„Aviatic MRO“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su didžiausia Izraelio aviacijos ir kosmoso įrangos gamintoja

aviatic
Bendradarbiavimo sutartis su Izraelio aviacijos ir kosmoso įrangos gamintoja „Israel Aerospace Industries“ (IAI) apims du esminius punktus – pagalbą steigiant civilinės aviacijos lėktuvų aptarnavimo centrą Tarptautiniame Šiaulių oro uoste ir keleivinių lėktuvų „Boeing 737“ konversiją į krovininius.

„Džiaugiamės pasirašyta sutartimi su tokia tarptautine bendrove kaip IAI. Tai yra didelis įvertinimas ne tik miestui, bet ir visai šaliai, siekiant pritraukti užsienio investicijas, ypač šiandieniniame, aviacijos pasauliui sudėtingame pandemijos kontekste. Šio svarbaus partnerio pritraukimas suteiks mums didelį technologinį bei know-how pažangumą vystant šį projektą“, – teigia Povilas Padaiga, „Aviatic MRO“ direktorius.

Sutartyje taip pat numatomos galimybės steigti dvigubos paskirties ir karinių orlaivių aptarnavimo bazę, tokiems lėktuvams kaip „C-130 Hercules“, „C-27J Spartan“ ir „Sikorsky UH-60 Black Hawk“, „Airbus“ H serijos sraigtasparniams bei skirtingų modelių bepiločiams orlaiviams.

„Pasirašydami sutartį aptarėme svarbiausius šiandieninius aviacijos rinkos iššūkius ir į juos atsižvelgėme. Pavyzdžiui, vienas iš esminių sutarties punktų – keleivinių lėktuvų „Boeing 737“ konversija į krovininius buvo aktuali jau prieš pandemiją, kadangi paklausa jau tada viršijo pasiūlą. Problema ypač paaštrėjo per šiuos metus, todėl ieškome būdų, kaip pakelti orlaivius į orą ir juos „įdarbinti“. Panašu, kad tai ateityje pasiteisins – kas daugiau, jeigu ne oro transportas prisidės prie to, kad didžiąją dalį pasaulio gyventojų pasiektų COVID-19 vakcina? Taip pat šie metai paspartino e. prekybos augimą, jos apimtys ir toliau tendencingai didės, dėl to poreikis krovininiams orlaiviams taip pat didės“, – pabrėžia P. Padaiga.

Anot jo, bendradarbiavimo sutartyje taip pat numatytas galimas dvigubos paskirties karinių orlaivių aptarnavimo bazės steigimas leis dar labiau sustiprinti Baltijos regiono gynybinį potencialą, kuris yra vienas iš mūsų valstybės prioritetų, bei sudarys sąlygas iškelti Lietuvą į dar aukštesnį technologinį lygmenį: „Lietuva yra žinoma kaip daug kvalifikuotų inžinerijos bei kitų sričių specialistų galinti pasiūlyti rinka. Taip svarbu paminėti, kad ir aviacijos rinkoje mes jau nesame naujokai ir mūsų vardas yra žinomas.“

„Aviatic MRO“ statybų darbai, nors kiek pakoreguoti pandemijos, vyksta – šiuo metu vykdomi žemės paruošimo darbai – tankinamas gruntas, per artimiausius kelis mėnesius bus išvedžioti lauko tinklai bei įrengti pastato pamatai. Šiuo metu bendrovė jau vykdo linijinį orlaivių aptarnavimą (angl. Line-maintenance) Šiaulių oro uoste, o šių paslaugų teikimo suaktyvėjimą planuojama jau artimiausio rudens-žiemos sezono metu.

Apie „Aviatic MRO“:

Tarptautiniame Šiaulių oro uoste šiuo metu statomas vienas didžiausių Europoje orlaivių techninės priežiūros ir remonto centras – „Aviatic MRO“, kurio plotas užima 23 tūkst. kv. metrų. Planuojama, kad „Aviatic MRO“ veiklą pradės 2022 m.

Apie „Israel Aerospace Industries“:

Izraelio valstybės valdoma, tarptautinė IAI bendrovė šiuo metu turi atstovybes 12-oje pasaulio valstybių: JAV, Australijoje, Brazilijoje, Indijoje, Kinijoje, Meksikoje ir kitose šalyse. Centrinė jos būstinė veikia Izraelio Lod mieste, greta Ben Guriono – pagrindinio šalies oro uosto. IAI ir jos antrinėse įmonėse dirba beveik 15 tūkst. darbuotojų.

IAI klientams visame pasaulyje teikia sraigtasparnių ir orlaivių modernizavimo, techninės priežiūros, keleivinių lėktuvų transformavimo į krovininius, naujų orlaivių ir jų technologijų kūrimo, jų testavimo ir kitas paslaugas. Tarp bendrovės klientų – viešojo sektoriaus institucijos, aviacijos bendrovės, siuntų pristatymo ir logistikos įmonės, pavyzdžiui, DHL, UPS, „Amazon“ ir kt.

Užs. Nr. 460073