Vyriški burbuliukai

Vyriški burbuliukai

Jaunųjų menininkų portretai (2)

„The Colours of bubbles“

Vyriški burbuliukai

Šiauliai kas trejus ketverius metus išaugina po alternatyvios muzikos grupę. „Bix“, “Axis“, “Les Stagnateurs“ ar “The Brainers“. Jauniausias kūdikis — grupė “The Colours of bubbles“, kurios muzika primena padangėje skrajojančius muilo burbulus. Kartais jų nepastebi, bet pamatęs, negali atsižiūrėti.

Viktorija SAMARINAITĖ

redakcija@skrastas.lt

Muzikuoja nuo vaikystės

Mintis kalbinti tris šiauliečius, kurie yra grupės „The Colours of bubbles“ nariai, šiek tiek neramino. Tokie grupiniai pokalbiai visuomet grasina chaosu ir balaganu. Pasirodo, ne visada. Su šia alternatyvios Lietuvos scenos viltimi susitikome parke — dėl jaukumo ir neįpareigojančios atmosferos. Prisėdome ant žolės. Mano nuostabai, vaikinai nepradėjo kalbėti vienas per kitą, o tik mandagiai prisistatė.

„Esu Paulius Trijonis, man 21— eri. Baigęs Lieporių vidurinę, išvažiavau mokytis — Kauno technologijų universitete studijuoju muzikos technologijas. Kai užaugsiu, būsiu garso režisierius. Grupėje groju bosine gitara ir labai mėgstu padainuoti rokenrolą!“.

Bendraamžis Tomas Grubliauskis, kurio rankose gitara tarsi atgija, iš Šiaulių. Muzikos ir teatro akademijoje mokosi kino ir muzikos vadybos. Trečiasis neatskiriamas grupės narys Julijus. Jam 22 — eji. Julijus planuoja būti reklamos vadybininku ir yra pirmasis ar antrasis (kaip pažiūrėsi) grupės vokalistas ir gitaristas.

Neatsitiko taip, kad šie trys jaunuoliai pabudo vieną rytą ir nusprendė įkurti grupę. Tokią, kuri taptų šviežiu oro gurkšniu lietuviškoje muzikoje. Kelias iki „The Colours of bubbles“ buvo vingiuotas. Vaikinų draugystė su muzika prasidėjo vaikystėje, lankant 1-ąją Šiaulių muzikos mokyklą. Tomas baigė smuiko, o Julijus ir Paulius pianino klases.

Pirmoji grupė, kurioje dainavo Paulius ir Tomas, buvo Romaldo Trijonio suburtas „Svirplys“. Šešerius metus pragroję kantri stiliaus grupėje, vaikinai panoro kažko įspūdingesnio. Nors kantri muzikos atspalvis iš jų dabartinės kūrybos neišnyko.

Pirmas blynas — ne visada prisvilęs

„Kai buvome paaugliai, Šiauliuose dar vykdavo tokie roko muzikos vakarėliai, į kuriuos jaunimas susirinkdavo pasilinksminti ir susirasti draugų. Ten mes susipažinome su Julijum. Aišku, visi tada norėjo groti roką. Juk būti roko muzikantu yra kiekvieno paauglio svajonė,“— su šypsena pasakojo Paulius.

Roko muzikos vakarėliai įkvėpė. Po vieno iš jų trijulė suprato, kad turi visas sąlygas suburti ir išlaikyti grupę. Susirado dar keletą grupės narių ir per vieną roko vakarėlį septyniese užlipę ant scenos prisistatė kaip grupė „Neurotic“. Ir neneigia, kad tada kaip pašėlę drebėjo keliai ir pirštai.

Po kelių koncertų Šiauliuose ir už jų ribų grupė nuvyko į „Eurorock“ konkursą ir jame užėmė paskutinę vietą. Po nesėkmės jie nemetė muzikos, tik pradėjo daugiau groti. Vėliau grupę paliko merginos — trijulė tvirtai nusprendė groti vyriškoje kompanijoje. Taip atsirado “The Colours of bubbles“.

