Žmogaus santykio su gamta paieškos

Žmogaus santykio su gamta paieškos

Žmogaus santykio su gamta paieškos

Radviliškio viešosios bibliotekos Paveikslų galerijoje atidaryta kraštietės menininkės Kristinos Sereikaitės fotografijų paroda „Vanduo. Žemė. Detalė – Benas Šarka“, kurioje atspindėtas žmogaus santykis su gamta. Atidarymo šventėje pristatytas ir Lino Mikutos, menininkės vyro, dokumentinis pilnametražis filmas „Dzūkijos Jautis“, kurio operatorė – parodos autorė.

Saulius JUŠKEVIČIUS

saulius@skrastas.lt

Sužavi nuoširdumu ir meniškumu

Parodoje „Vanduo. Žemė. Detalė – Benas Šarka“ K. Sereikaitė pristatė dvi nuotraukų serijas iš 22 fotografijų ant aliuminio depozito: „Nekaltybė“ ir „Terra Humana“. Jos sukurtos bendradarbiaujant su moderniu Lietuvos menininku iš Klaipėdos Benu Šarka.

Pasak vertintojų, fotografijose atsispindi menininko kelionė per jam gerai žinomas ir įsisavintas gamtos stichijas bei bandymas meninėmis išraiškos priemonėmis ieškoti pirmapradžio žmogaus santykio su gamta ir jos elementais – vandeniu ir žeme. Nuogas ir trapus žmogaus kūnas, nesipriešinantis gamtos didybei ir susiliejantis su ja – pagrindinis fotografijų ciklo objektas.

Parodos atidaryme buvo sakoma, kad K. Sereikaitės profesinė ir kūrybinė biografija yra susijusi su globaliomis vizualinės kultūros studijomis. Jos biografijoje persipina kinematografiniai ir fotografiniai edukaciniai elementai, leidžiantys autorei profesionaliai reikštis abiejose veiklos srityse.

Žinoma ir kaip fotografė, ir kaip operatorė

Menotyrininkė, humanitarinių mokslų daktarė, docentė, menų ekspertė Eglė Jaškūnienė yra sakiusi, kad K. Sereikaitės kūrybinė veikla vienareikšmiškai atspindi jos studijų lauką – profesionali fotografijos ir operatorinio meno sintezė, leidžianti operuoti abiejų sričių raiškos galimybėmis.

K. Sereikaitė parodose dalyvauja nuo 2005 metų. Surengė 13 autorinių parodų Lietuvoje. Savo darbus taip pat eksponavo parodose Danijoje, Prancūzijoje. Dalyvavo tarptautinėse grupinėse meno parodose Prancūzijoje, Meksikoje, JAV. Grupinėse parodose Prancūzijoje buvo pristatyti ir jos vaizdo darbai. Jos vaizdo darbas „Žozetės suvenyras“ ("Souvenirs de Josette") buvo pristatytas Strasbūre.

Nuo 2013 metų ji – Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Lietuvos kino operatorių asociacijos narė.

Radviliškiečiams savo darbus ji pristato trečią kartą. Radviliškiečiai dar prisimena jos parodą Radviliškio kultūros centre „Esu. Būsiu“ bei Viešojoje bibliotekoje surengtą parodą „Josette“ ("Žozetė"), kurioje autorė mėgino pažvelgti į garbaus amžiaus moters vidinį pasaulį.

Pristatytas menininkų šeimos filmas

Parodos atidarymo dalyviams pristatytas jaunos menininkų šeimos – K. Sereikaitės ir Lino Mikutos – sukurtas dokumentinis filmas „Dzūkijos Jautis“ pasakoja apie atokiame Dzūkijos kaime gyvenantį herojų, kurį vietiniai dėl jo stiprumo pravardžiuoja Jaučiu. Filme atskleidžiama šiuolaikinė kaimo kasdienybė, ten gyvenančių žmonių tarpusavio santykiai, ryšys su gyvenamąja aplinka, žmogaus būties trapumas.

Tai – jau antrasis abiejų menininkų sukurtas dokumentinis filmas. Pirmasis jų darbas – „Pietūs Lipovkėje“. Beveik pusvalandžio trukmės filme parodyti kiekvieną dieną nuo 13 iki 16 valandos prie seno pastato Liepkalnio gatvėje Vilniuje besibūriuojantys įvairaus amžiaus žmonės. Dauguma jų – iš visuomenės paribio. Jie neturi nei visuomeninio statuso, nei pragyvenimo šaltinio, neretai – net stogo virš galvos. Jų gyvenimo tikslas – karšto maisto lėkštė, tačiau ne vien. Laukimas, kol atsivers valgyklos durys, – tai metas, kai šie žmonės gali išsipasakoti ir išklausyti vieni kitus neraudonuodami iš gėdos, kai gali būti silpni, jautrūs ir nesibaiminti įžeidimo ar pasmerkimo.

Kaip operatorė K. Sereikaitė dalyvavo kuriant filmus „Trispalvis“ (režisierius Vytautas V. Landsbergis), „Liza, namo“ (režisierė Oksana Buraja). Dauguma šių dokumentinių filmų apkeliavo daug Lietuvos ir užsienio festivalių, laimėjo nemažai prizų bei buvo nominuoti ir apdovanoti Lietuvos kino padovanojimuose „Sidabrinė Gervė“.

Abu autoriai supažindino su savo kūrybiniais pasiekimais, papasakojo apie bendrus kūrybinius darbus, jų kūrimo epopėjas.

Autoriaus nuotr.

KŪRĖJAI: Linas Mikuta ir Kristina Sereikaitė Radviliškyje pristatė ir parodą, ir savo naująjį filmą.

POKALBIS: Su Kristina Sereikaite (viduryje) bendravusios Radviliškio dailės mokyklos pedagogės Neringa Kestenienė (kairėje) ir Vida Šereivaitė prisiminė jos kūrybinį kelią, negailėjo ir patarimų.

PARODA: Pagrindinis Kristinos Sereikaitės fotografijų parodos „Vanduo. Žemė. Detalė – Benas Šarka“ objektas – nuogas ir trapus žmogaus kūnas, nesipriešinantis gamtos didybei.