Vienintelį išlikusį Simono Daukanto portretą nutapė pakražantiškis

Reginos MUSNECKIENĖS nuotr.
Kelias dienas iš Vrublevskių bibliotekos atvežti kelmiškių kraštiečio dailininko Jono Zenkevičiaus darbai buvo eksponuojami Kelmės krašto muziejuje. Tarp jų ir ypač vertingas Simono Daukanto portretas.
Šimto litų kupiūrą puošusį Lietuvos istoriko, rašytojo ir švietėjo, bei vieno iš pirmųjų tautinio atgimimo ideologų Simono Daukanto vienintelį autentišką portretą jam pačiam pozuojant nutapė iš Kelmės rajono Pakražančio dvaro kilęs devynioliktojo amžiaus dailininkas Jonas Zenkevičius.
Šis portretas saugomas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Drauge su kitais dailės kūriniais trumpam buvo atkeliavęs ir į Kelmės krašto muziejaus ekspoziciją.

Dėstė Riomerių akademijoje

1821 metais gimęs Jonas Zenkevičius mokėsi Kražių gimnazijoje. 1842 – aisiais ją baigęs įstojo į Sankt Peterburgo dailės akademiją. 1850 metais grįžo į Lietuvą. Čia buvo pakviestas dėstyti Riomerių dailės akademijoje. Jo mokinys buvo ir Alfredas Riomeris.

Lietuvoje J. Zenkevičius dvarininko Narbuto užsakymu nutapė švietėjo Simono Daukanto portretą. Tai vienintelis autentiškas S.Daukanto portretas nutapytas jam pačiam pozuojant.

Yra išlikę ir šio dailininko nutapytas Motiejaus Valančiaus bei kitų žinomų to meto žmonių portretai.

1857 –1858 metais drauge su Riomerių šeima pakražantiškis dailininkas keliavo po Europą. Dailininkas čia turėjo progos ir pasitobulinti.

Portretas surastas minint S. Daukanto šimtmetį

1893 metais, plintant Motiejaus Valančiaus ir Simono Daukanto lietuvybės idėjoms, sumanyta paminėti S. Daukanto gimimo šimtmetį. S. Daukantas mirė 1864 metais. Apsižiūrėta, jog neišlikę jokio jo portreto. S. Daukantą tapęs dailininkas Jonas Zenkevičius taip pat buvo miręs 1888 metais. Kur dingo jo tapytas švietėjo portretas niekas negalėjo pasakyti.

Tuomet Juozas Tumas – Vaižgantas prisiminė, jog S. Daukanto portretą yra matęs pas vieną kolekcininką parapijoje, kurioje anksčiau yra kunigavęs. Portretą pavyko gauti.

Jis išliko iki šių dienų kaip vienintelis autentiškas S. Daukanto atvaizdas. Saugomas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių lituanistinėje bibliotekoje. Tas pats pakražantiškio dailininko sukurtas portretas buvo panaudotas ir šimto litų kupiūrai.