Žvilgsnis į Žiemgalą per dailę ir fotografiją

Žvilgsnis į Žiemgalą per dailę ir fotografiją

Žvilgsnis į Žiemgalą per dailę ir fotografiją

Buivydžių kaime (Joniškio rajonas) šią savaitę į plenerą susibūrė tautodailininkai, tapybos pradžiamoksliai bei fotografai mėgėjai iš Lietuvos ir Latvijos, kurie savo darbais bando atskleisti Žiemgalos krašto turtus. Po šio plenero bus surengta paveikslų paroda, planuojama išleisti fotoalbumą.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Pataria dėl techninių dalykų

Į fotografų plenerą susirinko septyni fotografai mėgėjai, du iš jų – Kristaps Stalidzans ir Kristina Ozolina – atvyko iš Latvijos.

Fotografams vadovauja šios srities profesionalo vardo siekiantis Vilniaus dizaino kolegijos studentas joniškietis Egidijus Gricius. Taikomąją fotografiją studijuojantis jaunuolis baigamajam darbui kuria internetinį puslapį, į kurį sudės gatvės artistų fotografijas iš įvairių Lietuvos miestų.

Artistais E. Gricius vadina gatvės stiliaus šokėjus, riedutininkus ir kitus žmones, surandančius veiklos. Prie nuotraukų bus pateikti ir jų herojų komentarai.

Pasak E. Griciaus, jis plenero dalyviams daugiausia pataria dėl  techninių dalykų, o į kūrybinį procesą nesikiša, nes kiekvienas tą patį objektą mato skirtingai.

„Manau, albumas bus tikrai gražus,“ – sakė fotografų kuratorius.

Fotografai mėgėjai į Žiemgalą kasdien žvelgia vis iš kitos rajono vietos. Jie fotografavo Joniškį, Skaistgirį, Tyrelio pelkę, Gasčiūnus, Kurmaičius, Jakiškių dvarą, Žagarę.

Aplinka nuteikia darbui

Tuo tarpu dešimt Lietuvos ir Latvijos tautodailininkų bei tapybos pradžiamokslų savo kūrybines idėjas realizuoja vietoje – Vidmanto Krištopaičio kaimo turizmo sodyboje.

Pastogėje įsitaisiusi skaistgirietė tautodailininkė Virginija Kutkienė, tapanti pievų žolynus, sakė, kad plenere ją labai veikia aplinka, jaučia didelį darbingumą. Per vieną dieną moteris nutapė du paveikslus.

Joniškietis, dailės studijas baigęs Egidijus Godliauskas bando pagauti gražiausias paros akimirkas. Vieną ekspresyvų paveikslą jis piešė specialiai atsikėlęs ankstų rytą.

Jaunasis dailininkas sakė dar galvojantis paveiksle įamžinti vandens ar dangaus horizonto liniją, tokią tiesią lyg stalas, būdingą Žiemgalos kraštui.

Karikatūristas ir savamokslė tapytoja

Dailininkų kuratorė Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos mokytoja Loreta Angilovienė pažymėjo, kad lengva dalyviams patarti, kai jie patys tiksliai žino, ko nori.

Štai plenero dalyvė Lauma Liepa iš Dobelės (Latvija) tiesiai pareiškė: „Noriu gamtos“.

Buvusi buhalterė, dabar pensininkė L. Liepa tapyti išmoko stebėdama pamokas internete. Jos darbuose vyrauja gėlės ir jūra, o Buivydžiuose jau atsirado naujas siužetas – keli beržai ir sodri pievų žaluma.

Moteris atsivežė parodyti ir kitų savo pomėgių – tapybos ant šilko ir šifono pavyzdžių.

Dar vienas Latvijos atstovas Guntis Kancers – dailės mokytojas, tačiau prisipažino iki šiol nebandęs piešti aliejiniais dažais. Jis savo šalyje žinomas kaip karikatūristas.

Plenero dalyvių vakarais laukė susitikimai su Joniškio rajono literatų klubu „Audruvė“, Kirnaičių folkloro ansambliu „Klėčia“, Žagarės pagyvenusių ir neįgalių žmonių klubo kapela „Švėtė“. Plenerą organizuoja Joniškio istorijos ir kultūros muziejus.

Autorės nuotr.

KURATORIUS: Taikomąją fotografiją studijuojantis mėgėjų fotografų kuratorius Egidijus Gricius sako daugiausia patariantis dėl  techninių dalykų, o į kūrybinį procesą nesikišantis.

AKIMIRKOS: Joniškietis, dailės studijas baigęs Egidijus Godliauskas bando pagauti gražiausias paros akimirkas.

POVEIKIS: Tautodailininkė Virginija Kutkienė sakė, kad plenere ją labai veikia aplinka, jaučia didelį darbingumą.

PABAIGA: Paskutinis tautodailininkės Dalios Sutkuvienės darbas – pasirašyti užbaigtą paveikslą.

GAMTA: Plenero dalyvė Lauma Liepa iš Dobelės (Latvija) tiesiai pareiškė: „Noriu gamtos“, ir nutapė peizažą.