Z. Gėlės premija įteikta JAV gyvenančiai poetei Birutei Grašytei-Black

Ritos ŽADEIKYTĖS nuotr.
JAV gyvenančiai poetei Birutei Grašytei-Black už pirmą poezijos knygą „Sumokėjau alyvmedžio lapais“ įteikta 47-oji Zigmo Gėlės premija.

Gegužės 24-ąją Šiaulių rajono Naisių literatūros muziejuje vyko kasmetinis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“, kurį nuo 1965 metų organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Tradiciškai šio festivalio metu Naisiuose įteikta ir poeto Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės literatūrinė premija už pirmąją poezijos knygą.

47-oji Zigmo Gėlės premija – 1 000 eurų, premijos sertifikatas bei pereinamasis prizas – suteikta šiuo metu JAV gyvenančiai poetei Birutei Grašytei-Black už poezijos knygą „Sumokėjau alyvmedžio lapais“. Šiemet premijos teikimas išskirtinis tuo, jog premijos laureatė pirmą kartą per visą premijos teikimo istoriją renginyje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Z. Gėlės premijos komisijos sprendimą paskelbė Laimutė Varkalienė, įteikė Šiaulių rajono savivaldybės vicemeras Eimantas Kirkutis ir Kultūros skyriaus vedėjas Tomas Vaitkus.

Į poezijos iškilmes Naisiuose atvyko Šiaulių rajono literatai bei poetai, kūrėjai, menininkai – 58-ojo festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai – iš visos Lietuvos. Šį kartą Naisių svečiai buvo poetas, prieš kelerius metus pelnęs taip pat Šiaulių rajone teikiamą Lauryno Ivinskio premiją, Juozas Žitkauskas, poetė, prozininkė, muziejininkė Aldona Ruseckaitė, poetas, kunigas Justas Jasėnas, poetė, aktorė Sonata Paliulytė, 2003 metų Z. Gėlės premijos laureatė poetė, žurnalistė Daiva Molytė-Lukauskienė, taip pat radijo ir televizijos diktorius, skaitovas, žurnalistas Juozas Šalkauskas ir fleitininkas, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro muzikantas Andrius Radziukynas.

Laimutė Varkalienė apžvelgė laureatės kūrybą, perskaitydama profesorės Džiuljetos Maskuliūnienės literatūrinę analizę, pasidžiaugdama tuo, kad poetė savo kūryboje piešia nenutrūkstamas su gimtine, vaikyste, pamatinėmis vertybėmis gijas.

Laureatė Birutė Grašytė-Black pasidžiaugė, kad jos kūryba yra įvertinta, pastebėta. Šią vasarą grįžusi atostogoms į Lietuvą ji pažadėjo atskubėti į Naisius, prie savo liepos, kurią renginiui pasibaigus pasodino šventės dalyviai. Laureatė paprašė, kad jos liepą palietų poetas Juozas Žitkauskas.

Poezijos šventę surengusi Naisių muziejaus vadovė Rita Žukauskienė svečiams pristatė Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos moksleives literates, taip pat pakvietė savo kūrybą paskaityti Šiaulių rajono ir krašto literatus.