Žagarės amatininkai pristatomi fotografijų parodoje

Žagarės amatininkai pristatomi fotografijų parodoje

Žagarės amatininkai pristatomi fotografijų parodoje

Žagarės (Joniškio r.) bibliotekoje surengta fotografijų paroda, skirta vietos amatininkams. Parodoje galima paskaityti ir įdomiosios amatų istorijos faktų iš Žagarės praeities.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Serifikuotų produktų gamintojai

Atėjusius į biblioteką nuotraukose pasitinka sertifikuotus, tai yra, jau oficialiai pripažintus paveldo produktus gaminantys meistrai: vyndariai Bronius Vasiliauskas, Genovaitė Ramutienė, žolininkė Inga Šutkienė, žaislininkė Aušra Petrauskienė, medžio meistras Dalius Udrakis. Parodoje trūksta tik vyndarių Danutės ir Aleksandro Laukučių fotografijų.

Šalia pripažintų meistrų pristatoma ir audėja Juzefa Lapinskienė. Nors garbaus amžiaus moteris nesiekė sertifikato, bet, anot parodos organizatorės Aušros Petrauskienės, jos amatas jau savaime yra paveldas ir pamiršta retenybė.

Sertifikuoti gaminiai labiau vertinami, tai – jų kokybės garantija. Be to, šį dokumentą turintys žmonės gali lengviau gauti finansinę paramą projektams.

Būrys gražiadarbių ir žiupsnelis istorijos

Be minėtų jau pripažintų meistrų, pristatomi ir kiti gražiadarbiai: mezgėjos, krepšų pynėjai, medžio drožėjai, veliantys iš vilnos, veriantys papuošalus iš karoliukų, užsiimantys karpiniais iš popieriaus.

Taip pat čia galima išvysti keletą nuotraukų iš senų laikų Žagarės turgaus bei pasiskaityti informacijos apie miesto amatus nuo seniausių laikų.

Pasirodo, 1777 metais Žagarėje buvo atidarytas vienas pirmųjų Lietuvoje Šiaulių audimo ir verpimo manufaktūros skyrius, kuriame dirbo ne tik vietos, bet ir užsienio meistrai.

XIX amžiuje Žagarėje veikė 81 krautuvė, 33 karčemos, sagų, kaspinų, basonų, plunksnų, šerių valymo, žvakių liejimo ir kitos dabar jau sunkiai įsivaizduojamų amatų dirbtuvės ir fabrikėliai.

Virtualaus amatų žemėlapio idėja

Parodai Žagarės amatininkus fotografavo Aušra Petrauskienė, prie jos prisijungė Žagarės gimnazijos mokinės Rūta Daunytė, Brigita Raišuotytė (mokytoja Rita Milenčienė).

Parodą inicijavo bibliotekininkė Aušra Jonuitytė.

Lėlininkė Aušra Petrauskienė, įkūrusi asociaciją „Amatų miestelis“, puoselėja mintį ateityje suburti visus vietos meistrus, gražiadarbius ir sukurti virtualų amatų žemėlapį Žagarėje. Jį atsivertus kompiuteryje ir paspaudus ant nuorodos, atsidarytų langelis su informacija, koks amatininkas ten gyvena, kuo užsiima.

Autorės nuotr.

IDĖJA: Parodos organizatorė lėlininkė Aušra Petrauskienė, įkūrusi asociaciją „Amatų miestelis“, puoselėja mintį ateityje sukurti tokį virtualų amatų žemėlapį Žagarėje, kaip parodyta šiame stende.

ARBATA: Arbatos atsigerti bibliotekoje prisėdo iš šiaudų pinanti Roma Stankienė (dešinėje) ir iš karoliukų papuošalus verianti bei siuvinėjanti Ona Strakšienė.

MEZGĖJA: Į parodą užsuko mezgėja Regina Laima Rimeikienė. Antrame plane sėdi parodos fotografės Rūta Daunytė, Brigita Raišuotytė.