Žaliūkių malūnininko sodyboje bus švenčiamos Velykėlės

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Velykėlių šventė – viena iš Žaliūkių malūnininko sodybos tradicijų.

Sekmadienį nuo 12 valandos Šiauliuose, Žaliūkių malūnininko sodyboje, vyks smagi Atvelykio šventė – Velykėlės.

Šventėje dalyvaus didelis būrys Šiaulių Gegužių progimnazijos kolektyvų: folkloro ansamblis „Gasužis“ (vad. Rosita Kalinienė ir Gendvydas Karpavičius), tautinių šokių kolektyvai „Juostinas“ (vad. Edita Montvilienė) ir „Upynikė“ (vad. Daiva Virakienė), gros Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus), svečiai iš Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus – vaikų folkloro ansamblis „Bitinėl's“ (vad. Renata Kaziliūnienė).

Nuo senų laikų kiaušinių ridenimas per Velykas ir Atvelykį buvo ne tik gražus žaidimas, bet ir magiškas ritualas. Buvo tikima, kad ridenami margučiai, susilietę su žeme, pažadina ilgai miegojusią žemę, o kartu ir visa, kas gyva.

Šventėje bus renkami gražiausi margučiai, norintieji galės patys dekoruoti kiaušinius vašku, sužinoti, ką reiškia išrašyti saulutės, žalčiuko ar vištos pėdelių ornamentai. Bus prisiminta ir velykinio supimosi tradicija. Nuo seno manoma, kad kuo aukščiau per Velykas ar Atvelykį išsisupsi, tuo aukštesni javai ir ilgesni linai užaugs, o vaikai bus smagūs, sveiki, paklusnūs ir greiti.

Visi norintys galės paragauti svarbiausio šios šventės patiekalo – lauke ant krosnies keptos Velykėlių kiaušinienės ir ant laužo išvirtos žolelių arbatos.

Kalbama, kad pamiškėje nuo pat gavėnios pradžios Velykė dažo kiaušinius, kad galėtų jais apdovanoti visus gerus vaikus. Mažai kas žino, kaip ji atrodo. Nežinia, ar šį kartą šventės dalyviai ją pamatys, bet jos dovanų tikrai teks ir mažiems, ir dideliems.