Užaugę „En den du“ choristai sveikina Lietuvą

Sauliaus JANKAUSKO nuotr.
Naujajame vaizdo įraše dainuoja visa Kamrazerių šeima: Vadimas Kamrazeris, Jūratė Budriūnaitė-Kamrazer ir dukra Sofija.
Buvę Šiaulių vaikų pramoginės muzikos choro „En den du“ nariai, jų vadovas muzikantas, pedagogas, kompozitorius Vadimas Kamrazeris ir grupė „Rondo“ vėl sudainavo dainą „Trečias atsidusimas“. Ši daina pirmą kartą viešai buvo atlikta 1989 metų rudenį Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, vėliau įtraukta į mokyklinę muzikos programą ir į Dainų švenčių repertuarą, nuolat skamba valstybinių švenčių minėjimuose. Naujasis įrašas – įkvepiantis sveikinimas su Kovo 11-ąja.

Atnaujinkime dainą!

„Tėvyne dainų ir artojų“, – šiais žodžiais prasideda daina „Trečias atsidusimas“ (žodžių autorius Justinas Marcinkevičius, muzika Gintauto Tautkaus).

Kai šiemet Laisvės gynėjų dieną G. Tautkus feisbuke pasidalijo 1989 metų dainos „Trečias atsidusimas“ įrašu, V. Kamrazeris pakomentavo, kad daina labai graži ir pasidžiaugė, kad su vaikais irgi dalyvavo šiame projekte.

„Vienas iš vaikų (aš juos vadinu vaikais, nors jiems 40–45 metai), parašė man: „Vadove, atnaujinkime šitą dainą!“ – priešistorę pasakoja V. Kamrazeris.

V. Kamrazeris turi įrašų karantino metu patirties: dirbamas Joniškio žemės ūkio mokykloje fizikos mokytoju, su vaikais ir mokytojais sukūrė keletą karantininių projektų – garso įrašų. Tad ėmėsi įgyvendinti pasiūlytos idėjos.

Pirmiausia feisbuke subūrė buvusius choro narius – uždaroje grupė „En den du po 30 metrų“ yra 40 žmonių, iš jų per 20 nusifilmavo klipe.

„Kaip man įdomu – buvo berniukai, vaikai su savo gražiais angeliškais balsais, dabar, girdžiu, sodrūs, vyriški. Kas mane labiausiai užvedė, kad jie visi labai neblogai dainuoja! Kai studijoje suvedžiau įrašą, gavosi nereali jėga. Pasidalijau su vaikais jų dainavimo įrašu a cappella. Jie pradėjo verkti iš laimės. Įrašas gavosi ir galingas, ir jautrus. Mes tokių gerų emocijų patyrėme vėl susibėgę – gyvename kaip šeima“, – džiaugiasi V. Kamrazeris.

Naują dainos versiją kankliavimu pradeda garsi kanklininkė Kristina Kuprytė, o pirmoji dainuoja aktorė Agnė Grudytė. Abi – buvusios choro dainininkės.

Į vieningą chorą įsijungia ir kiti Lietuvoje bei įvairiose pasaulio vietose – Amerikoje, Anglijoje, Belgijoje, Ispanijoje – gyvenantys buvę „En den du“ choristai. Jiems talkina ir šeimos nariai.

V. Kamrazeris dainuoja kartu su žmona aktore Jūrate Budriūnaite-Kamrazer ir dukra Sofija.

Kaip be „Rondo“ – kartu su buvusiais „En den du“ choristais dainuoja dabartinis grupės lyderis Aleksandras Ivanauskas (Fara). Gitaros solo atlieka Giedrius „Jumbo“ Balčiūnas.

Visi dainininkai ir muzikantai savo partijas įrašė nuotoliniu būdu, įrašus suvedė ir dainos videoversiją paruošė V. Kamrazeris.

Įsimintinas koncertas

Pirmą kartą dainą „Trečias atsidusimas“ grupė „Rondo“ su lyderiu Gintautu Tautkumi ir choru „En den du“ viešai atliko 1989 metų rudenį Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose.

Didžiausioje Lietuvos salėje, pilnoje žiūrovų, su tuo metu viena populiariausių grupių scenoje stovėjo virš 30 vaikų.

