Nelegalus šunynas veikė ir Naisiuose

Asociatyvi nuotr.
Specialistai konstatuoja: atvejų, kai pažeidžiama gyvūnų gerovė, apstu.
Karvazų kaime aptikta nelegali šunų daugykla – ne vienintelė, kurią Šiaulių rajone šią savaitę išaiškino gyvūnų gerovės sergėtojai. Dar vienas nelegalus šunynas veikė Naisiuose. Pranešimų apie gyvūnų gerovės pažeidimus sulaukta ir iš Kuršėnų.

Bandė slėpti šuniukus

Apie nelegaliai veisiamus keturkojus informacijos gavusiems savanoriams antradienį nuvykus į vieną Naisiuose esančią sodybą, šios šeimininkai pajuto atsakomybės grėsmę ir prieš kelias dienas gimusius trijų vadų šuniukus išvežė iš sodybos, namuose pasilikdami visas tris jų motinas. Šuniukai, sužinota, buvo nugabenti ir palikti vienos Bagdongirio kaime esančios sodybos tvarte.

Apie vykdomą galimai nusikalstamą veiką informuoti veterinarijos specialistai. Nuvykę į žmonių įvardytą sodybą Bagdongirio kaime jie rado ne tik minėtus šuniukus, bet ir dar dvylika apleistų keturkojų.

Nuo motinų atitraukti šuneliai, spėjama, gimę kiek daugiau nei prieš savaitę, buvo sugrąžinti kalėms į sodybą Naisiuose – be motinų globos naujagimiai būtų neišgyvenę.

Tuo tarpu dėl Bagdongiryje rastų dvylikos keturkojų buvo sunerimta. Šunys rasti akivaizdžiai neprižiūrėti, apleisti ir ligoti, kailiuose rasta parazitų ir iššutimo. Visi gyvūnai laikinai perduoti gyvūnų globos įstaigai „Šiaulių letenėlė“. Keturkojus apžiūrėjo ir jų būklę įvertino veterinarijos specialistai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių departamento laikinoji vadovė Daiva Kazlauskienė „Šiaulių kraštui“ sakė, jog dėl šio atvejo yra renkama medžiaga ir dėl gyvūnų nepriežiūros ketinama kreiptis į teisėsaugą – nuo teismo priklausys, ar šunys bus sugrąžinti savininkams.

Rasta nutrijų

Pranešimo apie gyvūnų nepriežiūrą šią savaitę sulaukta ir iš Kuršėnų. Esą keturkojai kenčia ir legaliai veikiančioje veisykloje.

Atlikus patikrinimą nurodytoje sodyboje, veterinarijos specialistai gyvūnų gerovės pažeidimų aptiko, tačiau nenustatė, kad keturkojai buvo kankinti, taigi nerasta pagrindo juos konfiskuoti.

Rimtesnių abejonių kilę tik dėl dviejų haskių būklės. Šių šunų patikrai buvo iškviestas veterinarijos gydytojas, kuris konstatavo, kad keturkojų pažeidimai labiau susiję su jų amžiumi, bet ne su nepriežiūra.

Vis dėlto šioje kuršėniškės veisėjos sodyboje rasta ir šis tas neteisėto – nutrijų, kurias, kaip invazinius gyvūnus, laikyti be specialaus leidimo Lietuvoje yra uždrausta. Informacija perduota aplinkosaugininkams. Savininkams gresia administracinė atsakomybė.

Viename užtvare – 43 šunys

O 80-metį perkopusi senolė, gyvenanti Kuršėnų prieigose, savo namuose, viename užtvare laikė iš viso 43 keturkojus, pradedant nuo suaugusių patinų ir patelių iki neseniai gimusių šuniukų. Kai kurios kalės – vaikingos.

Šunys, anot veterinarijos specialistų, nors ir nebadavo, bet buvo neprižiūrėti ir akivaizdžiai ligoti.

Tyrimas tęsiamas

Savaitės pradžioje „Šiaulių kraštas“ rašė apie Šiaulių rajone, Karvazų kaime, veikiantį nelegalų šunyną. Apie galimai neteisėtą veiklą tarnyboms tąsyk pranešė gyvūnų globos įstaiga „Šiaulių letenėlė“, kuri prašė padėti išvaduoti alinamus gyvūnus.

Į nurodytą sodybą Meškuičių seniūnijoje nuvykus gyvūnų gerovės sergėtojams ir policijos pareigūnams, sodybos savininkų namuose nebuvo.

Kitos dienos rytą į sodybą atvyko Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių departamento specialistai. Dalyvaujant šeimininkams, apžiūrėta teritorija, įvertintos gyvūnų laikymo sąlygos ir priežiūra. Apžiūros metu nekilo abejonių, jog gyvūnams reikalinga pagalba, nes savininkai jiems neužtikrino tinkamų sąlygų. Sodyboje užfiksuota gausybė gyvūnų gerovės pažeidimų.

Veterinarijos specialistai įtarė, kad vienuolika iš trylikos sodyboje laikytų veislinių keturkojų buvo eksploatuojami neteisėtam veisimui. Visi vienuolika, neprieštaraujant savininkams, vakar paimti ir priglausti „Šiaulių letenėlėje“. Tyrimą dėl šio incidento atlieka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių departamento specialistai.

Pažadama reaguoti nedelsiant

FOTO APRASAS Pranešimų apie neteisėtai veisiamus ir netinkamomis sąlygomis laikomus gyvūnus atsakingos institucijos pastarosiomis dienomis sulaukia itin daug ir visoje Lietuvoje. Tokių pažeidimų siūlas atsirišo praėjusios savaitės viduryje Kretingos rajone aptikus nelegalią šunų veisyklą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių departamento laikinoji vadovės D. Kazlauskienė nemano, kad yra geras būdas savanoriams budėti prie sodybų.

Ji įsitikinusi, kad užspeisti į kampą pažeidėjai daro viską, kad išvengtų atsakomybės, taigi bandoma sunaikinti įkalčius. Kur kas geriau esą būtų ne daryti viešą spaudimą, o tyliai pranešti tarnyboms.

„Tikrai reaguosime, ir kuo operatyviau. Atvykus specialistams, savanoriai galėtų stebėti įvykių eigą ir padėti“, – sakė Šiaulių departamento laikinoji vadovė.