Sūriai – ir iš daržovių, ir iš kiaušinių

Sūriai – ir iš daržovių, ir iš kiaušinių

Sūriai – ir iš daržovių, ir iš kiaušinių

Pakražantyje (Kelmės rajonas) surengta Jurginių šventė, per kurią demonstruoti ir ragauti įvairiausi sūriai.

Dešimt šeimininkių iš Vaiguvos, Valpainių, Žalpių, Pakražančio, Liolių, Maironių ir Kražių suspaudė 18 sūrių. Be įprastų varškės sūrių susirinkusiuosius į Jurgines stebino tris kilogramus sveriantis sūris su želė, trijų spalvų, obuolių, kiaušinių, lydytas, keptas sūris.

Pirmą sykį šventėje dalyvavusi pakražantiškė Virginija Bumblienė patiekė ne tik lydytą sūrį, bet ir pačios iškeptą naminę duoną. Roma Kvietkuvienė iš Vaiguvos atvežė dar šiltą varškės sūrį.

Kadangi visi sūriai tirpo burnoje, apdovanotos visos šeimininkės.

Bene labiausiai nuostabos sulaukė Reginos Bertašienės iš Žalpių sluoksniuotas daržovių sūris. Pirmam sluoksniui šeimininkė išvirė salierų šaknų, antram – tris morkas, trečiam – 400 gramų žirnelių. Į salierus dar pridėjo pakepintų svogūnų. Visus sluoksnius gardino prieskoniais ir kiaušiniais.

Sluoksniuotą masę šeimininkė sudėjo į formą, į kepimo skardą įpylė vandens, įstatė formą su mase ir kepė apie valandą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Iškeptą sūrį dar palaikė skardoje vėsiai per visą naktį. Sūrio viršų apibėrė kepintomis saulėgrąžomis.

Šventėje prisiminti Jurginių papročiai. Koncertavo Vaiguvos kapela, šoko ir šokti kvietė senjorų klubo „Artimi“ šokėjai.

Šeštą kartą surengtas Jurgines ir sūrių šventę Pakražantyje rėmė ūkininkas Albertas Brazas.

„Šiaulių krašto“ inf.

Janinos SKEBERDIENĖS nuotr.

SŪRIAI: Pakražantyje surengtoje Jurginių šventėje 10 šeimininkių patiekė 18 įvairiausių sūrių.

ŠEIMININKĖ: Žalpių šeimininkė Regina Bertašienė pagamino sūrį iš daržovių.