai nesunkiai rasite kelią į žmonių širdis. Jei namie yra vyresnių vaikų – juos taip pat įtraukite į naują užsiėmimą. Nustebsite atradę daugybę naujų talentų savo šeimoje. Svajokite drąsiai – verslo pradžiai padės Uno.lt paskola, o laikas su šeima taps tiesiog nepakeičiamu.

laikas

Užs. Nr. 473788