Žurnalistas iš JAV pristatys knygą-dienoraštį, rašytą Šiaulių gete

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Trijuose Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniuose (Chaimo Frenkelio viloje, Venclauskių namuose, Šiaulių istorijos muziejuje) įrengtose ekspozicijose skirta vietos žydų istorijai ir kultūrai. Knyga-dienoraštis bus pristatomas Ch. Frenkelio viloje.

Rytoj 13 valandą Šiauliuose, Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje, vyksiančiame Europos žydų kultūros dienai skirtame renginyje žurnalistas iš JAV Andrew Cassel‘is pristatys knygą „Notes from the Valley of Slaughter“ („Užrašai iš Skerdynių slėnio“). Pokalbį moderuos vertėjas, poetas, eseistas Sergejus Kanovičius, besikuriančio Šeduvos žydų istorijos muziejaus „Dingęs štetlas“ iniciatorius.

Renginyje koncertuos Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos smuiko klasės mokiniai (mokytoja ekspertė Nijolė Prascevičienė), susirinkusieji bus vaišinami tradiciniais žydų virtuvės užkandžiais. Renginys vyks anglų kalba, verčiant į lietuvių kalbą.

Knyga „Notes from the Valley of Slaughter“ („Užrašai iš Skerdynių slėnio“) – tai Holokaustą išgyvenusiojo dienoraštis, liudijantis Šiaulių žydų bendruomenės gyvenimą ir jos sunaikinimą.

Dienoraštį, būdamas Šiaulių gete, rašė gydytojas, mokslininkas Aharon‘as Pick‘as (1872–1944). Jis buvo Šiaulių žydų bendruomenės lyderis, o patekęs į getą atidžiai stebėjo geto gyvenimą ir savo dienoraštyje išsamiai aprašė tragiškus 1940–1941 metų įvykius. Gydytojas 1944 metų pavasarį susirgo ir mirė prieš pat geto likvidavimą. Jo sūnus, prieš pabėgdamas iš geto, rankraštį užkasė, o vėliau jį susigrąžino ir išgabeno į Izraelį.

Apie šiaulietį gydytoją A. Pick‘ą žurnalistui A. Cassel‘iui pasakojo jo senelis, kuris buvo gydytojo bičiulis. Dalyvaudamas viename seminare, A. Cassel‘is išgirdo, kad Jungtinių Valstijų Holokausto memorialiniame muziejuje Vašingtone saugomas A. Pick‘o dienoraštis. Jis inicijavo šio dienoraščio vertimą į anglų kalbą ir yra vienas iš jo vertėjų.

A. Pick‘o dienoraštis – vienas iš nedaugelio išlikusių autentiškų pasakojimų apie Šiaulių getą, buvusį šalia Chaimo Frenkelio vilos. Šaltinių apie Šiaulių getą nėra gausu, tad knyga svarbi Holokausto tyrimams Europos mastu, tai – neįkainojamas šaltinis, siekiant pažinti žydų bendruomenių gyvenimą ir jų tragišką baigtį.