Valstybiniame Šiaulių dramos teatre – kino seansas ir susitikimas su poetu Tomu Venclova

Organizatorių nuotr.
„Dekadentas Nr. 2419“ – kelio filmas apie vieną iš ryškiausių Lietuvos kūrėjų ir intelektualų Tomą Venclovą.

Rugsėjo 3 dieną Valstybinio Šiaulių dramos teatro mažojoje salėje vyks albanų kilmės čekų režisieriaus Saimiro Bajo ir scenarijaus autorės Linos Žukauskaitės dokumentinio filmo „Dekadentas Nr. 2419“ – apie poetą, vertėją, profesorių ir viešąjį intelektualą Tomą Venclovą – peržiūra.

Po peržiūros vyks susitikimas ir diskusija su pagrindiniu filmo veikėju apie Šiaulių ir teatro vaidmenį jo biografijoje. Diskusiją moderuos L. Žukauskaitė. Renginys nemokamas, reikalinga registracija.

Šiauliai atlieka reikšmingą vaidmenį T. Venclovos biografijoje. 1904 metais Šiaulių berniukų gimnaziją baigė poeto senelis, literatūros tyrinėtojas, vertėjas, klasikinės filologijos profesorius Merkelis Račkauskas. 1972–1976 metais T. Venclova dirbo Šiaulių dramos teatro literatūrinės dalies vedėju, čia susipažino su savo antrąja žmona, režisiere ir dukters Marijos mama Natalija Ogaj-Ramer. Šiauliuose dažnai aplankydavo ir savo bičiulę bei bendražygę, vieną Lietuvos Helsinkio grupės įkūrėjų, poetę, visuomenininkę, pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui veikėją Oną Lukauskaitę-Poškienę.

„Dekadentas Nr. 2419“ – kelio filmas apie vieną ryškiausių Lietuvos kūrėjų ir intelektualų, atsidūrusį prieštaringoje situacijoje – T. Venclovos poezija ir viešoji laikysena visada buvo nutolusi nuo Lietuvoje vyraujančios tradicijos ir tikrovės, tačiau tuo pat metu darė jai stiprią įtaką. Lietuvių, lenkų ir rusų kultūrų santakoje susiformavusio poeto ir aktyvaus visuomenės kritiko asmenybė atskleidžia laikmečio kultūrinį kontekstą, išskirtinių asmenybių ryšius ir besikeičiančias vietų biografijas.

Nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ juosta buvo nominuota metų geriausio dokumentinio filmo kategorijoje.

T. Venclova yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lenkijos Atgimimo Ordino Didžiojo kryžiaus laureatas, „Paribio“ žmogus, Vilniaus garbės pilietis, už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei 2017 metais jam buvo įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro Didysis kryžius. Rugsėjo 13 dieną Varšuvos teatre „Teatr Polski“ jam bus įteikta prestižinė Zbignevo Herberto tarptautinė literatūros premija.