Vilniaus „Šanchajus“ pasveikino Žagarę

Ir sostinėje dar galima pamatyti tokių įvairiaspalvių, apsilaupiusių sandėliukų bei kitų ūkinės paskirties pastatų.
Žagarės kultūros centre atidaryta iki kovo 13 dienos veiksianti žinomo fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus paroda „276 žingsniai link Europos“, kuria 700 metų švenčianti sostinė simboliškai sveikina 825 metų jubiliejų šiemet pasitinkančią Žagarę. Minėta paroda stebina sostinės kontrastais Šnipiškių mikrorajone, kuris dar vadinamas Vilniaus „Šanchajumi“. Tačiau iš pirmo žvilgsnio mieli seni medinukai nameliai tokie panašūs į Žagarės medinę architektūrą, tarsi būtų tų pačių senųjų architektų ir statybininkų projektuoti bei statyti. Tik Vilniuje šalia jų sparčiai kyla viską gožiantys stikliniai dangoraižiai, tuo tarpu Žagarėje tokiems namams grėsmę kelia tik pamažu medį dildantis laikas, gamta.

Fotomenininkas įamžino nykstantį Vilnių

Medinėje Vilniaus Šnipiškių dalyje, vadinamoje „Šanchajumi“, galima pasijausti lyg kaime miesto centre. Mediniai vieno ar dviejų aukštų nameliai, apsilaupiusiais dažais, iš po kurių lenda ankstesnių spalvų likučiai, langinės, mediniai laiptai iš lauko tiesiai į antrąjį aukštą, tvoros, seni lopyti perlopyti sandėliukai nuotraukose nė iš tolo neprimintų sostinės, jei ne tie stikliniai dangoraižiai. Iki vieno jų – prekybos centro „Europa“ – nuo savo įsigyto medinio namo būtent 276 žingsnius suskaičiavo parodos kuratorė, VšĮ EIK ART vadovė Dalia Cibauskaitė.

VšĮ EIK ART sukūrė interaktyvaus kino projektą www.276.lt, kur neišeinant iš namų galima pasivaikščioti po medinių Šnipiškių rajoną. Tai beveik 8 hektarus užimanti teritorija, įtraukta į Kultūros vertybių registrą kaip urbanistinė, architektūrinė ir etnokultūrinė vertybė. Svetainėje www.276.lt yra ir fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus, kurio fotodarbai ir eksponuojami parodoje „276 žingsniai link Europos“, kūrinių galerija. A. Aleksandravičius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografas menininkas (AFIAP), Lietuvos fotomenininkų sąjungos Garbės narys, pelnęs ne vieną svarų šalies ir tarptautinį apdovanojimą.

Mediniai Šnipiškių namai tarsi priartina sostinę, mininčią 700 metų jubiliejų, prie Žagarės, kuri turi taip pat nemažai senų medinių pastatų Švėtės, Paupio, Petro Cvirkos, Raktuvės ir kitose gatvėse, o šiemet mini net 825-erių metų sukaktį nuo pirmojo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose.

Norėjo užfiksuoti įvykį

Keliaujanti paroda į Žagarę šįkart atvežta iš Latvijos, kur pastaruoju metu buvo eksponuojama.

Parodos kuratorė, režisierė D. Cibauskaitė (Dali Rust) pasakojo, kad mintis vizualiai pristatyti Šnipiškių rajoną atėjo nusipirkus „medinę triobą“, nors iš pradžių šeima ieškojo būsto Užupyje, bet ten kainos pasirodė „kosminės“. Tuo metu Šnipiškėse dar buvo štilis ir kelerius metus taip tęsėsi.

Iš pradžių šeima net neatkreipė dėmesio, kad iš Registrų centro gautame dokumente apie nekilnojamąjį turtą mažomis raidėmis parašyta, jog pastatas „yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje ar jos apsaugos zonoje“. Bet pradėjus rengti dokumentus įsivesti vandentiekį ir kanalizaciją paaiškėjo, kad nebus paprasta, – pirmiau teks atlikti archeologinius tyrimus. Taip suprato atsidūrę tikroje paveldo zonoje. Ir nusprendė, kad būtina užfiksuoti tokį įvykį – XXI amžiuje sostinėje dar ką tik gyventa be patogumų, tik dabar įvedamas vandentiekis ir kanalizacija. Nuo to pradėjus norėjosi pamatyti ir daugiau, fiksuoti tuos praeities ženklus, istorinę architektūrą, kurios greitai gali nelikti.

Paroda atkeliavo iš Latvijos

Paroda „276 žingsniai link Europos“ pirmą kartą buvo eksponuota 2020 metų rugsėjo 13 dieną rudens šventėje Vilniaus Skansene, Giedraičių gatvėje ant medinės tvoros. Vėliau ji buvo perkelta į Šnipiškių rajone esančią Vilniaus Šv. Arkangelo Rapolo bažnyčią, prekybos centrą „Europa“ bei Energetikos ir technikos muziejų. 2021 metų vasarą ja, eksponuojama ant vilos „Ramybė“ medinio pastato sienų, galėjo grožėtis Palangos poilsiautojai. Rudenį paroda vėl grįžo į sostinę ir eksponuota paveldo parodoje „Heritas“, o paskutiniu metu ji buvo nukeliavusi į Latviją, Bruknas muiža bažnyčios Žiemos sodą.

Žagarėje, kur pati ir paskambino siūlydama parodą, D. Cibauskaitė sakė apsilankiusi pirmą kartą, trumpam apsistojo dvaro rūmuose, pasivaikščiojo po miestą. Žagarė iš tiesų turi nemažai medinės architektūros, kuri primena Šnipiškes.

Daliai Cibauskaitei už atvežtą parodą dėkojo Kultūros centro direktorė Aistė Tuminaitė-Orlauskė, o Žagarės parapijos klebonas Andrius Valčiukas prisipažino, kad jau seniai važiuodamas į Vilnių turėjęs svajonę Šnipiškėse sustoti ir nufotografuoti tuos medinukų ir dangoraižių kontrastus. „Dabar matau, kad pavėlavau“, – juokavo jis.