Varžėsi šaltibarščių gamintojai

Sigito MIKUČIO nuotr.
Pakiršinys sekmadienį tapo šaltibarščių gamintojų traukos vieta.
15 komandų Pakiršinyje varžėsi dėl skaniausių šaltibarščių gamintojo titulo. Vyko antrasis šaltibarščių gaminimo čempionatas, jame dalyvavo Radviliškio rajono, Šiaulių, Panevėžio atstovai.

Jie suskirstyti į dvi grupes: vieni gamino tradicinius šaltibarščius, kiti – neįprastus, pavyzdžiui, sveikuoliškus su česnakais, su krienais, krevetėmis. Renginio metu iš viso pagaminta per 280 litrų šaltibarščių.

Komandų darbo rezultatus vertino komisija. Jos nariai šaltibarščius ragavo iš specialiai Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centro keramikių pagamintų dubenėlių šaltibarščiams.

Abiejų grupių nugalėtojams buvo įteikti specialūs prizai, įsteigti rėmėjų.

Išradingiausiai ir skaniausiai šaltibarščius kitaip gamino komanda „Sidabravo samtis“, antroji vieta atiteko Šeduvos lopšelio-darželio komandai, komanda „Radviliukai“ užėmė trečiąją.

Tradicinių šaltibarščių virtuozai – Šiaulių „PraVerS“ komanda, antri – Panevėžio rajono bendruomenės sąjungos komandos nariai, trečioji vieta atiteko komandai „Arūno vyrai“.

Specialiu čempionato apdovanojimu apdovanota daugiausiai – 50 litrų – pagaminusi „Še-2-va“ komanda.

Už ingredientų įvairovę apdovanotos „Baisiai balti“ ir „Še-Domi“ komandos. Už bendravimą su publika apdovanota Papušynio bendruomenė. Originaliausia komanda pripažinta Palonų bendruomenė šaltibarščių gamintojai. „Šaltibarštiškiausia“ komanda pripažintos „Rožinės širdelės“.

Šaltibarščių gaminimo čempionatą surengė Pakiršinio kaimo bendruomenė su Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centru. Pasak organizatorių, šio renginio tikslas – per šaltibarščių gaminimą suburti Radviliškio ir kitų Lietuvos rajonų gyventojus, skatinti tradicijų išsaugojimą ir perdavimą.