Trijų šalių meistrai kuria medžio skulptūras

Trijų šalių meistrai kuria medžio skulptūras

Trijų šalių meistrai kuria medžio skulptūras

Joniškio žemės ūkio mokykloje jau keletą dienų prie rąstų palinkę pluša medžio meistrai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos. Plenere „Gamta – gėrio versmė-2012“ jų sukurtos skulptūros papuoš Joniškio miestą ir rajoną.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Iš vieno plenero – į kitą

Žagarietis Dalius Udrakis skaptuoja literatūrinį suolelį. Vyras vienoje jo pusėje pasodino mergaitę, tolėliau „įsmeigė“ dvi plunksnas, primenančias išskleistus sparnus, bylojančius apie kūrybinį polėkį, o tarp jų „padėta“ atversta knyga.

D. Udrakis „Šiaulių kraštui“ pasakojo šiame tarptautiniame plenere dalyvaująs trečius metus iš eilės ir šįkart atvyko iš ką tik pasibaigusio plenero Molėtuose, kur poilsiavietei taip pat sukūrė suolą su mitologinio dievo Bangpūčio atvaizdu.

Per penkerius metus nė karto plenero nepraleidęs ir jam vadovaujantis pasvalietis Kęstutis Krasauskas kuria Šv. Agotos, kurios vardu pavadinta šventinta duona, sakoma, saugoja nuo gaisrų, skulptūrą.

„Sugundė“ pasiūlyta tema

Adolfas Teresius iš Garliavos (Kauno rajonas) skobia sėjėją, o Saulius Lampickas iš Alytaus – medžioklės deivę. Pastarasis skulptorius plenero atidaryme sakė iš anksto abejojęs, ar dalyvaus. Būdamas mokytojas, jis turėjo ruošti mokinius egzaminams, tvarkyti mokyklai įvairius dokumentus, tačiau juokavo nesusilaikęs, kai organizatoriai pasiūlė sukurti mergaitę.

Edvins Krūminš iš Rygos (Latvija) pagal pasakų motyvus ir savo fantaziją raižo „Miško karaliaus“ krėslą, o estas Lauri Tamm atiduos duoklę lietuvių antrajai religijai – krepšiniui. Jo sukurta skulptūra stovės prie Krepšinio muziejaus.

Taip pat plenere dalyvauja Eduardas Titas iš Radviliškio, šiauliečiai Jonas Vaicekauskas ir Rimantas Bagdonas, Dalius Dirsė iš Panevėžio.

Skulptūros papuoš Joniškio miesto parką, įstaigų teritorijas, viena keliaus į Kalnelio kaimą.

Pleneras vyks iki birželio 25 dienos.

Autorės nuotr.

KŪRĖJAI: Medžio meistrai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos sukurs 10 skulptūrų Joniškio miestui ir rajonui.

KREPŠINIS: Estas Lauri Tamm kuria skulptūrą krepšiniui.

 

SUOLELIS: Žagarietis Dalius Udrakis skaptuoja literatūrinį suolelį.

SUGUNDYMAS: Saulius Lampickas sakė jau galvojęs nevykti į plenerą Joniškyje, bet „sugundė“ pasiūlyta tema – medžioklės deivė.