Sutarta dėl privalomo duomenų apie veisėjo statusą nurodymo skelbimuose

Dainiaus LABUČIO (ELTA) nuotr.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, į didžiausius ir lankomiausius skelbimų portalus, prašydama prisidėti sprendžiant nelegalios gyvūnų prekybos problemą, tarnyba buvo kreipusis ir anksčiau, tačiau iki šiol reakcijos iš jų nebuvo.
Artimiausiu metu portale „skelbiu.lt“ skelbimus bus galima dėti tik juose įvedus privalomus duomenis, kuriais remiantis būtų galima identifikuoti gyvūnus parduodančius ar dovanojančius veisėjus, globėjus ir prekiautojus, po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Dariaus Remeikos ir įmonės „Diginet LTU“ atstovų susitikimo pranešė tarnyba.

VMVT teigimu, nuo šiol gyvūnų augintinių veisėjams, gyvūnų globėjams arba kitiems gyvūnais augintiniais prekiaujantiems asmenims skelbimuose bus privaloma nurodyti VMVT suteiktą registracijos arba veterinarinio patvirtinimo numerį. Šie privalomi duomenų įvedimo laukai turės aktyvias sąsajas su VMVT viešai skelbiamais duomenimis ir Gyvūnų augintinių registru, kad būtų išvengiama piktnaudžiavimo atvejų.

Tuo metu norintiems parduoti ar padovanoti šunis, kates, šeškus kitiems laikytojams taip pat bus privaloma nurodyti ir gyvūno arba jo motinos, jeigu jauniklis nepaženklintas, identifikavimo, t. y. mikroschemos, numerį. Be to, įkeliant skelbimą papildomai reikės suvesti duomenis apie gyvūno augintinio vakcinaciją nuo pasiutligės, gyvūno kilmės šalį ir vietą.

„Asmenys, ketinantys įsigyti gyvūnus, nuo šiol gaus daugiau informacijos, o galimybės siūlyti neteisėtai parduoti veisiamus gyvūnus ar sukergimui ieškoti gyvūnų per vieną iš didžiausių kanalų užkardomos. Su analogišku prašymu raštu kreipėmės ir į kitų Lietuvoje populiarių skelbimų svetainių administracijas“, – pranešime cituojamas D. Remeika.

VMVT teigimu, į didžiausius ir lankomiausius skelbimų portalus, prašydama prisidėti sprendžiant nelegalios gyvūnų prekybos problemą, tarnyba buvo kreipusis ir anksčiau, tačiau iki šiol reakcijos iš jų nebuvo.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu išplito informacija apie nelegalius naminių gyvūnų veislynus visoje Lietuvoje. Ten netinkamomis sąlygomis laikomi gyvūnai, tarp kurių yra ir pavogtų.

Trečiadienį žemės ūkio ministras Andrius Palionis Eltai sakė, kad dėl susidariusios situacijos Žemės ūkio ministerija ketina atlikti tyrimą.

Tuo metu pirmadienį Seimo konservatorių frakcijos nariai registravo Baudžiamojo kodekso ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus. Parlamentarai siūlo dvigubinti maksimalią laisvės atėmimo bausmę už žiaurų elgesį su gyvūnais ir tris kartus padidinti pinigines baudas.