Vai­kų ra­šy­to­jai mo­kė pa­saulį ma­ty­ti ki­taip

Vai­kų ra­šy­to­jai mo­kė pa­saulį ma­ty­ti ki­taip

Vaikų rašytojai mokė pasaulį matyti kitaip

Knygą parašyti įkvėpė žalias peliukas, braškantis rozetėje. Nelabai įtikėtina? Gali būti. Balandžio 1-ąją, Melagių dieną, savo debiutines knygas vaikams pristatė du rašytojai ir dailininkai – šiaulietis Dainius Šukys ir vilnietis Rimas Valeikis. Pernelyg rimtus suaugusiuosius į pasaulį jie kviečia pažiūrėti kitaip.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Stovėjo ant rankų

Uuuu, aaaa, oooo – darom bangą! – klega Šiaulių P. Višinskio bibliotekoje susirinkęs būrys vaikų. Šešis kartus paklausę, kaip atsirado knyga, vaikai domėjosi abiejų rašytojų gyvenimo detalėmis: ar mėgsti manų košę; į kurį knygos herojų gyvūną esi panašiausias?

Nuotaikingame knygų pristatyme vaikai – svarbiausi svečiai, nes pasakos skirtos būtent jiems.

„Una mato taip“ – dailininko R. Valeikio piešta pasaka apie mergaitę, kuri pasaulį mato kitaip. „Višta, kurią prarijo rūkas“ – pirmoji laikraščio „Šiaulių kraštas“ dizainerio D. Šukio parašyta ir nupiešta pasaka iš knygų serijos „Linksmojo tvarto nutikimai“. Abi knygas išleido nepriklausomi leidybos namai „Tikra knyga“.

„Nežinau, ar tai ką nors sako apie mane, kaip apie rašytoją, bet moku stovėti ant rankų“, – intriguoja R. Valeikis ir surengia cirko pasirodymą. Ant stalo jis atsistoja ant rankų. „Kitą kartą ir aš kokių nors talentų pademonstruosiu“, – patikina D. Šukys.

Pažvelgti į pasaulį kitu kampu

Knygų pristatyme koncertavo vaikų studijos „Svirplys“ merginos. Vėliau pagroti pakviesti žiūrovai iš salės. Jiems duoti ne tik muzikos instrumentai, bet ir užmaukšlintos ežių kepurės, simbolizuojančios D. Šukio knygos veikėją ežį Dradą.

Norint išlaikyti vaikiškumą savyje, pasak D. Šukio, reikia svajoti, o pilką, nespalvotą pasaulį – nusispalvinti kitomis spalvomis.

„Kai būna blogai, galima į situaciją pažiūrėti kitu kampu, kartais iš jos net pasišaipyti ar pasijuokti, nors ir būna skaudu. Tuomet pasimokyti“, – svarsto dailininkas.

Mistiškame tvarte gyvenantys D. Šukio personažai, įvairūs gyvūnai, patiria nuotykių. Šiek tiek pasipūtusi višta Peletrūnija pasiklysta, o dėl jos susirūpinę gyventojai kyla ieškoti. Būsimoje antrojoje knygelėje bus net meilės aistrų – ežys Dradas įsimyli karvę Pelenoną.

Dailininkas ir rašytojas prisipažįsta, jog rašo taip, kad pasaką savo vaikams nebūtų nuobodu skaityti ir tėveliams. Jie kikena iš tvarto gyventojų gyvenimo peripetijų.

Kūrybai reikia pauzės

„Akimirką prieš miegą gyvena rašytojai ir dailininkai“, – aiškina R. Valeikis, pasakodamas apie kūrybingiausią laiką.

Pasakų knygos pagrindinė veikėja Una yra maža mergaitė, kurią atlikti svarbios užduoties į Žemę atsiuntė pasakų pasaulio valdovas. Pasak R. Valeikio, žmogus yra atsakingas už tai, kokį pasaulį mato. Kokia stiklinė – pustuštė ar puspilnė – priklauso tik nuo žiūrėtojo.

„Savo žvilgsniu pasaulį ne tik konstatuoji, bet ir konstruoji. Jis po truputį tampa toks, kokį jį matai, – įsitikinęs R. Valeikis. – Labai lengva nusimesti atsakomybę, kad pasaulis blogas. Jei pasaulį pradėsi matyti geresnį, jis toks po truputį ir darysis.“

Pasak dailininko, suaugusiesiems nereikėtų skubėti vaikų vertinti – palikti jiems erdvės tiesiog būti savimi, leisti klysti, nes per klaidas atsiranda evoliucija.

„Šiuolaikinio vaiko vidinis pasaulis konkuruoja su televizija, kompiuteriniais žaidimais, kino filmais, kuriuose fantazijai nebelieka vietos, nes viską užima sprogimai. Reikėtų tam tikros pauzės žiūrėjimui į debesis“, – vieną iš kūrybingumo ugdymo būdų įvardija rašytojas.

Anot jo, knygelėje svarbi mintis – kaip matematikos ar fizinio lavinimo, taip pat svarbu vaikus mokyti būti laimingus. „Būti nepatenkinti ir nelaimingi esame sėkmingai išmokę. Net Seneka yra sakęs – jei nori būti laimingas, būk. Reikėtų išmokti džiaugtis dalykais, kuriuos turime, o ne norėti to, ką siūlo reklama“, – „Šiaulių kraštui“ kalbėjo R. Valeikis.

Artūro JAUGĖLOS nuotr.

PATARIMAS: Vaikams ant knygų ir skirtukų pasirašinėjęs rašytojas, dailininkas Dainius Šukys neabejoja – norint išlaikyti vaikiškumą savyje reikia svajoti.

TRIUKAS: Rašytojas, dailininkas Rimas Valeikis į knygos pristatymą susirinkusiems vaikams demonstravo  triuką.