„Idėją pavadinimui pasiūlė grupė “The Brainers“. Jie bandė sugalvoti pavadinimą savo albumui, visi kalbėjo ekspromtu ir grupės narys Jonas Šablickas pasakė stebuklingus žodžius — “Colours of bubbles“,“— prisimena Tomas. Nors šiauliečiai šioje grupėje groja dar tik trejus metus, juos žino latvių ir lietuvių jaunimas, kai kurie jau niūniuoja jų sukurtas dainas. Viena iš jų “My little Sue“ — “Radijo centro“ grojaraščio aukščiausiose pozicijose išsilaikė net kelis mėnesius.

„Mes esame kaubojai!“, — Paulius, Tomas ir Julijus vienbalsiai atsako į klausimą, kokią muziką groja. O paskui juokiasi. Ilgai.

Jie pasirinko Lietuvoje dar nespėjusią prigyti britišką stiprią indie roko atmainą su kantri muzikos elementais.

Apie kūrybą

Norėdami pritraukti daugiau klausytojų, jie neperdainuoja kitų dainų, o kuria savas.

„Kurti muziką nėra lengva. Tai — darbas. Dainos nesukursi per porą valandų, ją reikia vis tobulinti ir tobulinti,“— kūrybinėmis kančiomis dalijosi Julijus.

„The colours of bubbles“ grupėje yra du lygiaverčiai vokalistai — Paulius ir Julijus. Pirmasis dažniausiai atlieka judresnes ir linksmesnes dainas, o Julijus — lyriškas. Dėl to jų muzika, anot klausytojų, netampa nuobodžia ir monotoniška.

Šie metai grupei ypač sėkmingi. Daug koncertuota Lietuvoje ir Latvijoje, repetuota. Ir jie buvo įvertinti — pakviesti groti festivaliuose „Visagino country 2009“ ir “Be2gether“.

Grupė planuoja nufilmuoti vaizdo klipą ir iki Naujųjų metų išleisti įrašus.

Į Europą — papasakoti apie save

Liepos pabaigoje grupės nariai grįžo iš beprotiškos kelionės po Europą. Jos pagrindinis tikslas buvo ne tik pamatyti Vakarų Europą, bet ir leisti pasauliui išgirsti apie save. Jaunieji muzikantai nesidrovėdami nemokamai grojo Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos gatvėse.

„Kartą mums begrojant viename iš miestų ant mūsų pylė vandenį. Supratome, kad reikia keisti vietą ir nuėjome ant netoli buvusiojo suolelio,“ — pasakojo Tomas.

„Kai grodavome, žmonės apstodavo mus ratu. Vieni klausydavosi, kiti šokdavo, treti duodavo pinigų, taip norėdami mus paskatinti. Lietuvoje tokie muzikantai yra vertinami skeptiškai, į juos žiūrima kaip į valkataujančius,“ — lygino skirtingą požiūrį Paulius.

Grupę „The Colours of bubbles“ pasaulis tikrai išgirdo (na, bent jau Prancūzija): “Grojant viename Prancūzijos miestelyje, prie mūsų priėjo vyras ir beveik įbrukęs 10 eurų, paklausė, ar turime kokių nors savo įrašų ir pareiškė norįs juos išgirsti. Davėme jam savo grupės adresą internete, kur galima pasiklausyti mūsų muzikos. Tada sužinojome, kad jis yra garso inžinierius ir Tulūzos mieste (Prancūzija) esančios įrašų studijos bendrasavininkas. Apsidžiaugėme. O jis pažadėjo apie grupę papasakoti kolegoms. Tad laukiame žinių iš Prancūzijos,“ — pasakojo Julijus.

„The Colours of bubbles“ dainuoja angliškai, bet ne todėl, kad nemėgtų ar nemokėtų lietuvių kalbos. Anot jų, su anglų kalba parašytais dainų tekstais, daug lengviau įžengti į platesnę rinką ir būti išgirstam.

KELIONĖ: Grupė „The Colours of bubbles“ grojo savo muziką Vakarų Europos gatvėse.

GRUPĖ: Tomas, Paulius, Julijus ir Simas (iš kairės)–vyrai atnešę naujų spalvų į lietuviškos muzikos sceną.

 

Asmeninio archyvo nuotr.

citata: „Mes esame kaubojai!“, — Paulius, Tomas ir Julijus vienbalsiai atsako į klausimą, kokią muziką groja. O paskui juokiasi. Ilgai. “