Vilos parką užliejo kartvelų dainos

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Chaimo Frenkelio vilos parke koncertavo Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro ansamblio „Suliko“.

Ketvirtadienį Šiauliuose, Chaimo Frenkelio vilos parke, vyko paskutinis XVII tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys – Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro ansamblio „Suliko“ (Sakartvelas) koncertas.

Kartvelų koncertas ne kartą buvo atidėtas dėl pandemijos, todėl įvyko tik rudenį. Į koncertą atvyko ne visas ansamblio kolektyvas – penki nariai, bet jų balsai, energija užliejo visą vilos parką.

Šiauliuose pasirodė Tamaz Saginadze (tenoras), Giorgi Motsikulashvili (tenoras), Shalva Abramashvili (tenoras-baritonas), Ivane Galuashvili (bosas-baritonas), Levan Makaridze (bosas).

Koncerto žiūrovus vienas iš ansamblio narių sveikino lietuviškai. Kartvelas sakė, jog pernai koncertavo Kaune ir buvo pažadėjęs per metus išmokti lietuviškai. Planas nepavyko, juokavo svečias, dėl koronaviruso.

Lietuvių kalba nuo scenos nuskambėjo ir repertuare – kartvelai, atlikdami populiariąją dainą „Suliko“, eilutes „kur gi tu mana Suliko?“ dainavo lietuvių kalba.

Ansambliui „Suliko“ kelionė į užsienį buvo pirmoji po kovą paskelbto karantino. Kartvelai džiaugėsi, kad pirmiausia atvyko į mylimą šalį Lietuvą, o klausytojai dainininkams negailėjo plojimų ir šūksnių „bravo!“.

Ansamblis „Suliko“ susibūrė 2007 metais Tbilisio valstybiniame Zacharijos Paliašvilio operos ir baleto teatre. Ansamblyje dainuoja pagrindiniai teatro solistai. Jie atlieka operinę, chorinę, sakralinę polifoninę muziką, kartvelų liaudies ir miesto folklorą.

Ansamblis puoselėja seniausias kartvelų dainavimo tradicijas ir kaip kartvelų kultūros ambasadorius koncertuoja visame pasaulyje.