Užvenčio muziejuje – iškastiniai evoliucijos įrodymai

Užvenčio muziejuje – iškastiniai evoliucijos įrodymai

Už­ven­čio mu­zie­ju­je – iš­kas­ti­niai evo­liu­ci­jos įro­dy­mai

Už­ven­čio mu­zie­ju­je kel­miš­kio Al­bi­no Amb­ro­zos su­reng­ta pa­ro­da „Evo­liu­ci­jos įro­dy­mas – fo­si­li­jos“ su­lau­kė di­de­lio moks­lei­vių su­si­do­mė­ji­mo. Vaiz­duo­tę ža­di­nan­tis ko­lek­ci­nin­ko pa­sa­ko­ji­mas nu­kė­lė į ke­lių šim­tų mi­li­jo­nų me­tų praei­tį. Tuo­met šian­dien suak­me­nė­ju­sios gy­vų or­ga­niz­mų lie­ka­nos bu­vo šliau­žio­jan­ti, ro­po­jan­ti, bė­gio­jan­ti gy­vy­bė.

Fo­si­li­ja pra­de­da for­muo­tis ta­da, kai ko­kia nors po van­de­niu esan­ti gy­vy­bė žūs­ta, su­nyks­ta ir tuo­jau pat už­den­gia­ma nuo­sė­dų ar dumb­lo sluoks­niu. Svar­bu, kad sluoks­nis ne­leis­tų pa­tek­ti de­guo­niui, ir mik­ro­bai ne­pra­dė­tų lie­ka­nų skai­dy­ti. Ko­lek­ci­nin­kas pa­sa­ko­jo, jog fo­si­li­jos – tai tar­si gy­vy­bės Že­mė­je met­raš­tis. Jos ro­do, kad gy­vi pa­da­rai ge­ba keis­tis, nes to­li­mo­je praei­ty­je eg­zis­ta­vu­sios rū­šys ski­ria­si nuo da­bar gy­ve­nan­čių­jų.

Al­bi­nas Amb­ro­za fo­si­li­jo­mis su­si­do­mė­jo dau­giau kaip prieš de­šimt me­tų. Apie ke­lis tūks­tan­čius fo­si­li­jų tu­rin­tis kel­miš­kis dau­giau­sia jų ra­do Kel­mės ir Ak­me­nės ra­jo­nuo­se. Į mu­zie­jų po­nas Al­bi­nas at­ve­žė apie šim­tą fo­si­li­jų.

Mu­zie­ju­je eks­po­nuo­ja­mos fo­si­li­jos stro­ma­to­li­tai – bak­te­ri­jų ir vie­na­ląs­čių dumb­lių san­kau­pos, su­si­for­ma­vu­sios prieš 3,5 mi­li­jar­do me­tų, kai Že­mė­je tik mez­gė­si gy­vy­bė. Jie lai­ko­mi se­niau­sia Že­mės gy­vy­bės for­ma.

Eks­po­zi­ci­jo­je yra tri­lo­bi­tų – suak­me­nė­ju­sių na­riuo­ta­ko­jų, gy­ve­nu­sių maž­daug prieš 300 mi­li­jo­nų me­tų ir dar po 300 mi­li­jo­nų me­tų vi­siš­kai iš­ny­ku­sių. Pa­ro­do­je eks­po­nuo­ja­mi A. Amb­ro­zos ra­di­niai amo­ni­tai – į kriauk­lę su­si­su­kę mo­lius­kai, jū­rų le­li­jos, ko­ra­li­niai po­li­pai, sa­man­gy­viai.

„Kraš­to ži­nių“ inf.

Va­len­ti­no LU­KO­NO nuo­tr.

EVO­LIU­CI­JA: Už­ven­čio mu­zie­ju­je su­reng­ta kel­miš­kio ko­lek­ci­nin­ko Al­bi­no Amb­ro­zos su­rink­tų fo­si­li­jų – evo­liu­ci­jos įro­dy­mo – pa­ro­da su­do­mi­no moks­lei­vius.