Žagariečio daina ir klipas nuskynė žiūrovų simpatijas

Asmeninė nuotr.
Žagariečio, Vokietijoje gyvenančio legendinės grupės „Faktas“ lyderio Igorio Šifris klipas „Mažasis Requiem“ muzikinių vaizdo klipų konkurse „Klipvid“ pelnė publikos simpatijų prizą.
Žagariečio, Vokietijoje gyvenančio legendinės grupės „Faktas“ lyderio Igorio Šifris klipas „Mažasis Requiem“, tiesiogiai susijęs su skaudžiais Sausio 13-osios įvykiais, devintą kartą organizuotame muzikinių vaizdo klipų konkurse „Klipvid“ pelnė publikos simpatijų prizą. Jis aplenkė visus konkurentus, o jų buvo net 232.

Igorio Šifris klipas „Mažasis Requiem“ sulaukė išskirtinės publikos simpatijos. Jį peržiūrėję ir išklausę žmonės aktyviai balsavo, taip atnešdami pelnytą pergalę. Žagariečiai ir kiti bičiuliai labai palaikė kraštietį, todėl po balsavimo I. Šifris socialiniame tinkle viešai padėkojo: „Mes laimėjome! Taip – būtent Mes! Esu tikrai dėkingas jums visiems už tas kasdienines pastangas ir rūpestį! Senas posakis pasitvirtina: tik būdami kartu mes esame stiprūs! Taigi keliu taurę už tai, kad visa mėnesį mes buvom kartu ir siekėm vieno tikslo! Finišo liniją kirtom visi kartu ir su pergale! AČIŪ!“

Vaizdo klipo daina, pasak I. Šifris, gimė labai seniai, maždaug 1986–1987 metais. Jis pats – muzikos, o Liutauras Degėsys buvo teksto autorius. Tuo metu niekas iš visos muzikos grupės „Faktas“ narių net nepagalvojo, kam daina galėtų būti skirta, ji tarsi kabojo ore, neturėjo tikrosios paskirties, savęs nerado, nors mintis ir buvo patriotinė. Tačiau prasidėjus Sausio 13-osios įvykiams ji tarsi atgijo, įgavo tikrąją prasmę.

„Režisierė iš televizijos tąsyk paskambino man, prisiminusi, kad turime tinkamą dainą ir pasiūlė padaryti vaizdo klipą. Tai buvo 1991-ieji metai. Nuvykome į neužimtus Vidaus reikalų ministerijos rūmus ir ten pagal fonogramą su viena kamera, kokios turėtos techninės galimybės, nufilmavome. Tas vaizdo klipas buvo parodytas kartą ar du per TV, tačiau paskui tiesiog dingo su kai kuriais užgrobtos televizijos archyvais, – pasakoja „Mažojo Requiem“ autorius. – Po kiek laiko aš tą dainą prisiminiau, kai su akompanimentu perrašinėjau visus kūrinius – ir savo senų laikų, ir grupės „Faktas“. Tad iš naujo sukūriau vaizdo klipą, pritaikydamas archyvinius vaizdus iš Sausio 13-osios įvykių, Baltijos kelio ir pan. Pirmajame senajame klipe to nebuvo, ten tik pati muzikos grupė nufilmuota.“

I. Šifris pats anuomet ryškiai išgyveno Sausio 13-osios įvykius su visa šeima, nes juose dalyvavo. Mama budėjo prie televizijos, brolis, studijavęs policijos akademijoje, su visais kitais tūkstančiu kursantų beginkliai buvo pasiųsti ginti parlamento, nes ėjo kalbos, kad išsilaipins ir puls sovietų desantas. Pats. I. Šifris irgi buvo prie TV bokšto ir kitur, o pačius Sausio 13-osios nakties įvykius sutiko Sporto rūmuose tuo metu vykusiame koncerte, kai staiga atėjo žinia, kad vyksta baisūs dalykai, apšaudymai.

Devintą kartą LRT kartu su autorių asociacija LATGA ir atlikėjų asociacija AGATA organizuojamame muzikinių vaizdo klipų konkurse „Klipvid“ šįkart dalyvavo 233 vaizdo klipai.

Nuo sausio 17 iki vasario 7 dienos vyko antrasis „Klipvid“ projekto etapas, kurio metu kompetentinga komisija rinko klipus geriausio vaizdo klipo, geriausio režisieriaus, geriausios kinematografijos ir klipo, kviečiančio keistis, kategorijose. Už penktosios – publikos simpatijos – nominantus, kurią ir laimėjo I. Šifris, galėjo balsuoti visi norintys.

„Klipvid“ konkurso komisiją sudarė kino režisierius Donatas Ulvydas, vaidybinio ir dokumentinio kino režisierė Lina Lužytė, kino režisierius Andrius Blaževičius, kino režisierius Audrius Stonys, kino operatorius Audrius Budrys, kino režisierė ir scenaristė Marija Kavtaradzė, kompozitorius Kipras Mašanauskas bei LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas. Geriausiam vaizdo klipo nugalėtojui dovanojama suma siekia 2000 eurų, geriausiam režisieriui – 1500 eurų, o geriausiam kinematografijos kūrėjui, publikos simpatijai ir klipo, kviečiančio keistis autoriui bus skiriama po 1000 eurų.