Vilos parke atidaryta skulptūrų paroda

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Parodos „Lūžis“ autoriai: (iš kairės) Rafal Piesliak, Tauras Kensminas, Jonas Aničas.

Ketvirtadienį Šiaulių Chaimo Frenkelio vilos parke atidaryta Lietuvos šiuolaikinės skulptūros kūrėjų paroda „Lūžis“, jos autoriai – Jonas Aničas, Tauras Kensminas, Rimantas Milkintas, Rafal Piesliak.

Paroda – įžanga į artėjantį XVII tarptautinį Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalį.

Parodą pristatė Vilniuje veikiančios (AV17) galerijos menotyrininkė Agnė Mackevičiūtė ir į Šiaulius atvykę trys kūrėjai: J. Aničas, T. Kensminas ir R. Piesliak.

Parodoje „Lūžis“ eksponuojami aštuoni skulptūriniai objektai – nuo modernistinės estetikos iki šiuolaikinių formų.

Keliaudami po parodą, apie savo kūrinius kalbėjo patys autoriai.

Rafal Piesliak pristatė kūrinius iš serijos „Antenos“: „Antenos man asocijuojasi su komunikacijos simboliu. Šiuolaikinėje visuomenėje nebenaudojame žodinio informacijos perdavimo, bet technologijas. „Antenos“ – šiuolaikinės informacijos perdavimo interpretacija.“

R. Milkintas, negalėjęs atvykti atidarymą, parodoje pristato du kūrinius.

Autorius kūryboje naudoja architektūrines sijas, tvirtą medžiagą pjausto, ardo, deformuoja. Kūrinyje „Tinklas“ sijos suskyla į tris fragmentus, į „I“ raides, apeliuoja ir į save, ir į internetinį tinklą.

Kitas R. Milkinto kūrinys „Per ilgai“ – suolo formos, jame panaudotas architektūrinės sijos fragmentas, fragmentai iš sovietinių suoliukų.

T. Kensmino kūrinys „Puota“ transliuoja autoriaus 2016 metais parašytą tekstą, jį įgarsino Loreta Jankauskaitė.

„Tai – sapno atpasakojimas, nuklystant į asmeninius išgyvenimus iš tolimos vaikystės. Sprendimo kelias – radijo teatras, ruporo forma, kuri yra įtaigi. „Puota“ – tarsi puota su savimi, savo pasauliu, tai – siurrealistinė tematika.“

J. Aničas kuria pasitelkdamas žmogaus išmestus objektus. Radęs lėlę, kūryboje panaudojo jos siluetą: išdidino ir išpjovė iš metalo.

Figūrą „Be pavadinimo“ sukūrė iš rasto asfaltą lyginančio volo. Kūrinys atkartoja žmogaus galvos siluetą.

Paroda „Lūžis“ parke veiks iki rugsėjo 27 dienos. Rugsėjo viduryje planuojama paskaita apie šiuolaikinę skulptūrą.