Choras „En den du“ buvo suburtas 1988 metais. Pasak V. Kamrazerio, tam, kad dainuotų kitaip, nei kiti chorai, kad būtų ne statiškas – kad būtų linksma, šviesu, kad būtų geras garsas. Idėja buvo surinkti mobilią vaikų grupę, su kuria galima lengvai važinėti į koncertus mokyklose.

Įdėjęs skelbimą į laikraštį, tikėjosi, kad atsilieps 6–8 vaikai.

„Kai įėjau į šokių salę, ji buvo pilna vaikų su tėvais. Aš tiesiog nusigandau“, – juokiasi V. Kamrazeris.

Vaikai buvo įvairaus amžiaus. Vadovas juokdamasis prisimena anų dienų istoriją. Norėdamas paspartinti mokymosi procesą, vaikams atspaudė dainų žodžius. Grodamas pianinu, pamatė, kad vienas vaikas nedainuoja.

„Klausiu, ar nematai, koks tekstas parašytas? O jis pažiūrėjo gailiom akim: „Tai kad aš nemoku skaityti!“

Tuo metu V. Kamrazeris grojo grupėje „Vairas“. Per koncertą susitikęs su Gintautu Tautkumi, paprašė dainos vaikų chorui.

Po koncerto G. Tautkus pasiūlė tokį sandėrį: „Aš tau duodu dainą, o tu su vaikais ją atliksi su mumis“.

Gerai!

Po pirmųjų repeticijų praėjus gal tik keturiems mėnesiams, vaikai išvažiavo į Vilnių, į koncertų ir sporto rūmus, kur dainavo penkiems tūkstančiams žmonių. V. Kamrazeris prisimena: trijų dienų išvyka, repeticijos, koncertas su rokeriais ir nuščiuvusi minia, kai į sceną išėjo vaikai.

„Galiu atsakingai pasakyti, kad tai buvo pirmas kartas, kai populiari grupė atlikinėjo dainą kartu su vaikų choru“, – sako V. Kamrazeris. Ir džiaugiasi, kad vaikų chorai per tuos metus išsiplėtė į didžiulį judėjimą.

„En den du“ aktyviai koncertavo. Organizuojant koncertus talkino G. Tautkaus brolis Alvydas Tautkus, „Popcentro“ vadovas.

V. Kamrazeriui įsiminė, kad vienais metais buvo net 64 koncertai. Vasarą vaikai nekoncertuodavo, tad per mėnesį, suskaičiuoja, įvykdavo 7 koncertai.

1991 metais kovo 10 dieną „En den du“ koncertavo prie Seimo vykusioje šventėje „Su Atgimimo diena!“. Vaikai į šventę buvo kviečiami ateiti su vėjo malūnėliais. Nepriklausomybės aikštėje buvo surengta vaikų linkėjimų Lietuvai akcija – renginio pabaigoje buvo paskelbta, kad vaikų linkėjimų Lietuvai laiškas yra 72,3 metrų ilgio ir 52,2 centimetrų pločio.

Apie prieš trisdešimt metų vykusią šventę ir rekordinį linkėjimų laišką Lietuvai videofilmą sukūrė Sigitas Jačėnas. Jo premjera numatoma kovo 10 dieną 18 valandą oficialiame Lietuvos Respublikos Seimo „YouTube“ kanale „Atviras Seimas“ ir per televizijos programą „Seimas – tiesiogiai“.

Buvusių „En den du“ choro vaikų sveikinimas

– Mes esame tie vaikai, kurie kadaise dainavo dainą „Trečias atsidusimas“ Vilniaus sporto rūmuose. Ji vis dar gyvena mūsų atmintyje ir šiandien mes, buvę vaikai, o dabar jau suaugę vyrai ir moterys, išsibarstę po visą platų pasaulį, suburti mūsų mylimo vadovo Vadimo Kamrazerio, daugiau kaip po 30 metų, norime nudžiuginti visus Lietuvos žmones ir pasveikinti Kovo 11-osios proga!

Būkime laisvi! Būkime nepriklausomi! Būkime vieningi! O svarbiausia, branginkime nuostabiąją ir gražiąją mūsų Tėvynę...

Su šven­te, Lie­tu­va!