Didžiausia rizika – Šiaulių ligoninėje

Artūro STAPONKAUS nuotr.
COVID-19 retina Respublikinės Šiaulių ligoninės personalą.
Iš penktadienį paskelbtų šalyje užfiksuotų 114 naujų COVID-19 atvejų Šiaulių apskrityje nustatyti 22. Šiaulių mieste vakar dienos duomenimis koronavirusu yra užsikrėtę 137 gyventojai.

„Kovidas“ palietė tris Šiaulių ligoninės skyrius

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento patarėja, laikinai vykdanti vadovės funkcijas Simona Abromavičienė pakomentavo, kad didžiausią nerimą šiuo metu kelia ligos židinys Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Su šiuo židiniu iš viso siejami 24 infekcijos atvejai. Penktadienį buvo nustatyti 5 nauji susirgusieji.

Ligoninės viešųjų ryšių specialistė Zita Katkienė informavo, kad COVID-19 jau palietė tris skyrius – Neurologijos (serga 9 personalo darbuotojai), Reabilitacijos (3) ir Akių ligų (5). Skyriai uždaryti, dviejų savaičių saviizoliacijoje – 62 medicinos darbuotojai. Likę ligos atvejai nustatyti pacientams, kurie iš ligoninės išleisti.

Koronavirusas nustatytas ir vienam asmeniui, kuris atvyksta į dializės procedūras.

Serga vaikai ir pedagogai

Taip pat penktadienį pranešta apie 3 naujus atvejus, siejamus su židiniais Šiaulių darželiuose. Pirmasis atvejis patvirtintas lopšelio-darželio „Bitė“ darbuotojui, antrasis – lopšelio-darželio „Trys nykštukai“ darbuotojui, kurio užsikrėtimo aplinkybės siejamos su židiniu lopšelyje-darželyje „Kregždutė“. S. Abromavičienė pakomentavo, kad „Kregždutėje“ susirgo 3 personalo darbuotojai, vienas šeimos narys ir vienas darželį laikantis vaikas.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė informavo, kad penktadienio duomenimis Šiauliuose COVID-19 serga 7 moksleiviai, 2 ikimokyklinių įstaigų ugdytiniai, 4 mokytojai ir 3 nepedagoginiai darbuotojai. Dėl šių atvejų privalomai izoliavosi 80 mokinių, 39 darželinukai, 5 mokytojai ir 2 nepedagoginiai darbuotojai.

Laikinoji NVSC Šiaulių departamento vadovė pastebėjo, kad penktadienį nenustatyta naujų atvejų anksčiau užfiksuotuose ligos židiniuose įmonėje „Rūta“, Greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Nauji židiniai fiksuoti Kuršėnų ligoninėje, kur ketvirtadienį koronavirusas patvirtintas 3 pacientams, ir „Kelmės pieninėje“, su kuria siejami du infekcijos atvejai.

Apribojimai Šiaulių mieste ir rajone

Primename, kad Šiaulių miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija, atsižvelgusi į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijas, nusprendė apriboti kai kurias veiklas. Nuo pirmadienio dvi savaites 6-12 klasių moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu, išskyrus specialiąsias ugdymo įstaigas, nutraukiamas neformalus ugdymas. Į slaugos ir globos įstaigas suaugę asmenys bus guldomi tik iš kitų gydymo įstaigų ir tik turintys neigiamą COVID-19 testą. Šiose įstaigose ribojamas lankymas.

Civilinės registracijos skyriuje santuokos ceremonijos metu galės dalyvauti tik 6 asmenys. Išplečiamas COVID-19 tyrimo ėminius imančio mobilaus punkto darbas, pasitelkiant į pagalbą aplinkinių rajonų medikus.

Gyventojams primygtinai rekomenduojama neorganizuoti asmeninių švenčių, riboti asmeninius ir socialinius kontaktus.

Įstaigoms, įmonėms rekomenduojama darbą organizuoti nuotoliniu būdu arba bent jau keičiant dirbančias komandas praėjus 14 kalendorinių dienų nuo komandos darbo pradžios.

Šiaulių mieste ir rajone atšaukti visi renginiai. Rajono ugdymo įstaigų taryboms palikta pačioms priimti sprendimus, kaip saugiai būdu bus organizuojamas vaikų ugdymas. Nesant galimybės užtikrinti saugumą neformaliojo ugdymo įstaigose, rekomenduojama, veiklą vykdyti nuotoliniu būdu.