„Žemygalos“ žurnale – dėmesys Žagarei ir Skaistgiriui

„Žemygalos“ žurnale – dėmesys Žagarei ir Skaistgiriui

„Žemygalos“ žurnale – dėmesys Žagarei ir Skaistgiriui

Išėjo Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus įsteigto istorijos ir kultūros žurnalo „Žemygala“ jungtinis 15–16 numeris, kuriame pasakojama apie sakralinį Joniškio krašto paveldą, žydų bendruomenės gyvenimo raidą, pateikiamos kaimų istorijos, apžvelgiama Žagarės muitinės krašto ryšių įstaigų veikla, rašoma apie krašto asmenybes.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Pristatomas Skaistgirio sakralinis paveldas

Sakralinio Joniškio krašto paveldo rubrikoje menotyrininkė dr. Asta Giniūnienė apžvelgia Skaistgirio bažnyčios šventoriaus Kryžiaus kelio koplytėlių ir skulptūrinių atvaizdų istoriją. Unikalus respublikinės reikšmės dailės paminklas atgijo naujam gyvenimui – praėjusias metais po dešimtmečio pertraukos į barokines koplytėles sugrįžo medinės skulptūros, kraštiečio meistro Sauliaus Alejūno išdrožtos pagal senąsias Kryžiaus kelio stotis.

Publikuojama kraštietės dr. Dainos Kazimiros Galvydytės studija apie tarpukariu Joniškio rajone veikusias ryšių įstaigas, Aleksandras Šimoliūnas pradeda straipsnių ciklą apie krašto kaimus, šį kartą jis rašo apie Kriukų valsčių.

Žagarės muitinės nutikimai

Istorikė Kristina Karošaitė pateikia įdomią publikaciją apie Žagarės muitinės kūrimąsi ir problemas, su kokiomis susidūrė. Straipsnyje pateikta daug konkrečių šypseną šiais laikais keliančių faktų, pavyzdžiui, neblaivūs arba nedrausmingi darbuotojai. Vienas jų 1919 metų gruodį iš muitinės tarnybos Žagarėje buvo atleistas, bet po kelių savaičių įsidarbino muitinėje Žeimelyje. Kitas pasienietis, 1926 metais minima spaudoje, sugėdintas, nes naktį ėjęs per žagariečių namus, ieškodamas savo meilužės.

Pasienio gyventojai neretai bandydavo nelegaliai kirsti sieną, veždavo kontrabandą. 1933 metų muitinės byloje rastas juokingas įrašas, kad bauda nubaustas ne tik penktą kartą per metus kontrabandą vežęs joniškietis, bet ir jo arklys. Vyriškiui skirta tik 50, o arkliui – 100 litų bauda.

Istorikas dr. Hektoras Vitkus taip pat pasakoja apie Žagarę, šio miesto žydų bendruomenės gyvenimą.

Atkuriamosios istorijos klubo „Simkala“ įkūrėjas ir vadovas Andrius Bitaitis primena 1287 metais įvykusį Garuozos mūšį, kuriame žiemgaliai pasiekė didžiausią pergalę prieš Vokiečių ordino Livonijos krašto kariuomenę.

Pristatomos asmenybės

Kūrėjų rubrikoje literatė Regina Briedytė pristato prieš dešimtmetį mirusį poetą Juozą Jarą, spausdinami iki šiol neskelbti jo eilėraščiai, spausdinamas interviu su Panevėžyje gyvenančiu kraštiečiu dailininku Sigitu Laurinavičiumi. Apžvelgiama Jakiškių dvare vykusi tarptautinė medžio drožėjų stovykla.

Vertimų puslapiuose spausdinama Joniškio miesteliui skirta atmintinė knygelė iš tų, kurias nuo 1845 metų periodiškai leido Kauno gubernijos Statistikos komitetas.

Žurnalą leidžia kraštiečių redkolegija.

Autorės nuotr.

DĖMESYS: Naujame „Žemygalos“ žurnalo numeryje šįkart daug dėmesio skiriama Skaistgiriui ir Žagarei.