Vyko susitikimas su Nacionalinės premijos laureatėmis

Tomo PAULIUŠČENKOS nuotr.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje diskutavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Eglė Ridikaitė ir Agnė Narušytė (dešinėje).

Rugsėjo 29 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje į diskusiją apie moters vaidmenį ir įtaką menui bei kultūrai pakvietė Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Eglė Ridikaitė ir Agnė Narušytė.

Susitikime pristatyta ir knyga „Lietuvos menininkės“, viena iš jos bendraautorių – A. Narušytė.

Pašnekovės kalbėjo apie Lietuvos meno istorijai gana skaudžią temą – meno lauke tarpukariu ir sovietmečiu ignoruotas moteris kūrėjas bei jų darbus.

A. Narušytė pasidalijo netikėtai atrastais kūriniais, istorijomis, kalbėjo apie menininkes, kurias tyrinėjo rinkdama medžiagą knygai.

A. Narušytė – dailės ir fotografijos kritikė, kuratorė, Vilniaus dailės akademijos profesorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto mokslo darbuotoja, savaitraščio „7 meno dienos“ redaktorė. A. Narušytei Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija 2021 metais skirta už vertybišką šiuolaikinės kultūros refleksiją.

Menininkė E. Ridikaitė išsiskiria savita tapybos koncepcija ir monumentalia kasdienybės poetika. 2020 metais E. Ridikaitė tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate už kultūros paveldo aktualizavimą šiuolaikinėje tapyboje.